Brita Zackari: "Min stil är en mix av Sporty och Posh Spice"

Vi har vaknat till hennes röst i Rix Morronzoo och sett henne som folkbildare i Inte OK och Grym kemi. Med sin debutbok Jag hatar att träna vill Brita Zackari peppa andra träningshatare till att börja ett bättre liv.

En del kärlek. En del hembygdsromantik. Och en del pepp. Om tatueringar säger något om en människa så är just dessa tre saker tre viktiga beståndsdelar i bokdebuterande tv-personligheten 

Brita Zackaris liv.

På hennes vänstra arm står det "Kalle" och ett hjärta, en kärleksförklaring till maken och poddkollegan med efternamnet Kalle Zackari Wahlström. På revbenen flyger ett gäng storspovar, Västerbottens landskapsfågel, och på den högra armen står orden "Clear eyes. Full heart. Can't lose", ett citat från tv-serien Friday night lights. Pepp, helt enkelt.

Och det är just pepp som denna motvilliga träningsprofils debutbok handlar om, med den i sammanhanget rätt udda titeln Jag hatar att träna.

Jag brukar unna mig en efter träningen-öl, det kan faktiskt vara det som många gånger får mig att träna.

Varför ger man ut en träningsbok när man hatar att träna?

– Därför att det är så orättvist att träningsvärlden bara tillhör alla hurtfriska. Det finns många som behöver röra på sig, men som av någon anledning inte gör det. Och då finns det ett utrymme för att snacka lite skit om träning, att erkänna att träning kan vara en bitch ibland. För många handlar det egentligen inte om att välja bodypump eller yoga eller ridning, utan om att känna sig välkommen i träningsmiljön.

Brita Zackaris debutbok Jag hatar att träna finns i butik nu.

Vad vill du säga till alla som också hatar träning?

– Jag vill ge dem en kram och säga "ja, träning är svinjobbigt, men jag har några trick som gör att det blir uthärdligt".

Hur mycket tränar du själv?

– Från en gång i månaden till tre gånger i veckan.

Vilken sorts träning gillar du bäst?

– Snabb styrketräning med lite flås i, så att jag blir klar på en kvart.

Du har sagt att det är viktigt att unna sig något när man tränat. Vad är ett riktigt bra unn?

– Man ska belöna sig själv när man har klarat ett bra träningspass, det är ett trick för att lära kroppen att fortsätta med träning. Jag brukar unna mig en "efter träningen"-öl, det kan faktiskt vara det som många gånger får mig att träna.

Vilket är den bästa låten att träna till?

– Allt som faller inom kategorin "sträng R&B", alltså R&B med någon som är lite arg. Den bästa låten just nu tycker jag är 16 shots med Stefflon Don. Man känner sig tuff när man lyssnar på den.

Vad har du närmast på gång?

– Jag håller på att filma ett tv-program nu tillsammans med min man, och sen kommer det åtminstone att bli en bok till. Sen fortsätter vi med vår podd, det är jätteroligt att vi har en träningspodd för vi är så ofta osams om träning.

Du har ju gjort flera roliga tv-program med en folkbildande ambition i botten. Har du en hemlig dröm om att bli lärare?

– Den är inte ens hemlig! Jag kommer precis från Lesbos, och då tänkte jag att jag borde lära mig arabiska så att jag kan lära flyktingar engelska. Om jag var lärare skulle jag vilja vara språklärare.

Beskriv din klädstil!

– Jag brukar tänka att jag delar upp kläderna i olika kategorier, som Spice Girls. Om jag har en Sporty Spice-outfit så lägger jag till något från Posh Spice. Och om jag känner att "shit, nu ser jag ut som Posh Spice", då måste jag ha Sporty Spice-skor.

Vad skulle du aldrig ha på dig?

– Rutigt! Jag hatar rutigt. Det kommer ju väldigt starkt nu under hösten, och jag är ett stort fan av Stella McCartney, men hon har så mycket rutor nu att jag nästan måste blurra delar av kollektionen.

Har du någon tv-serie som du vill rekommendera?

Broad city, om två tjejer som är fantastiskt roliga. Världens bästa unn!

Vad är det sexigaste plagget på en man?

– Grå mysbyxor.

Vilket råd hade du velat ge ditt femtonåriga jag?

– Att försöka hålla hårt i förmågan i att inte bry sig om vad andra tycker. Den har jag tyvärr tappat. Mitt femtonåriga jag var faktiskt mycket tuffare.

Vad skulle du göra om du var politisk makthavare i Sverige för en dag?

– Jag skulle ta från de rika och ge till de fattiga.

Vilken var den senaste presenten du köpte?

– Present och present ... Jag köpte bindor och choklad till en familj på Lesbos som behövde det.

Hur vill du bli ihågkommen?

– Som någon som brydde sig och gjorde vad hon kunde.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!