Foto: Andreas von Gegerfelt

Bianca Kronlöf: "Att gå på röda mattan är som första dagen i högstadiet"

Det har gått fem år sedan Bianca Kronlöf slog ned som en bomb på Youtube med sina ironiska vardagsbetraktelser som karaktären Snubben. I dag är hon ett stjärnskott på den svenska skådespelarhimlen med succéer som "Full patte" och "Svenskjävlar" på meritlistan. Vi tog ett snack med Bianca – som i vinter är aktuell i filmen "Monky".

Mångsidig. Det är definitionen av vem 

Bianca Kronlöf är. Med allt från dramer, som filmen Svenskjävlar, till SVT:s komediserie Full patte visar hon bredden på sitt skådespeleri. I mellandagarna testar hon något helt nytt – då kan vi se henne i Maria Bloms familjefilm Monky, om en familj med ett ovanligt husdjur.

Hur fick du upp ögonen för Monky?

– Det första som fick mig att haja till var Maria Bloms namn på manuset. När jag var 16 år såg jag en teaterpjäs av henne som fortfarande är bland det bästa jag har sett. Dessutom var det länge sen jag läste något som tar barns känslor på allvar. Det gör den här filmen. Den är en riktig hjärtevärmare!

Att höra att man är en förebild är nog den finaste komplimang man kan få

I och med filmen blir du exponerad även för den riktigt unga internetgenerationen. Hur känns det?

– Oj, det har jag inte ens tänkt på! Jag är ju väldigt frispråkig online och borde kanske tänka lite mer på vad jag publicerar om en massa sjuåringar börjar följa mig. Jag vill föregå med gott exempel.

Du har redan en hel del följare online. Vad innebär det för dig?

– Jag uppskattar verkligen den där direkta kontakten, och många gånger har tips som jag fått via sociala medier letat sig in i manus till Full patte. Att spela en karaktär är mitt jobb, så därför är det extra viktigt för mig att vara mig själv online. Jag lägger till exempel hellre upp bilder när jag har det lite stökigt hemma än när det är superstädat.

Hur känns det att vara en förebild för unga tjejer?

– Att höra att man är en förebild är nog den finaste komplimang man kan få, men det är samtidigt lite skrämmande.

Varför är det skrämmande?

– Som offentlig person blir man väldigt granskad, och uttalar jag mig om någonting försöker jag att vara påläst. Jag pratar ofta om samhällsfrågor, till exempel feminism. Det handlar om att veta var man står. Varför tycker du som du gör? Samtidigt är det väldigt svårt att vara insatt i varje detalj av varje kamp i hela världen.

Jag ser på min stil som på en rustning.

Är det viktigt att lyfta andra kvinnor?

– Det är superviktigt. För mig är det vad systerskapet innebär. Det handlar om att bjuda in, lyssna och höja varandra. Däremot får man inte vara blind till att kvinnor kan göra fel, och skygga undan från att kritisera. Jag kommer till exempel inte att stötta Marine Le Pen bara för att hon har äggstockar.

Hur tänker du kring dina kläder och mode?

– Jag ser på min stil som på en rustning. Det är otroligt viktigt för mig att känna att jag har pondus, speciellt på galor och event. Att gå in på den där röda mattan känns lika nervöst som första dagen i högstadiet. Det är läskigt, och även om folk förnekar det så dömer de dig på ett eller annat sätt.

Så hur skulle du beskriva din stil?

– Läppstift, kängor och kjol! Det är min vardagsuniform. Sedan har jag ett powerplagg, en klänning med polokrage i ett tjockt, vitt material. Den känns lite som en skottsäker väst. Den är så tajt att jag inte ens kan ha underkläder på mig, men den får mig att känna mig snygg och stark.

 

Res tillsammans med Damernas Värld! Häng med oss på en träningsresa till Mallorca – läs mer här!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!