Foto: Istock

Redaktionens bästa modeknep: Så ger vi våra kläder nytt liv

Hur lever man ett hållbart modeliv? Damernas Världs redaktion bjuder på sina bästa tips till hur du kan fräscha upp dina kläder och din stil.

Vad gör Damernas världs redaktion själva om de börjar tröttna på ett plagg eller vill fräscha upp sin stil? Vi har samlat våra bästa knep till ett mer hållbart modeliv.

 

Jonna Bergh, chefredaktör:

– Jag tänker: "Vad är motsatsen till hur det här plagget eller accessoaren EGENTLIGEN ska bäras? Och så gör jag tvärt om! Jag sätter rejäla axelvaddar i stickade tröjor - ger en så skarp look och plötsligt förvandlas ett rätt så avslappnat plagg till ett festplagg. Att stoppa in plagg som normalt inte ska vara instoppade (kavajer, stickade tröjor etc) i byxor med hög midja och kanske även addera ett coolt skärp är ett annat tips som förändrar ett basplagg totalt. Likaså att bära strumpor i öppna skor samt att vända på överplagg: Skjortan får knäppningen på ryggen, kavajen öppningen bakåt, klänningar och tröjors ringningar hamnar på motsatt sida … Plaggen får en helt ny känsla!

LÄS MER: Allt du behöver veta om höstmodet 2019 

– En annan grej är att "byta ordningen" på kläderna: Ha en skjorta utanpå en stickad tröja. Låta en underklänning vara utanpå en längre klänning så den sticker ut nedtill. Ha bh-liv ovanpå en tröja eller skjorta. Och så vidare.

 

Lisa Pettersson, modechef:

– För det mesta investerar jag bara i klassiker som jag vet håller över en lång tid. Andra plagg säljer jag vidare eller ger till de som behöver kläderna bättre.

 

Marika Cederlund, hållbarhetsredaktör:

– En viktig sak som jag har lärt mig under senare år är att lita på magkänslan. Det kan låta banalt – men det har varit en utmaning att lära mig att säga nej till mig själv. Om plagget inte känns hundra procent rätt när jag testar det, så måste jag låta det vara. Det är en regel som jag satt för mig själv, och som jag alltid går tillbaka till. Som när klänningen är SÅ snygg – men den är i ett mönster som jag vet att jag kommer att tröttna på. Eller när byxorna är SÅ perfekta – förutom att de sitter lite för tight. Eller när skorna är SÅ billiga – men jag vet att jag kollar på dem bara för att det är rea... Om de bara känns 99 procent rätt i provrummet så kommer de inte att hålla i längden, så då är det bättre att avstå.

 

Cassandra Lindblom, digital chef:

– Jag har klädbytarbrunch en gång i kvartalet, världens grej! Alla tar med kläder som passar för kommande säsong (ex. vårkläder i slutet av mars) och så dricker vi bubbel och byter kläder med varandra. Allt som ingen vill ha skänks till återvinning!

 

Linda Nestor, digital redaktör:

Foto: Gordon Andersson

– Några av mina linnen hade lite för djup u-ringning för mig! Då gjorde jag en väldigt enkel grej! Jag klippte bara av en bit av de tunna axelbanden längst bak och sydde sedan fast änden på baksidan.

 

Emelie Lindblom Dalén, digital redaktör:

– När min kavaj började kännas småtråkig funderade jag över varför jag kände så... Jag gillade färgen och passformen var egentligen bra, men efter lite tänkande kom jag på att det var knapparna jag störde mig på. Sagt och gjort! Jag bytte ut knapparna mot nya, och känslan var att jag fick ett helt nytt plagg.

 

LÄS MER:

Höstkappor 2019 – 25 stilrena köp från budget till lyx

Céline Dion: "Jag har aldrig känt mig så vacker och stark som nu"

Så enkelt fixar du säsongens hetaste frisyr – knuten! 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + hårvård från Antonio Axu. Köp nu!