Baka världens godaste semlor – Jenny bjuder på sitt bästa recept

Jennys matblogg bjuder här på sitt smarriga recept på semlor. Passa på att baka inför fettisdagen den 28:e. Här hittar du ett recept på klassiska semlor från vår systertidning Hembakat.

Det här behöver du till degen:

50 gram jäst till söta degar

175 gram smör

5 dl standardmjölk

2 dl strösocker

2 tsk stött kardemumma

1/2 tsk salt

Max:  1 1/2 liter vetemjöl special

Fyllning: 

Mandelmassa + några msk grädde, fyllningen ska bli smidig, inte rinnig.

8 dl vispad grädde

Vaniljsocker att pudra över om man vill

Baka semlorna så här:

Smula jästen i en bunke och tillsätt kardemumman.

Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till 37 grader. Rör ner lite vätska bland jästen – och rör om tills det löst sig helt – vänd ner resten av vätskan.

Blanda i socker, salt  och tillsätt lite av mjölet i taget under knådning. Tillsätt så mycket mjölet att degen släpper och blir smidig. Arbeta degen i 15 minuter (gärna i en degblandare eller matberedare.)

Låt jäsa till dubbelstorlek i ca 30- 40  minuter.

Baka ut på mjölat bord och dela degen i 2 delar. Varje del blir ca tio bullar var.

Baka ut och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper, låt jäsa i ytterligare 50- 60 minuter (till dubbel storlek.)

Grädda sedan i ugnen i på 225 grader i ca 10 minuter, eller tills de är gyllene. Låt svalna på galler.

Vispa under tiden grädden. Vill man att grädden ska bli söt så vispa ner några matskedar socker eller vaniljsocker.

Skär lock på bullarna.

Rör ihop mandelmassan med lite grädde och klicka ut fyllningen i bullarna.

Spritsa ut grädden och lägg på locken. Pudra florsocker över

Sedan är det klart att servera… Mums!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + Clarins produkter & necessär. Köp nu!