Foto: TT/Privat

Eko-redaktören: Så shoppar du miljösmart under Black Friday-rean

Hetsen inför Black Friday har byggts upp under flera veckor och det är lätt att göra felköp som varken gynnar garderoben, plånboken eller miljön. Damernas Världs eko-redaktör Marika Cederlund ger tips på hur du kan handla mer smart och miljömedvetet under årets största reahelg.

På bara några år har Black Friday-konceptet exploderat totalt i Sverige och blivit den största reahelgen, tillika startskottet för de magiska juletidernas kollektiva överkonsumtion. Samhällsdebatten har skapat två läger: de som hyllar konceptet och de som fördömer det. Men enligt mig är svaret inte så enkelt, det måste nämligen varken vara det ena eller det andra. 

Ja, överkonsumtion och dåliga val är inget vi behöver i våra liv. Men också: ja, – det är okej att köpa saker vi behöver, och ibland till och med bara vill ha, till bra pris – så länge vi gör det med eftertanke.

Låt mig förklara hur jag menar med följande tips att ta till under Black Friday (och alla andra reahelger, för den delen). 

LÄS MER: Eko-redaktören: ”Strumpbyxorna har blivit symbol för slit och släng-samhället” 

1. Förstå konceptet

Många företag ger intrycket av att sänka priserna på produkter under rea- helgen, medan de i själva verket faktiskt höjer dem. Det visar en undersökning från Prisjakt som avslöjar att nästan en femtedel av alla vinterjackor gick upp i pris under fjolårets Black Friday. Men det går att göra bra fynd, så länge du gjort en ordentlig research av vad du vill ha och vad som är ett rimligt pris är att slå till på. Mer om det i nästa punkt.

2. Shoppa smart

En bra tumregel att förhålla sig till när du shoppar på rea är: ”Kan jag matcha det här plagget med minst 10 plagg som redan finns i min garderob?”. Du kommer snabbt märka att det är basplaggen som du svarar ja på. Med basplagg menas de kläder i garderoben som aldrig går ur tiden, och som bygger en stadig grund för dina vardagslooks. Det kan vara klassiker som den vita skjortan eller de raka jeansen, men även säsongsbetonade plagg som fuskpälsen och vinterkängorna (en komplett guide hittar du här).

Kavaj, kostymbyxor, ribbstickad tröja och fräscha sneakers är plagg som aldrig går ur tiden. Foto: Rami Hanna/Agent Bauer

Men basgarderoben behöver inte innebära samma sak för alla. Kanske gäspar du åt vita skjortor, men stortrivs i färgglada koftor och mönstrade klänningar? Grundidén handlar om att göra sig medveten om vilka plagg du faktiskt bär till vardags, och att fokusera på dessa under reahelgen. 

3. Undvik onödiga returer

Var ute i god tid och testa plaggen som du är sugen på. Se till att pröva rätt modell och storlek i butik, eller att läsa på om plagget om du handlar online. De allra flesta sajterna har detaljerad information om mått och storlekar på sina plagg, så det är bara att ta fram ett måttband och sätta i gång. Det tar lite extra tid – men inte lika mycket tid som det tar att skicka tillbaka plagg i fel storlek. 

4. Ge hållbara märken en chans

Miljövänligare märken har ofta en högre prislapp då ärligt mode helt enkelt kostar. Rimliga löner, kvalitetsmaterial och nolltolerans mot kemikalier har sitt pris, men ger i längden oftast mer valuta för pengarna. Under Black Friday-helgen väljer vissa hållbara märken att även dem att sänka sina priser, vilket är ett ypperligt tillfälle att inte bara visa sitt stöd för miljömedvetet mode, utan även för att investera i kvalitetsplagg och dessutom kanske hitta ett nytt favoritmärke på köpet. Även vissa second hand-butiker har rabatter under Black Friday, väl värt att komma ihåg.

Ge hållbara märken en chans under Black Friday! Foto: STEFANO COSTANTINO / MEGA / The Mega Agency, The Mega Agency

5. Omvärdera din syn på julklappar

”Vad önskar du dig i julklapp?”.

”Inget särskilt”.

För många handlar Black Friday om att beta av listan med julklappsinköp, men handen på hjärtat: hur många gånger har du fått svaret ovan från någon, men ändå köpt en present bara för sakens skull? Våga ifrågasätta din syn på julklappar – varför inte byta ut en fysisk present mot något socialt som en middag på stan eller en härlig massagetimme? Eller varför inte skänka pengarna till ett välgörenhetsprojekt som rimmar med personens intressen? Älskar hen elefanter, skänk pengar till WWF, brinner hen för att debattera och det fria ordet – skänk pengar till Amnesty. Har personen inga preferenser, skänk en slant till valfritt miljövänligt initiativ. Där pratar vi gåvor med eftertanke. 

Mer miljösmart mode och skönhet från Damernas Värld hittar du här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + Clarins produkter & necessär. Köp nu!