Foto: max brouwers

Dickpics – ny bok om fenomenet med oönskade bilder

Med två romaner och en lång karriär som journalist bakom sig släpper Caroline Hainer nu sin första facklitterära bok, där de omdebatterade dickpicsen synas ur alla vinklar.

Från grottmålningar till modern konst, från 

Michelangelo till Warhol – penisen har alltid varit central på konstkartan. I dag har den dock lämnat konstarenan och spridit sig över jorden i form av så kallade dickpics.

Caroline Hainer är en av dem som har råkat ut för fallosens framfart, när hon fick en nakenbild skickad till sig av en främling. Bilden chockade och skapade obehag, men framför allt fick den henne att undra vad det är som driver män att oombedda skicka bilder på sin penis till kvinnor. Frågorna resulterade i boken Män visar kuken för mig.

– Jag har min kandidatexamen i socialantropologi, och det var därför jag fastnade för frågan "varför?". Det fascinerade mig. Jag såg dickpic-avsändarna som en grupp, en stam som jag ville studera. Ju mer jag nystade i frågan, desto mer insåg jag att det inte finns ett konkret svar. Jag läste allt jag kunde få tag på, och det gjorde att jag slukade allt från avhandlingar om Viagra till juridiken bakom blottning. Min bokhylla där hemma är full av rätt nischade böcker nu.

Vilka reaktioner har du fått?

– De har varit blandade. När jag först kontaktade förlagen var de lite tveksamma. De var osäkra på om det verkligen gick att skriva en hel bok om dickpics, och tyckte inte om essäformatet som jag hade tänkt mig. Och jag har fått en del skäll från framför allt män. Det är spännande med tanke på att boken inte har kommit ut än, men jag antar att de har svårt att se förbi titeln och att det är en kvinna som har skrivit den.

Vad vill du att läsarna tar med sig?

– Jag vill att man ska inse att den här boken inte är ett inlägg i en pågående debatt, utan snarare en observation av ett fenomen som är väldigt vanligt i dagens samhälle. Jag vill också att man ska ta problemen som kan uppstå på allvar. Det här är något som sker mycket oftare än vad man kan tro.

Av: Josefin Forsberg

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!