90-talets stora supermodeller – så lever de i dag

För 20 år sedan var supermodellerna Cindy Crawford, Naomi Campbell, Kate Moss, Claudia Schiffer, Linda Evangelista, Tatjana Patitz, Christy Turlington och Stephanie Seymour namnen på allas läppar. Men vad gör 90-talets mest it-tjejer i dag? Vi vet!

Cindy Crawford

Cindy Crawford var en av 90-talets mest eftertraktade modeller, 1995 var hon enligt Forbes Magazine den bäst betalda modellen i hela världen. Hon slutade att jobba som modell 2000 och har sedan dess bland annat lanserat en beauty-kollektion samt en inredningskollektion, Cindy Crawford Home Collection. Hon jobbar även aktivt med välgörenhet, framförallt barnleukemi då hennes yngre bror dog i sjukdomen som ung. Själv har hon två barn.

Naomi Campbell

Naomi Campbell var på brittiska Elles omslag redan som sextonåring och har under sin karriär gjort sig känd som en av de mest kända svarta modellerna genom tiderna. Under hela sin karriär har Naomi Campbell drivit frågor mot den rasism hon upplevt inom modeindustrin. Parellellt med fortsatta modejobb har hon även lanserat parfymer. Under 2000-talet har flera assistenter anklagat henne för misshandel och hon har även behandlats på rehab för sina drogproblem.

Christy Turlington

Christy Turlington är känd som en av 90-talets största modeller med många prestigefyllda uppdrag, men ett av de som fått störst spridning är en modevisning hon gick 1993. Hennes del i visningen blev startskottet på trenden med navelpiercing. Sedan hon slutade som modell har hon designat några samarbetskollektioner, jobbat som frilansskribent och gett ut en bok om Yoga. Hon är själv tvåbarnsmamma och jobbar aktivt med välgörenhetsprojektet ”Every mother counts” och kampen för att alla kvinnor ska överleva sin graviditet.

[adSpace placement="manual"]

Linda Evangelista

Linda Evangelista myntade 1990 det numera klassiska uttrycket "We don't wake up for less than $10,000 a day," På 90-talet var hon en av de mest känna modellerna med sitt korta hår som signum. På senare år har vi framförallt sett Linda Evangelista i L'Oreal Paris reklamer. 2011 skapade hon rubriker då hon sökte ett rekordhögt underhåll på $46,000 per månad från sin sons pappa.

Claudia Schiffer

Claudia Schiffer gör fortfarande modelljobb men har även jobbat som skådespelerska, bland de mer kända filmer hon medverkat i finns Love Actually där hon hade birollen som Carol. Hon har även gett ut träningsprogrammen Claudia Schiffer's Perfectly Fit, lanserat en cashmere-kollektion och jobbar aktiv med välgörenhet. 2002 gifte hon sig med regissören Matthew Vaughn och paret har tre barn tillsammans.

Stephanie Seymour

Stephanie Seymour var en av Victorias Secrets första modeller då företaget var nytt. Under 90-talet anslöt hon sig som supermodell till de redan kända ”The big five”. I dag är hon fyrbarnsmamma och utöver modellkarriären har hon även gett sig på skådespelaryrket.

[adSpace placement="manual"]

Tatjana Patitz

Tatjana Patitz gjorde sitt första omslag för brittiska Vogue 1985 och fortsatte jobba som modell under 90-talet. De senaste åren har hon gjort enstaka modelluppdrag samtidigt som hon njuter av livet på landet och bor på en ranch i Kalifornien tillsammans med sin son.

Kate Moss

Kate Moss karriär tog fart på allvar 1992 då hon var med i Calvin Kleins reklamkampanj och 1993 då hon prydde sitt första Vogue-omslag. Då var Cindy, Naomi, Christy, Claudia, Stephanie och Tatjana redan etablerade som supermodeller men det var inte något som hindrade att Kate Moss tog en given plats bland 90-talets supermodeller. Hennes karriär har fortsatt och parallellt med modelljobb har hon bland annat designat kläder för Topshop och precis börjat som frilansande stylist åt Vogue. Hon har även skapat tidningsrubriker med sina drogproblem och sin tidigare relation med Pete Dorothy. 2011 gifte sig Kate Moss med gitarrisen Jamie Hince, men de gick skilda vägar 2015. I dag dejtar Kate societetskillen Nikolai von Bismarck, 29.

LÄS OCKSÅ: 42 år och supermodell – 19 bilder som visar Kate Moss oförglömliga resa

92 år och stilikon – 23 bevis på att ålder aldrig är ett hinder

Foto: All over press

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!