Foto: ViewApart

Du kan aldrig gissa vilket yrke som beräknas ha digitaliserats mest om 20 år

En ny rapport listar vilka yrken som löper störst risk att digitaliseras inom de närmaste 20 åren. Vi hade våra gissningar redan innan vi läst rapporten, men att det här yrket från modebranschen skulle toppa listan hade vi ingen aning om.

Ser du att tjejerna på bilden ovan alla har samma kropp, men olika hudtoner och ansikten? Stämmer rapporten om framtidens digitaliserade yrken från Stiftelsen för Strategisk forskning, så kan vi vänta oss att få se fler modeller stöpta i exakt samma form. Fotomodell är nämligen det yrke som med störst sannolikhet förutspås ha digitaliserats inom 20 år.

Redan nu börjar det bli vanligt att se modeller med exakt likadana virtuella kroppar i de stora nätbutikerna. Företagen ser bilderna mer som dockor än som modeller och fördelen med de virtuella modellerna anses vara ett effektivt sätt att sänka kostnader samt ett sätt att snabbare få ut kläderna i nätbutiken.

H&M lanserade redan 2011 en underklädeskollektion presenterad med virtuella modeller, och kritiken lät inte vänta på sig. Kritiken gällde framförallt att kroppsfixeringen blir ännu värre när det bara finns en perfekt, digital kropp. Till sitt försvar sa H&M att de virtuella modellerna flyttar fokus från kropparna till kläderna.

Vad tycker du? Är öppet virtuella modeller bättre än retuscherade vanliga modeller?

Bildkälla: Thinkstock och http://travellinginheels.wordpress.com/

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxigt kit från Clarins. Köp nu!