Håret lever sitt eget liv, men med hjälp av hårolja kan torrt och frissigt hår få tillbaka sin glansfulla prakt. Vi har testat håroljor och utsett bäst i test! Dessutom tipsar vi om tre olika silikonfria varianter för dig som vill ha en hårolja utan silikon.

Stort test av hårolja – innehåll:

 1. Stort test av hårolja – vi har utsett bäst i test
 2. Hårolja utan silikon – 3 varianter för dig som inte vill ha silikoner
 3. Lyckas med hårolja – tips och svar på vanliga frågor
 4. 5 vanliga misstag med hårolja (och hur du undviker dem!)
 5. Fler bäst i test från Damernas Värld

  Hårolja från Wella – vi har utsett bäst i test

  Hårolja 1: Beroendeframkallande – Wella är vår vinnare och bäst i test

  SP Luxe oil, 100 ml, Wella.
  Prisvärd olja som gör håret mjukt och glansigt på ett kick, utan att tynga ner. Pumpen portionerar en perfekt dos. En riktig vardagshjälte i hårgarderoben, som dessutom doftar underbart.
  BETYG: 4,9
  Läs mer och köp här.


  Hårolja från oribe

  Hårolja 2: Lyxvariant från Oribe

  Gold lust nourishing hair oil, 100 ml, Oribe.
  Magisk doft och lyxig flaska som smälter in på parfymhyllan. Gör vått hår lätt att reda ut och ger torra hårtoppar ny stuns. Dyr, men en investering som betalar sig i längden.
  BETYG: 4,6
  Läs mer och köp här.


  LÄS OCKSÅ: Bäst i test – återfuktande schampo & balsam


  Stort test av hårolja här från Kevin Murphy.

  Hårolja 3: Fjäderlätt fuktsmocka från Kevin Murphy

  Young again treatment oil, 100 ml, Kevin Murphy.
  Fjäderlätt, skön konsistens och praktisk pumpfunktion som ger bra mängd. Håret blir supermjukt och lätt att styla, även när det inte är helt nytvättat. Torra toppar återfuktas omedelbart.
  BETYG: 4,4
  Läs mer och köp här.


  Vårdande hårolja i spray.

  Hårolja 4: Davines gör underverk

  Essential haircare Oi oil absolute beautifying potion, 135 ml, Davines.
  Ger glans och tämjer friss hos alla hårtyper med hjälp av vårdande roucouolja. Kryddig, stark doft. Tynger inte ner och är lätt att dosera med spraypump. Bonus: förkortar torktiden.
  BETYG: 4,3
  Läs mer och köp här.


  Hårolja för torrt hår från Moroccanoil.

  Hårolja 5: Klassisk hårlagare från Moroccanoil

  Oil treatment, 100 ml, Moroccanoil.
  Denna mångfaldigt prisbelönta olja reder verkligen ut och mjukar upp tovigt torrt hår på några sekunder.
  Plåstrar temporärt ihop kluvna hårtoppar.
  BETYG: 4,2
  Läs mer och köp här.


  Bäst i test, hårolja från Kerastase.

  Hårolja 6: Effektiv mot friss från Kérastase

  Elixir ultime, 100 ml, Kérastase.
  Den vattniga konsistensen känns mer som serum än olja. Blommig doft. Slätar ut friss, men dyr med tanke på att de tre första ingredienserna är två sorters silikon och majsolja.
  BETYG: 3,7
  Läs mer och köp här.


  Hårolja, bäst i test.

  Hårolja 7: Absorberas snabbt

  Elixir oil treatment, 100 ml, Goldwell.
  ”Absorberades snabbt och kändes inte kladdig. Doftar gott och håret var fint även dagen efter”, säger en testare. Aningen lätt att överdosera, vilket ger risk för flottigt hår.
  BETYG: 3,7
  Läs mer och köp här.


  Vårdande håroljor.

  Hårolja 8: Vardagsolja från Living Proof

  No frizz nourishing oil, 100 ml, Living Proof.
  Håroljan har en underbar doft som känns frisk och fräsch. Lätt att dosera men aningen fet konsistens som kan göra att håret känns fett och tungt. Tar bort viss frissighet men bör användas med försiktighet.
  BETYG: 3,5
  Läs mer och köp här.


  SÅ GICK TESTET TILL

  Minst tre personer testar varje produkt. Samtliga testas även av vår skönhetsredaktör för att en jämförelse ska kunna göras. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut.


  Hårolja utan silikon – 3 varianter för dig som inte vill ha silikoner

  Silikon i hårolja är inte farligt, men vill du av principskäl eller annan anledning köra silikonfritt så har vi hittat tre fantastiska silikonfria oljor som dessutom är parabenfria.

  Tips! Fukt- och näringsboosta din vanliga hårinpackning med några oljedroppar.

  Kom ihåg att hundraprocentiga håroljor kan se feta ut i håret, så var mycket sparsam. Om de traditionella håroljorna ovan är mer kosmetiska och ger ett synligt resultat så är dessa mer vårdande. Tänk foundation vs ansiktskräm!


  Hårolja utan silikon.

