Jennie Hammars resguide till Santa Barbara, Palm Springs & Joshua Tree

Våga utforska Kalifornien bortom Los Angeles! Jennie Hammar guidar till var du bäst kan bo, äta och göra i Santa Barbara, Palm Springs och Joshua Tree. Gör dig redo för strandhäng, vingårdsmys och maffig natur! 

S

anta Barbara, Palm Springs och Joshua Tree –  så nära La La-land, men ändå så fjärran. Damernas Världs bloggare Jennie Hammar, som till vardags bor i Los Angeles, tar bilen till tillbakalutat kustliv, spännande ökenoaser och massor av lockande vingårdar.

Jennie Hammars resguide till Santa Barbara

Santa Barbara – från strand till vingård. 
Den lugna kuststaden två timmar norr om Los Angeles är slående vacker med sina gröna kullar strösslade med spanska hus och prunkande rosenbuskar. Det var bland de här vingårdarna Paul Giamatti sökte efter Kaliforniens bästa Pinot Noir i filmen Sideways. Stränderna befolkas av surfare och hundägare som kastar boll i vattenbrynet – det kallas inte för amerikanska rivieran utan anledning.

Jennie Hammars resguide till Santa Barbra

Foto: Jaysinclair/Courtesy of Santa Barbara

BO 

Four Seasons The Biltmore – Hotell extra allt 
Fourseasons.com/santabarbara
Massor av små vackra hus i en färgstark djungel av grönska och blommor vid vattnet – det är Four Seasons. Ett lyxigt hotell med allt från spa och pool till dessert med egen strösselbuffé för barnen. Men missförstå mig inte – de har inte Bamseklubb här.
Dubbelrum från 2 215/natt med boka tidigt-rabatt.

ÄTA & DRICKA

Bouchon – Lyxigt gott 
Bouchonsantabarbara.com
Kocken Thomas Keller är kanske mest känd för sin restaurang French Laundry i Napa, men den här lyxbistron erbjuder en klassisk, vällagad meny. Det finns alltid en löksoppa, en gedigen vinlista och luftiga suffléer.

The Lark – Äkta Kalifornier
Thelarksb.com
De senaste åren har Santa Barbara börjat vakna från sin vilopuls och också fått ett yngre, kreativt och intressant område, som man döpt till The Funk Zone. Här finns barer, gallerier och restauranger, bland annat The Lark som har blivit något av en institution i Santa Barbara. Maten är typiskt kalifornisk: fisk, skaldjur, sallader och mycket grönsaker. Och allt är närproducerat, inklusive vinet.

GÖRA

Vingårdstur
Naturligtvis måste du utforska de närliggande vingårdarna. Pratar du med hotellet du bor på kan de hjälpa till att arrangera transport till, från och mellan vingårdarna. Har du Uber-appen på telefonen finns det också ett ”Wine”-alternativ (!) som innebär att man har en chaufför hela dagen. Eller boka via till exempel Winetours-santabarbara.com.

Det finns hur många vingårdar som helst: Bridlewood, Gainey, Foxen (en kritikerfavorit som tyvärr ligger en bit bort). Vissa har till och med lokaler för avsmakning inne i Santa Barbara, men att vingårdshoppa är ju så mycket intressantare.

Jennie Hammars resguide till Palm Springs

Jennie Hammars reseguide till Palm Springs - bo, äta, göra

Foto: Palm Springs Aerial Tramway

Vågar du spana in Palm Springs från ovan?

Palm Springs – cocktails i öknen 
Efter andra världskriget skulle USA moderniseras: stormarknader öppnades, det skivade brödet slog igenom … liksom ”mid century modern” eller ”funkis”. Palm Springs blev någon sorts testkanin för det arkitektoniska äventyret. I dag är det en konstbevattnad oas som tornar upp sig mitt i ingenstans. Hit åker LA-borna på helgerna för att sippa flotta cocktails vid poolkanten som om det vore 1950, och under två helger i april befolkas stan av de coolaste av de coola, när musikfestivalen Coachella går av stapeln.

BO 
Frank Sinatras hus – Sov som en stjärna

luxuryretreats.com
Det är kittlande att faktiskt kunna hyra och bo i designdrömmar till hus: På Airb’n’b, Luxury Retreats och liknande hyressajter finns massor av fantastiska alternativ att välja mellan, till exempel Twin Palms, Frank Sinatras gamla hus som har fyra sovrum, sex badrum och en flygelformad pool. Det finns naturligtvis även mindre, mer prisvärda alternativ, för dig som inte råkar ha lyxlirarbudget …
Villa med pool från 5 000 kr/natt.

The Parker – Retrodröm 
Parkerpalmsprings.com
Jonathan Adler har inrett detta fantastiska hotell i modern retro-stil. Mönstrade heltäckningsmattor, krukor och porslin som taget från 60-talet. Trädgården är vild och färgsprakande, och mycket har utspelat sig här: År 2000 blev Robert Downey Jr gripen i rum 311 för droginnehav. 2005 bodde Angelina Jolie och Brad Pitt här medan de plåtade det kända omslaget för magasinet W, där de leker familj – innan deras relation blev officiell. Det här är Palm Springs svar på LA:s hippa hotell Chateau Marmont.
Dubbelrum från 3 700 kr/natt.

