Foto: IBL

9 älskvärda anledningar till att hylla kronprinsessan Victoria

Kronprinsessan Victoria är en förebild på många plan – inte minst för sin öppenhet kring svåra ämnen som många kan känna igen sig i. Från sitt stöd för svensk design till sin kamp för viktiga ämnen – här är 9 anledningar till att hylla kronprinsessan Victoria (utöver att hon fyller år!).

1. För sin öppenhet kring ätstörningar

Det var år 1997 som ryktena om kronprinsessans olyckligt smala figur bekräftades och förklarades med att Victoria kämpade mot sjukdomen bulimi. I boken Victoria, Victoria! (2002) av journalisten Alice Bah och hovets informationschef Elisabeth Tarras-Wahlberg öppnade Victoria upp sig om kampen mot sjukdomen, prestationskraven och ångesten. Hennes öppenhet kring sjukdomen gör henne till en enastående förebild.

Foto: IBL

LÄS MER: Se kronprinsessan Victorias otroliga stilresa – från då till nu 

2. För att hon står upp för allas lika värde

År 2013 närvarande kronprinsessan på QX-galan där hon delade ut pris till årets homo.

"Det går inte att nog uppskatta hur mycket vi älskade det och hur mycket det behövdes. Och rent historiskt har nog inget annat kungahus i något land gjort den här typen av erkännande. Jag tror nog att hon förstod det politiska värdet av det hon gjorde och för det ska hon ha evigt tack", sa Jonas Gardell, vinnaren av priset.

Foto: IBL Bildbyrå / KARIN TORNBLOM

3. För att hon hyllar svensk design

Victoria bär flitigt plagg från svenska designers i officiella sammanhang. Allt ifrån Ida Sjöstedt till Acne Studios och budgetmärken som H&M.

LÄS ÄVEN: 20 stilsäkra looks med Victoria – som vi inte glömmer

Victoria på besök i Finland iklädd svenska designers. Blus från Daisy Grace och kjol från Camila Thulin. Foto: IBL

4. För sin närvaro efter terrorattacken

Dagen efter terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm i fjol åkte kronprinsessan och prins Daniel till platsen för att hedra offren och dess anhöriga.

"Jag kände en väldigt stor sorg i att det nu även hade drabbat Stockholm och det öppna och tillgängliga samhälle som vi vill ha. Det var ett försök att förstå vad det är som drabbat oss. Men också givetvis för att visa mitt verkligen innerliga deltagande i den sorg som det innebär för så många människor som var på plats", uttalade sig Victoria efter händelsen.

Victoria och Daniel på minnesstudenten i Stadshusparken 2017. Foto: IBL

5. För sin kamp för hållbarhet

Victoria utsågs 2016 till en av FN:s 16 ambassadörer för de globala hållbarhetsmålen.Uppdraget innebär att Victoria ska använda sin unika ställning och sitt ledarskap för att lyfta det påtagliga miljöproblemen.

Foto: IBL

 Kronprinsessan Victoria med politikerna Ardalan Shekarabi och Isabella Lövin under en FN-presentation.

6. För att hon kommer bli den första kvinnliga stadschefen i Sverige genom tiderna

Victoria är Sveriges tronföljare och kommer att bli Sveriges första kvinnliga regent av ätten Bernadotte.

Foto: IBL

7. För att hon är öppen med sin dyslexi

Kronprinsessan, som själv besitter vetskapen om dyslexi och dess svårigheter, har länge varit angelägen om att stötta andra med samma problem. Därför delade hon år 2009 ut Bertil Hults pris till Bokenäs skola som aktivt stöttade elever med dyslexi.

Foto: IBL

8. För sin oklanderliga stil

Trots titeln som kronprinsessa är Victoria inte rädd för att blanda högt med lågt. Prinsessan har setts i såväl budgetmärken som H&M och & Other Stories som lite dyrare märken, men alltid med en tanke om att stötta svensk design. Victoria har i yngre år berättat att hon inte har något intresse för mode, något som verkar ha ändrats!

Victoria i klänning från svenska & Other stories. Foto: IBL

9. För sin ärlighet

Att Victoria är öppen kring svårigheterna med att balansera föräldrarskap och arbete (inte minst när man är tronarvinge(!)) är bara ytterligare en anledning till att älska henne.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!