De mörka ringarna och påsarna under ögonen är en ständig brottningsmatch och kan göra att vi inte ser ut att vara så pigga som vi känner oss. En orsak till påsar och mörka ringar kan vara vitaminbrist och sjukdom, men det finns även andra orsaker. Scrolla ner för våra bästa tips (kräm kan hjälpa!) kring hur du lindrar dina påsar och mörka ringar.

Orsaken till påsar under ögonen

Påsar under ögonen kan vara ärftliga, men kan också uppstå på grund av allergi eller dåliga matvanor. Sover du för mycket kan du få påsar under ögonen, liksom om du sover för lite. Många drabbas också av påsar under ögonen när de blir äldre.


Så motverkar du påsar under ögonen – kräm kan hjälpa

– En kylande ögonkräm biter snabbt på påsar under ögonen och gör att svullnaden går ner. Det finns till exempel ögonkräm med kylande metall-applikatorer att köpa i sminkdisken. Ett annat smart knep är att förvara en ögonkräm i kylskåpet, så är den kall och redo när du behöver den. En sista utväg är att doppa en frottéhandduk i kallt vatten och trycka handduken mot påsarna under ögonen. Var bara försiktig så att din hud inte får en köldchock.

mask mot puffighet under ögonen
1. Patches från Eyetreat Spa som ska minimera mörka ringar och puffighet under ögonen. Läs mer och köp här.

2. Kylande kollagenmask från Magicstripes anpassad för att piffa upp under ögonen. Läs mer och köp här.

3. Ögonmask från Bausch + Lomb att förvara i kylskåpet och plocka fram när svullnaden under ögonen smyger sig på. Läs mer och köp här.

– Många upplever att gurkskivor eller urkramade, kalla tepåsar med kamomill-té har en dämpande effekt på svullnaden.

– Enligt studier kan mycket koffein och en sockerrik kost orsaka eller förvärra problem med påsar under ögonen. Försök därför att äta så allsidigt och nyttigt som möjligt och dra ner på både socker och drycker som innehåller mycket koffein.

– Drick mycket vatten, minst åtta glas per dag.

– Hur många timmars sömn behöver du – sex, åtta eller mer? Se till att din kropp får den sömn den behöver, varken mer eller mindre. Sover du för lite kan påsar under ögonen komma som ett ovälkommet brev på posten, liksom om du sover för mycket. Hitta din sömnrytm och följ den.

Mörka ringar under ögonen kan bero på sjukdom

Mörka ringar under ögonen beror oftast på att huden där är som allra tunnast och att de blodådror som löper under ögat därför syns igenom. De mörka ringarna under ögonen kan vara ärftliga men kan också bero på sjukdom, allergier och dåliga sömn- eller kostvanor.


Så lindrar du besvären med mörka ringar under ögonen – 5 tips

– Sov minst åtta timmar per natt. Brist på sömn kan nämligen orsaka att blodådrorna under ögonen utvidgas, vilket ger huden under en mörk nyans.

– Gurkskivor, liksom en urkramad kall té-påse på ögonlocken i tio minuter kan göra underverk för mörka ringar under ögonen. Garvsyra i té har nämligen en krympande effekt på blodådrorna.

– En ögonkräm med K-vitamin kan stärka kapillärrören under den tunna huden och göra att blodådrorna syns mindre.

LÄS MER: Ögonkräm – bäst i test mot rynkor, puffighet och mörka ringar

– Ät en allsidig kost, rik på grönsaker och frukt. Brist på olika vitaminer kan nämligen orsaka mörka ringar under ögonen, liksom en alltför saltrik kost. Dra ned på saltet och drick också mycket vatten.

– Concealer döljer snabbt problemen. Välj en variant som är särskilt anpassad för ögonen, eftersom de har en lättare formula som inte lägger sig i fina linjer och dessutom innehåller ljusreflekterande pigment. Arbeta lätt och koncentrera dig på området där huden är som mörkast, ett tjockt streck längs med hela ögat ser lätt bara onaturligt ut.

LÄS MER: Concealer – här är bäst i test och tipsen för att lyckas

NUVARANDE Så blir du av med påsar och mörka ringar under ögonen (bästa tipsen!)
NÄSTA Idag släpps H&M Studio AW17 – här är allt du vill veta om kollektionen