Artikeln innehåller annonslänkar

Därför ska du välja econyl – hållbara badkläder av gamla fiskenät

Tänk längre än en säsong – satsa på ett material som håller. Econyl® är materialet på uppsving som skapas av plast insamlat från haven.

Idag görs många badkläder av polyamid eller polyester, två starka och elastiska material som passar bra för ändamålet då de båda suger åt sig lite vatten och torkar snabbt. Den stora nackdelen är dess negativa miljöpåverkan: båda materialen kräver stora mängder kemikalier i produktionen och släpper ut små plastpartiklar i vattnet när de tvättas, vilket kan skada överlevnadsförmågan hos fiskar (och i slutändan hamna i våra kroppar när vi äter fisk).

LÄS MER: Hållbarhetsredaktören: "Missguideds 12-kronorsbikini är ett hån mot planeten"

Länge fanns det inte något vettigt alternativ att göra badkläder av, men år 2011 började det italienska företaget Aquafil att tillverka materialet econyl. Econyl tillverkas genom att man samlar upp plast i form av exempelvis gamla fiskenät och plastflaskor från haven och, genom en renings- och förnyelseprocess, återskapar ren nylon från plasten. Denna nylon kallas för econyl och kan återvinnas i all evighet, utan att tappa kvalitet, och utan att behöva använda nya resurser från vår planet.

Bower Swimwear är ett av de märken som satsar på badkläder i Econyl®.

Här hittar du badkläder av econyl

För varje ton econyl sparar man in 5,7 ton koldioxidutsläpp och drygt 1100 liter råolja. Tyvärr är econyl fortfarande relativt ovanligt att hitta i klädbutiker, men online finns det fullt av alternativ. På deras hemsida kan du hitta alla märken som använder sig helt, eller till viss del, av materialet. Till dessa hör bland annat badkläder från Bower Swimwear, Sofi Fahrman och Frida Fahrmans nya märke Seaquelle, samt märken som Swedish Stockings och Stella McCartney.

LÄS MER: Hållbarhetsredaktören: 5 modevanor jag lovar att ta till mig – gör det du med

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxiga produkter från Filorga. Köp nu!