Har du koll på HEV-ljus? Om inte – då är det dags. Mobilens blå ljus kan nämligen vara boven i dramat om du har slapp hud, rynkor och pigmentering.

Ä

r du en av alla oss som fick sig en ögonöppnare (och, sanningen att säga – både dåligt samvete och lite panik) när Apple släppte bomben ”skärmtid”? Från ingenstans kom illavarslande notiser veckovis som ett oönskat brev på posten, som sanningsenligt skvallrar om hur många timmar vi aktivt tillbringar med telefonen i handen. Och ja, det var ju… Ett antal timmar fler än vad vi är villiga att erkänna (hjälp!).

Fashion editor Anna Wintour is seen outside the Oscar de la Renta fashion show during New York Fashion Week in New York City

Inte ens Anna Wintour går säker från fenomenet ”screen face”.

I skönhetsvärlden var det inte skärmtid som stod i fokus tidigare utan ”tech neck”. Begreppet är en förklaring kring hur vårt ständiga hukande över mobilen påverkar både ansiktets muskulatur och hudens elasticitet. Men i och med att skärmen börjar stjäla mer och mer av vår vardag har även ”screen face” lagts till i beautyvokabulären – ett ord att lägga på minnet om du vill undvika pigmentering, slapphet och rynkor.

”HEV-ljus bryter ner kollagen vilket leder till slapphet, rynkor och pigmentering”

”Screen face” är resultatet av att dagligen (timvis…) utsätta ansiktet för HEV-ljus. HEV-ljuset är energirikt blåviolett ljus som vi uppfattar med ögat och det ingår naturligt i solljuset, men med skärmarnas intåg utsätts vi för strålarna långt efter solen gått ner och solskyddets tvättats av. HEV-strålarna når längre ner i huden, där de bryter ner kollagen, vilket leder till slapphet och rynkor, triggar pigmentering och ökar hudens känslighet.

Men – du kan pusta ut. Självklart har skönhetsbranschen följt teknikutvecklingen och har tagit fram specialprodukter med antioxidanter och andra ingredienser som hjälper huden att stärka sitt eget försvar för att motverka ”screen face”. Minst SPF 30 dagligen är vårt bästa skydd mot UV- och HEV-ljus. Och såklart, även om det ligger långt inne att erkänna – att lägga bort mobilen en timme extra om dagen (hjälp, igen!).

Skönhetsredaktören tipsar! 3 produkter som skyddar mot HEV-ljus och screen face

elemis daily defence shield spf 30 recension 2019

Räddaren i nöden mot skärmtid! Solskyddscrème för dagligt bruk, Daily defence shield spf 30 från Elemis. Full pott! Läs mer och köp här.

bareminerals complexion rescue defense radiant tint recension 2019

Superprodukten Complexion rescue radiant tint protective moisturizer från Bareminerals borde bli din nya trotjänare! Produkten är speciellt framtagen för att skydda huden mot YV-strålar, miljöföroreningar och skadligt blått ljus från mobil, dator och surfplatta. Dessutom ger den vacker lyster! Läs mer och köp här.

sisleyouth anti pollution 2019 recension

Lyxprodukten som håller vad den lovar! Anti-pollution från Sisleyouth, speciellt framtaget HEV-filter som skyddar ansiktet mot skadliga strålar, fria radikaler och luftföroreningar. Applicera ovanpå din dagcrème. Läs mer och köp här.

Foto: TT