Amy Poehler: "Ibland misstas jag för en svensk. Det är det snällaste någon sagt"

Som en av USA:s definitiva komedidrottningar har Amy Poehler varit med i landets största skrattsuccéer på tv, från Saturday night live till serien Parks and recreation. Nu är hon aktuell med långfilmen Sisters, tillsammans med bästisen Tina Fey. Vi pratade systerskap, svenskhet och äkthet med Amy Poehler i Los Angeles.

”Hej hej” säger Amy Poehler när vi träffas en soldränkt eftermiddag i Beverly Hills. Hon ber sedan om ursäkt för att hennes svenskakunskaper inte sträcker sig mycket längre än så.

Amy Poehler har precis kommit tillbaka till Los Angeles efter en sväng till Stockholm, där hennes bror – komikern Greg Poehler – sedan länge lever med svensk fru och barn. Den här gången var besöket främst av privat karaktär, men hon har kunnat kombinera flera Sverigeresor med rollen som en av producenterna till Greg Poehlers komediserie Welcome to Sweden i TV4, som parodierar svenskhet och berättas från perspektivet av en amerikan som flyttat till Sverige.

– Det är alltid så kul att vara i Stockholm, säger Amy Poehler och sätter sig till rätta i fåtöljen mittemot.

Hon har på sig en chic grå klänning och känns engagerad trots att jag inte är den första journalisten som intervjuar henne för dagen. Men jag är den första av dem som är svensk, vilket är till min fördel.

– Jag har så många fantastiska minnen därifrån, fortsätter hon. Som att vara toastmaster på min brors bröllop, och att fira svensk midsommar. Sverige har de senaste åren på många sätt blivit till något av ett andra hem för mig och min familj.

Sitt första hem har Amy Poehler av förklarliga skäl här i populärkulturens mecka Los Angeles, där hon driver sitt produktionsbolag och är inblandad i långt fler humorprojekt än vad som kan vara hälsosamt. Men alla rycker i Amy Poehler, och att det har blivit så är inte särskilt underligt. I två decennier har hon haft inflytande över många av USA:s största humorfenomen.

LÄS OCKSÅ: Svenska kvinnorna som gör succé i Los Angeles – allt om deras vardag, jobb & lyxliv

Hon började med att vara med och starta gruppen Upright citizens brigade, USA:s landets kanske viktigaste plantskola för improvisationshumor, som också driver en humorklubb. Mellan 2001 och 2008 var hon komiker på USA:s största humor-tv-program Saturday night live, som hon lämnade för att spela huvudrollen i tv-serien Parks and recreation, där hennes gestaltning av den godhjärtade men ack så naiva parkförvaltningschefen Lesle Knope belönades med en Golden globe.

Just Golden globe-galan har Amy Poehler varit värd för tre gånger ihop med sin bästa vän Tina Fey, som Poehler nu är bioaktuell med i komedin Sisters. Det är duons andra film ihop, efter Baby mama (2008), och Amy Poehler är exalterad över att ha fått förenas med bästisen på vita duken igen.

– Det är en ganska vulgär komedi som handlar om två vuxna systrar som inte har haft kontakt på länge. När deras föräldrar säljer barndomshemmet bestämmer sig systrarna för att ordna en sista gigantisk fest i sann high school-anda i huset.

Relationen mellan systrarna i filmen står i stark kontrast till relationen mellan Amy Poehler och Tina Fey. De har umgåtts konstant sedan de lärde känna varandra i Chicago på 1990-talet, där båda var aktiva vid humorskolan och improvisationsteatern Second city.

– Ingen av oss har systrar i verkligheten, så vi har blivit till varandras utvalda systrar. Den känslan beskriver verkligen vårt sätt att umgås.

Nyligen gjorde duon succé som värdar för Saturday night live, där båda arbetade ihop i flera år under 00-talet. Amy Poehlers sedan länge hyllade imitation av presidentkandidaten Hilary Clinton dök också upp under programmet – det är nog inte är sista gången det sker före presidentvalet i november. Sketchhumorn är det som har format Amys humor mest.

– Det jag lärde mig vid Second city, Upright citizens brigade och på Saturday night live har blivit till kärnminnen som jag kan komma åt och använda mig av precis hela tiden.

Systerskap är något som Amy Poehler borgar för även genom sin organisation Smart girls, som genom en medlemssajt, gemenskapsaktiviteter och webb-tv-serier vill ge tjejer olika sätt att ”kultivera fram sina riktiga jag”. Hon identifierar sig med unga flickor och deras position.

– Så mycket i dag handlar om yttre saker som tjejer måste göra för att må bra. Så jag älskar perioden innan en flicka har kommit in i puberteten och inte distraheras av vad den innebär.

LÄS OCKSÅ: Att ha systrar är bra för hälsan visar forskning

Därför var hon glad över att få en röstroll i den personifierade känslan Glädje i den animerade filmen Insidan ut från i fjol, som i februari vann en Oscar i kategorin Bästa animerade film.

– Jag älskar att Pixar har gjort en film vars budskap är att man inte kommer att vara lycklig hela tiden och att det är okej.

Glad och energisk är dock Amy Poehler själv i dag. Hon har gjort sig känd för som en multitalang som har massor med projekt på gång – och gärna hjälper andra. Bland annat producerar hon den hajpade tv-serien Broad city, skapad och spelad av komikerduon Illana Glazer och Abbi Jacobson, vars tredje säsong just nu visas på svenska Comedy central.

– Jag älskar dem! Illana och Abbi, liksom många andra unga komiker, håller mig skarp. Det är som att de kommer från andra världar, deras liv är så annorlunda från mitt.

Broad city-tjejernas humorstil anknyter till det som Amy Poehler tycker är viktigast i humor, säger hon.

– Deras hemlighet är att det inte går att fejka deras kemi. Det finns en äkthet i deras röster. Så mycket inom humor handlar om vems röst det är som styr, och om man gillar den.

Äktheten i skildringen av Sverige i Welcome to Sweden är omdebatterad, vilket Amy Poehler är medveten om. Men hon tycker samtidigt att flera roliga aspekter av svenskhet har fångats.

– Visst har vi tagit oss lite konstnärlig frihet, men flera observationer stämmer med mina egna erfarenheter av Sverige. Till exempel vet jag att inställningen till marijuana är väldigt negativ, vilket vi skämtar om. Trots detta tror amerikaner att Sverige är som Amsterdam.

Även andra detaljer har Amy Poehler lagt märke till:

– Det är flera gånger som jag har träffat svenskar som säger ”Jag ber om ursäkt för att min engelska inte är så bra”, fastän svenskars engelska är fantastisk och de alltid prickar rätt. Min brors svenska däremot, den ska vi inte tala om. Han låter tydligen som en tioårig pojke.

När hon besöker sin bror i Stocksund utanför Stockholm tycker hon sig lätt smälta in i mängden. De flesta på gatan känner inte igen henne. Och de få som gör det gör sitt bästa för att dölja själva igenkänningsmomentet, vilket hon tycker är typiskt svenskt.

– Ibland misstas jag för att vara från Sverige. Det är det snällaste någon har sagt till mig.

Vill du läsa mer sånt här? Gilla Damernas Värld på Facebook så missar du ingenting!

Av: Erik Augustin Palm

Artikeln publicerades ursprungligen i Damernas Värld nummer 5 2016. Vill du vara säker på att inte missa fler liknande artiklar kan du prenumerera på tidningen. Just nu hittar du förmånliga erbjudanden här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!