Foto: MarkmSwallow

Allt du behöver veta om champagne – ladda upp inför nyårsafton

Nyåret firar vi helst in med champagne, men hur ska man hantera drycken på bästa sätt? Damernas Värld träffade Clovis Taittinger, exportchef för champagnehuset Taittinger, för att snacka skumpa.

Säg champagne och de flesta tänker på fest eller andra högtidliga tillfällen. De lockande bubblorna har traditionsenligt hanterats med en viss vördnad och drycken anses alldeles för "fin" för att plockas fram lite när som helst.

Clovis Taittinger. Foto: Luc Valigny

Clovis Taittinger är exportchef för det franska champagnehuset som bär hans efternamn, och som ägts och drivits av hans släkt sedan 1734. Han understryker att själva tillverkningen av champagne kräver stor noggrannhet och ambition, och att varenda liten detalj är viktig för att slutresultatet ska bli perfekt, men i övrigt har han en allt annat än traditionell syn på champagne.

– Ofta har vi för mycket ceremonier kring saker och ting, inte bara champagne. Vi har fått för oss att det ska vara på ett visst sätt. För mig är det innehållet, kvaliteten på produkten, som är viktigast, oavsett om det gäller kaffe, vin eller champagne. I dag använder vi en viss sorts glas för en sak och en annan sorts glas för en annan, men det är egentligen oviktigt. Då agerar vi inte utifrån vår egen intuition och instinkt. Jag tycker att man ska vara fri vad gäller hur man vill dricka sin champagne.

Det finns alltså inga regler kring champagne, menar du?

– Champagne ska serveras "fresh" och i lagom stor mängd, men resten är upp till var och en att bestämma. Du behöver inte ha flaskan i en ishink. Experimentera och se vad som passar just dig bäst. Det enda misstaget man kan göra med champagne är att ha för lite av det, att inte ha en andra flaska på lager, haha.

Så du blir inte galen om du ser folk vaska champagne?

– När du har köpt flaskan är den din, och då får du göra vad du vill med den. Jag är ingen moralist som vill tala om för människor vad de ska göra med sin champagne. Vi lever i en fri värld, och det tjänar alla på.

När passar det bäst med champagne?

– Du kan använda champagne till allt, hela tiden. Ett glas champagne är väl inte direkt billigt, men det är en härlig vardagslyx. Livet är inte lätt alla dagar, det finns mycket som man kan vara ledsen eller orolig över. Men våra liv är korta och det går inte att kontrollera allt som händer, så det är lika bra att fira livet. Jag vill vara positiv, inte negativ.

Om man vill använda champagne till maten, vad rekommenderar du då att man äter?

– Jag älskar att äta svensk löjrom till champagne, eller en räksmörgås. Och det säger jag inte bara för att jag råkar vara här i Sverige. Fish & chips smakar också fantastiskt ihop med champagne!

Här hittar du godaste tilltuggen till champagne!

Fyra snabba fakta om champagne

1. Champagne – prisklass

Det kan vara stor skillnad mellan de enklare och de dyrare champagnesorterna. Det beror oftast på att de dyrare är årgångsbetecknade som legat en längre tid på sin jästfällning och har en längre tids lagring totalt sett. Detta ger vinet mer komplexa aromer och tyngd. Kvaliteten beror även på var druvorna har odlats, det vill säga läget och placeringen i vingården. Ju bättre läge, desto bättre champagne – och desto högre pris.

2. Champagne –förvaring

Efter inköp ska flaskan förvaras liggande för att korken inte ska torka ut. Ska du servera drycken inom en snar framtid kan den stå upp så att eventuell fällning faller till botten.

3. Champagne – kylning

All champagne smakar bäst av att serveras kyld, omkring sex-åtta grader. Ställ flaskan i kylskåpet i god tid, minst två timmar före servering. Man kan också kyla ner flaskan genom att lägga den i en hink med hälften vatten och hälften is. Däremot mår den inte bra av att hamna i frysen, då kyls den ner för fort, vilket påverkar doft och smak negativt.

4. Champagne –servering

Man gör champagnen och vinmakaren mest rättvisa genom att servera den i ett långsmalt, lätt tulpanformat champagneglas, en så kallad champagneflöjt. Detta för att få ut det mesta av dryckens aromer och för att behålla bubblorna i drycken längre.

Källa: Ulrika Östlund, Kommunikatör på Systembolagets kundtjänst

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxiga produkter från Filorga. Köp nu!