Beth Ditto: "Mode handlar inte om vilken klädstorlek du har"

Stilikonen Beth Ditto har frontat bandet Gossip, gått visningar och designat en egen modekollektion, och nu släpper hon sitt första soloalbum. Vi träffade henne och pratade musik, Miss Piggy och kroppsstorlek.

När det amerikanska indierockbandet Gossip slog igenom 2006 med låten 

Standing in the way of control blev sångerskan och frontfiguren Beth Ditto omskriven även för sin stil, sina feministiska citat och sitt uttalade stöd för hbtq-rättigheter.

Modevärlden var snabb att ta henne till sig, och hon har fotograferats för de flesta stora magasin, gått visningar för Jean Paul Gaultier, lanserat en egen modekollektion och betraktas som en av det senaste decenniets mest banbrytande stilikoner. Efter 15 år i Gossip är Beth aktuell med ett soloalbum, och hon saknar inte alls att vara en del av ett band.

Ibland är mode roligt och dumt, ibland är det politiskt och coolt.

– Förr fylldes musiken av åtaganden, nu har jag plötsligt en massa frihet. Men när man väl kan göra vad man vill vet man knappt var man ska börja. Man är som ett barn i en godisaffär.

Beth Ditto på catwalken med Jean Paul Gaultier. Foto: IBL

Hur låter ditt nya album Fake sugar?

– Jag växte upp i södra USA och lyssnade på rock'n'roll, country och r'n'b. Mitt album försöker inte vara speciellt, så förvänta dig inget coolt. Jag får bara skriva musik och slipper oroa mig för vad som kommer hända med låtarna sen.

Vad betyder mode för dig?

– Jag tror inte att jag tar speciellt allvarligt på det. Som kvinna känner jag att mode nästan kan bli ett tvång, men jag har alltid tyckt att det är kul med smink och scenkostymer. När jag var liten tyckte jag att Miss Piggy var den mest glamourösa ikonen i världen. Och det är nog min relation till mode, jag är som en liten mupp. Ibland är mode roligt och dumt, ibland är det politiskt och coolt.

Hur kombinerar du musik och mode?

– På något konstigt vis är modevärlden roligare än musikindustrin, det finns mer gayfolk och kvinnor i den. Musik och mode hänger ju ihop, och det som är så coolt med punkmusik är att den rent visuellt är ganska chockerande. Genom att kombinera mode och musik kan du göra ett starkt ställningstagande. Den där känslan av stark enighet, den älskar jag.

Hur hanterar du negativ kritik?

– Folk diskuterar ofta mode i relation till kroppsstorlek. Men mode handlar inte om vilken klädstorlek du har, och jag vägrar låta någon påverka mig. Ingen kan säga åt mig vart jag ska, vad jag ska göra eller vad jag ska ha på mig. För mig handlar det om att trivas i sin kropp och att äga makten över sig själv.

ANNONS

Vad ger dig gåshus?

– Allting! Det är det stående skämtet bland mina vänner. Och det är ingen underdrift, de brukar säga "nu är hon i gång igen". Jag älskar när folk upplever speciella ögonblick, det syns ofta väldigt tydligt. Jag får gåshud av folk som sjunger karaoke, söta bebisar och när det går bra för mina vänner. Jag känner mig som en stolt mamma hela tiden.

Vad är ditt livsmotto?

– Fult är lika med vackert, dumt är lika med smart, töntigt är lika med cool, riktigt tyst är högt, det är så långt bakom att det är framför, allt som är ocoolt är coolt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxigt kit från Clarins. Köp nu!