Lystring! Här är de bästa ljudböckerna.
Lystring! Här är de bästa ljudböckerna. Foto: Pixabay

Hör upp! Här är de bästa ljudböckerna just nu

Fler än någonsin lyssnar på ljudböcker, men det kan vara svårt att hitta pärlorna bland hundratusentals titlar. Vi tipsar om våra favoriter bland deckare, feelgood, drama, klassiker och romance.

Ljudbokslyssnandet har ökat under flera års tid, och under 2020 skyndade coronapandemin på ljudboomen när det blev svårare att besöka både biblioteket och favorit-bokhandeln. Många kan nog också känna att det är mysigt med en vänlig röst i örat när vi inte kan träffa andra människor på samma sätt som tidigare, och att samtidigt njuta av litteratur är en extra lyx.

Att allt fler lyssnar och allt fler förlag satsar på böcker skrivna direkt för ljud har gjort valet av inläsare viktigare än någonsin. Rätt röst kan förhöja upplevelsen av en god bok, medan fel kan skjuta ner den helt. Förra årets mest lyssnade röst hos flera ljudbokstjänster var skådespelaren Gunilla Leinings, som hörs i böcker av bland andra Lars Kepler, Viveca Sten och Emelie Schepp. De tillhör alla den populäraste ljudboksgenren: deckare/spänning. 

Men allt är inte mörker och mord. Faktaböcker är också populära, och två andra genrer som fått ett uppsving är feelgood och romance. Och aldrig har väl behovet av att få fly in i något lättsamt eller romantiskt varit större än nu?
Här är våra favoritlyssningar:

1. Bästa ljudbok deckare/spänning: Spegelmannen av Lars Keplers

Spegelmannen av Lars Kepler. Foto: Albert Bonniers Förlag

En bok – två röster. I den åttonde delen i Lars Keplers succé-serie om Joona Linna har förlaget tagit ett helt nytt grepp och låtit två olika inläsare göra var sin inläsning av boken – för att skapa en spegeleffekt och understryka känslan av att vad som helst kan hända.

Det är Jonas Malmsjö och Gunilla Leining som på varsitt sätt gestaltar berättelsen om hur en ung kvinna försvinner på väg hem från skolan, för att fem år senare hittas mördad på en lekplats mitt i Stockholm. Med hjälp av ett psykiskt sjukt ögonvittne och en hypnotisör tar Joona Linna upp jakten på mördaren. Vilken röst väljer du?

Finns på: Bookbeat, Nextory, Storytel.

LÄS MER: Bästa nya deckarna och spänningsromanerna 

2. Bästa ljudbok feelgood: Slutspel av Nina Hampusson

Slutspel av Nina Hampusson. Foto: Storytel

När den nybakade journalisten Niklas tar jobbet som kommunreporter på lokaltidningen i en liten norrländsk stad ser han det som en språngbräda mot större uppdrag. Men snart inser han att kalvfödslar och väckelsemöten inte kommer att ge honom prestigejobben han drömmer om. Dessutom skaffar han sig snabbt mäktiga fiender som gör allt för att sabba hans karriär ...

En humoristisk feelgood om vänskap, kärleken till landsbygden och att våga tro på sig själv. Full av skönt excentriska karaktärer och oväntade vändningar, och inläst på underbar västerbottniska av skådespelaren Elias Dahlgren.

Finns på: Storytel. 

LÄS MER: Gizem Kling Erdogan och Ida Engvoll om nya dramakomedin Kärlek och anarki 

3. Bästa ljudbok drama: The queen's gambit av Walter Trevis

The queen's gambit av Walter Trevis. Foto: Modernista Förlag

Har du suttit klistrade framför Netflix-succén om schack-underbarnet Beths fascinerande resa från livet som barnhemsbarn till bländande schack-framgångar i en mansdominerade värld? Följt hennes kamp mot ett intensivt missbruk och för chansen att skapa sig ett nytt liv? 

Då är det dags att lyssna på den kritikerhyllade boken, som nyligen lästes in på svenska av DV-favoriten Hedda Stiernstedt. Har du inte tittat på tv-serien? Ännu bättre – då blir ditt första möte med Beths värld genom originalet. 

Finns på: Bookbeat, Nextory, Storytel.

LÄS MER: Hedda Stiernstedt om sista säsongen av Vår tid är nu: ”Det är ju larvigt roligt att få ha på sig alla fina kläder” 

4. Bästa ljudbok klassiker: Ormens väg på hälleberget av Torgny Lindgren

Ormens väg på hälleberget av Torgny Lindgren. Foto: Bonnier audio

Att höra Torgny Lindgren, en av våra största svenska författare, läsa sina egna romaner är en svårslagen kulturupplevelse. Och tack vare att han läst in så många av sina egna verk kan vi njuta av dem var som helst, när som helst. 

Ormens väg på hälleberget blev Lindgrens stora genombrott och följer en familj i en liten by på 1800-talet. Den handlar om hur skulder går i arv, hur de till slut utplånas, men också om kärleken till vacker musik. Trots stor tragik och ond bråd död är berättelsen samtidigt full av Lindgrens lågmälda humor.

Finns på: Bookbeat, Nextory, Storytel.

5. Bästa ljudbok romance: Med hjärtat som insats av Simona Ahrnstedt

Med hjärtat som insats av Simona Ahrnstedt. Foto: Bokförlaget Forum

Sveriges romancedrottning Simona Ahrnstedts senaste alster handlar om Dessie och Sam. Som unga älskade de varandra till vanvett, men sedan krossades deras kärlek och de drevs isär. 

Ingen av dem har hämtat sig från sveken och lögnerna 15 år senare, när Sam driver ett hotellimperium och Dessie jobbat som säkerhetsexpert i krigszoner över hela världen. När Sam blir mordhotad behöver han en livvakt, och hans och Dessies vägar korsas igen. Var beredd på svek, hämdbegär – och massor av kärlek. Fint inläst av proffsiga Julia Dufvenius.

Finns på: Bookbeat, Nextory, Storytel.

LÄS MER: Författaren Simona Ahrnstedt: ”Du måste älska det du själv skriver” 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!