  Hårolja utan silikon 1: Lernberger – näringsbombar håret

  Oil booster style & repair, 50 ml, Lernberger Stafsing.
  Återfuktar och näringsbombar både torra strån och hårbotten med en ljuvlig cocktail av vitaminer, mineraler, antioxidanter och fettsyror. Oljor är ofta mer än vårdprodukt än styling, men denna ger även fin stylingeffekt. Lyxig doft.
  Läs mer och köp här.


  Hårolja utan silikoner

  Hårolja utan silikoner 2: Ekosmart val från Björn Axén

  Organic caring hair oil, 30 ml, Björn Axén.
  Hundra procent naturlig olja med bland annat shea, jojoba, solros och havtorn som ger lyxig glans och fukt åt skadat hår. Massera in i hårbotten och låt verka en stund innan schamponering för en riktig boost. Underbar doft av bergamott. Funkar även på huden. Ekosmart val med klimatkompenserad förpackning.
  Läs mer och köp här.


  Bra hårolja utan silikon och med argan.

  Hårolja utan silikon 3: Lyxig blandning av oljor från Kérastase


  Aura botanica concentré essentiell aromatic nourishing oil blend, 50 ml, Kérastase.
  Lyxig blandning av fina oljor som rättvisemärkt kokosolja, arganolja och jojoba. Denna olja funkar dock bättre som vård än stylingprodukt. Tillsätt 4 till 8 droppar i ditt balsam eller inpackning, eller massera in i längderna en stund innan schamponering. Doftar dyrt av citrus och myntablad. Ekosmart val.
  Läs mer och köp här.


  Lyckas med hårolja – tips och svar på vanliga frågor

  Vi har alla dagar när håret ser ut att ha fastnat i torktumlaren. Medicinen mot friss, torrhet, statiska strån och trassel stavas hårolja. Så här får du bäst effekt.

  Varför ska jag använda hårolja?

  SVAR: Essentiella fettsyror från växtoljor tränger in i hårstrået och ersätter förlorade lipider (fett) i hårtopparna, vilket gör olja till det torra, frissiga hårets bästa vän. Många växtoljor är också rika på skyddande antioxidanter. De flesta produkter som säljs under namnet olja innehåller förvirrande nog mer silikon än växtolja. Detta för att silikon ger kosmetisk effekt på direkten genom att lägga sig som en slät försegling runt hårstrået. Tänk att du laminerar håret! Resultatet är en slät och glansig yta.

  Men är inte silikon dåligt?

  SVAR: Inte alls. Silikondroppar är frisörernas favorit, eftersom de snyggar till hårets utseende på direkten och skyddar håret. Från stylingsynpunkt är silikon toppen, men det saknar växtoljornas näring. De flesta kommersiella håroljor kombinerar växtoljor och silikon.

  Använder jag ren växtolja på samma sätt?

  SVAR: Rena oljor passar bäst som näringskur före schamponering eftersom de tynger ner håret. Packa in håret, snurra upp det i en knut och låt oljan verka över natten. Tvätta håret på morgonen och svallet är som nytt.

  Vad är bäst – applicering i torrt eller vått hår?

  SVAR: Både och. Krama i lite olja i vått hår så blir det lättare att reda ut. Sedan är det bara att fylla på med några droppar olja i torra toppar när törsten gör sig påmind. Har du lockigt hår kan du använda olja mer frikostigt i hela håret. Ett tips är att tillsätta olja i din vanliga hårinpackning. Dunderdynamit för torra testar!

  Kan hårolja laga kluvna hårtoppar?

  SVAR: Nej, men silikoner i håroljan förseglar tillfälligt hårets yta så topparna upplevs friskare och hela, medan näring från oljorna på sikt ger friskare hår.

  Argan, avokado, kamelia … Vilken typ av olja är bäst?

  SVAR: Argan och kamelia (även kallad tsubaki) är suveräna för torrt hår. Tunt hår kan tyngas ner av oljor, men lättabsorberad avokadoolja brukar gillas även av de mest spröda strån. Grova, lockiga hår trivs bra i sällskap av babassuolja. På förpackningarna står ofta vilken hårtyp som oljan passar för.


  5 vanliga misstag med hårolja (och hur du undviker dem!)

  1. Du överdoserar. Till ett mellanlångt, tunt eller mellantjockt hår behövs bara några enstaka droppar. Om du har väldigt tjockt, lockigt eller grovt hår kan du vara lite mer frikostig.

  2. Du väljer fel. Kolla noga på förpackningen vilken hårtyp produkten rekommenderas för. Många väljer för fet olja och resultatet blir flottigt i stället för flott.

  3. Du oljar rötterna. De flesta håroljor ska inte appliceras i hårbotten. Om oljan är vårdande för skalpen står det på flaskan.

  4. Du klumpapplicerar. Pumpa ut eller spraya lite olja i handen och värm den mellan handflatorna innan du fördelar i håret, så slipper du få en ensam, smörig fläck i ett i övrigt torrt hår.

  5. Du gnuggar. Olja ska strykas på och masseras in med lätt hand. Gnuggar du blir hårstråets yta uppruggad och skadad.

  LÄS OCKSÅ: Bäst i test – återfuktande schampo & balsam


Fler bäst i test