Foto: +46737208195, frida-ha@hotmail.com

Det här vill vi äta i år – här är trendigaste maten 2017

Fula grönsaker, fejkkött och gurkmeja. Ekologiskt och närodlat har blivit självklarheter, men "bra" mat är fortfarande det allra trendigaste vi kan äta. Nu tänjer vi gränserna och hittar nya alternativ.

Mattrend 1: Jakten på bra mat

På Paradiset finns Sveriges största utbud av ekologiska råvaror.

I en tid där eko är mer regel än undantag ser vi oss nu omkring mot nästa steg i matvärlden. År 2017 blir året då vi minskar matsvinnet, vågar pröva fler alternativ till kött och inser att en råvaras kvalitet inte bara bör värdesättas efter hur den ser ut.

Johannes Cullbergs ekologiska mattempel Paradiset är ett bevis på att bra mat är värd att satsa på:

– Vi har visat att det går att göra hälsosam mat till en billig och hållbar affär, och att folk är intresserade och villiga att köpa det, säger Johannes Cullberg, vd för Paradiset.

Han och delägaren Henrik Strinning öppnade den första butiken på Södermalm i Stockholm 2015. I januari öppnar de den tredje butiken i Sickla utanför Stockholm. Målet är att bli en rikstäckande kedja.

– Svenskarna blir bara mer och mer uppmärksamma på vad de stoppar i sig. Och det kommer att märkas ännu tydligare 2017.

Paradisets butiker påminner om det amerikanska hälso- och matmeckat Wholefoods. Att vi kollar mycket på USA i allmänhet, och det hälsomedvetna Los Angeles i synnerhet, är tydligt. Nu när direktflygen går så ofta kommer mattrenderna hit ännu snabbare.

– Visst tar vi in många trendprodukter från USA. Men vi vill inte bara sälja trender, vi vill utbilda våra kunder i en hälsosammare livsstil. Vägen från att skippa att köpa en torterad kyckling för 30 kronor till en som har levt och ätit gott för 109 kronor är ändå rätt lång, kanske tar man vägen via en något bättre majskyckling?

Nu inser allt fler att långa innehållsförteckningar på mat betyder att de är behandlade med många ämnen som inte är bra för oss.

– Det finns mat, och så finns det matlika produkter, säger Johannes Cullberg, och det är skillnad på bäst före- och minst hållbar till-datum. Ekologiska produkter är inte besprutade, och blir lätt lite bruna. Vi vet det. Det största matsvinnet står inte handlarna för, det gör hushållen.

Mattrend 2: Gurkmeja

En "superfood" direkt från Los Angeles. Den gula gurkmejan sägs ha många nyttiga egenskaper, populärast är att blanda till en så kallad solmjölk med gurkmeja, ingefära och mjölk – eller ännu hellre mandelmjölk.

Mattrend 3: Alternativ till kött

Den plantbaserade produkten Beyond meat är ett köttfritt alternativ för grillen.

Många veganprodukter är fulla av artificiella rökaromer och tvivelaktiga ämnen som ska få det att smaka "köttigt". Nu när konsumenterna visat intresse arbetar fler fram hälsosamma alternativ, som det plantbaserade proteinet Beyond meat.

Mattrend 4: Sopmatlagning

Pionjären inom "no waste"-matlagning är amerikanen Dan Barber, kocken bakom pop-up-restaurangen Wasted som lagade lyxmat på oglamourösa restprodukter som grönsaksskal, ändbitar från oxkött och rötter från rotsaker.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxiga produkter från Filorga. Köp nu!