Resguide till Palm Springs - boende, maten, aktiviteterna

Foto: All rights reserved 2015

På The Parker i Palm Springs bor du i en Jonathan Adler-retro-dröm.

GÖRA 

Palm Springs Aerial Tramway – Toppentur 
Pstramway.com
Om du blir trött på att sola och bada kan du bege dig till denna linbana som tar sina passagerare med på en tur hela vägen upp till en av de närliggande bergstopparna – och på tio minuter färdas man från sol till snö. En kul utflykt med fantastisk natur för den utan höjdrädsla.

ÄTA & DRICKA 

Melvyn’s – Klassisk stjärnglans 
Palm Springs mest klassiska bar – och hotell – har precis renoverats. För 60 år sedan satt Frank Sinatra, som tillbringade mycket tid i Palm Springs, bakom pianot och hivade i sig whisky. I dag pryder han bara drinkunderläggen i baren, men det gör inte stället mindre autentiskt. Det var ändå här Ava Gardner, Liza Minnelli, Elizabeth Taylor och Steve McQueen tillbringade kvällarna. Och i dag är det Katy Perry som checkar in.

Jennie Hammars reseguide till Joshua Tree

Resguide till Joshua Tree – Jennie Hammars favoriter

Foto: Chelsea Bock / Unsplash

Det är träden som har gett Joshua Tree dess namn.


Joshua Tree – natur och nostalgi 

Två timmars bilresa från Los Angeles ligger denna stillsamma ökenpärla – en av Kaliforniens mest intressanta nationalparker med sand, klippor, kaktusar och – precis som namnet skvallrar om – Joshua-träd. Parken används frekvent som kuliss för modeplåtningar och på tal om just kuliss måste man också besöka det lilla angränsande samhället Pioneertown, som byggdes på 40-talet som en fond för vilda västern-filmer. Många pangpang-rullar har faktiskt gjorts här, även om det numera bara finns ett gäng krimskramsbutiker och den klassiska musikbaren Pappy & Harriet’s som är väl värd ett besök. På den lilla scenen har artister från Paul McCartney till Kesha tagit plats på ”open mic”-kvällar. Missa heller inte den fina vintage-shoppingen inne i stan.

BO 

Pioneertown Motel – Västern-vibbar 
Pioneertown-motel.com
Vill du kasta dig in i ökenlivet och lajva vilda västern är det här du ska bo. Enkla trähus med filtar, kuddar och möbler med vackra etniska mönster och verandor med gungstolar där man kan sitta och titta på marklöpare som rullar förbi. Ett perfekt ställe att svepa en whisky i öknens tystnad.
Dubbelrum från 1 815 kr/natt. 

The Lautner Compound – Mad Men-känsla 
Thelautner.com
John Lautner är en av världens mest kända arkitekter. Att få en titt inuti något av hans hus är eftertraktat – och än mer att faktiskt få bo i ett. 20 minuter från Joshua Tree ligger The Lautner Compound, en blandning mellan boutique-hotell och Airb’n’b, signerat den store arkitekten, med fyra små lägenheter som noggrant renoverats och inretts till perfektion. Det finns ingen reception, room service eller frukost, men vem behöver det när man vaknar upp som en annan Betty Draper?
Lägenhet från 2 560 kr/natt 

Reseguide till Joshua Tree – bo på The Lautner Compound för Mad men-känsla

Foto: Mike Schwartz Photography

Vakna upp på The Lautner Compound i Joshua Tree, och känn dig som Betty Draper i Mad Men.

GÖRA

Månvandring 
Joshua Tree National Park
Nps.gov/jotr/index.htm
Naturligtvis måste du tillbringa några timmar i själva nationalparken när du är här. Naturen är bland det vackraste och märkligaste man sett – som att gå på månen. Torrt och kargt och öde. Ta en promenad på morgonen innan det hinner bli alldeles för varmt.

Bada i ljud
Integratron
Integratron.com/sound-bath/
Innan ”sound baths” blev lika slentrian som att ”ta en promenad i skogen” brukade de andligt hängivna åka hela vägen ut till Integratron i Joshua Tree, en träkupol designad av ufologen George Van Tassel i slutet på 50-talet. Det var utomjordingar från Venus som tipsade Van Tassel om var träkonstruktionen skulle placeras – ja, enligt honom själv alltså. Och tack vare byggnadens akustik har också musiker lockats att spela in album här under åren. Men längtar du – som alla andra – efter att varva ner och bli av med stress är sound bath absolut något du måste prova.

ÄTA & DRICKA

Pappy & Harriet’s – Bar-klassiker 
Pappyandharriets.com
Den trevliga lilla baren Pappy & Harriet’s är klassisk musikmark och här har många kända musiker dragit av en spontanare på ”open mic”kvällarna. En av de mest kända är Paul McCartney, men även yngre talanger har uppträtt på den intima lilla scenen. En klassisk bar som bara den är en anledning att samla vännerna och åka till Joshua Tree.