Artikeln innehåller annonslänkar

Siduri Poli är entreprenör i techbranschen, och nu även författare.
Siduri Poli är entreprenör i techbranschen, och nu även författare. Foto: Daniela Spiroska

Entreprenören Siduri Poli: ”Jag använde kläder som ett verktyg för att lyckas i techbranschen”

Som ung kvinna i den mansdominerade techbranschen gjorde entreprenören Siduri Poli allt hon kunde för att smälta in. Under många år anpassade hon både sin personlighet och sin klädstil – tills hon en dag toktröttnade på att inte få vara sig själv. Exklusivt för Damernas Värld skriver hon om hur valet av kläder fick henne att till slut hitta sin plats, på sina egna villkor.

”Torka tårarna och byt om. Den där pennkjolen hade gjort vem som helst ledsen”, sa mamma en dag när jag startat mitt första företag och grät av frustration över att än en gång förlora en affärsuppgörelse mot en manlig branschkollega som hade en sämre idé men ett etablerat nätverk och renommé. Ja, jag vet att kjolen var ful, men där och då verkade jag göra vad som helst för att passa in för att bli framgångsrik. 

 

I börjar av min karriär översatte jag ”passa in” till ”agera så manligt det bara går”. Jag började introducera mig själv som Sid, för att få ett mindre feminint klingande namn. Jag imiterade en manlig hållning och personlighet av att vara glad, men inte för glad, vara ödmjuk, men ändå ha pondus. Hela tiden balanserande på en skör tråd där minsta lilla misstag skulle blow my cover som seriös entreprenör.

LÄS MER: Äventyraren Renata Chlumska: ”Dagen jag slutar vara rädd, slutar jag att vara nyfiken – och det vill jag inte” 

Jag bröt mot normen bara genom att födas. Jag var en ung kvinna med utländsk härkomst i en mansdominerad bransch.

Men, jag bröt mot normen bara genom att födas. Jag var en ung kvinna med utländsk härkomst i en mansdominerad bransch. Jag insåg att oavsett hur mycket pennkjol jag än skulle bära, så skulle jag ändå aldrig smälta in i rummen jag befann mig i. Så varför ens försöka? Snabbt gav jag bort alla plagg som jag inte älskade – inklusive den fula pennkjolen – för att omfamna ett nytt jag.

LÄS OCKSÅ Parisa Amiri: ”Jag har alltid försökt att ta socialt och civilt ansvar” 

För vad vi bär blir en symbol för något större; får vi verkligen vara dem vi vill, eller blir vi socialt och karriärmässigt bestraffade när vi är det? Historiskt sett har det nog varit så. Boxarna vi placeras i är trånga, och i rum där representation inte existerar är boxarna än mer klaustrofobiska. Men jag börjar se en förändring i takt med att fler av oss lyckas. I takt med att fler icke-män driver företag, förverkligar sina drömmar och når framgång sker en maktförskjutning och helt plötsligt finns fler roller för oss att ta. Vilket i sin tur leder till att fler vågar satsa på sin dröm.

Snabbt gav jag bort alla plagg som jag inte älskade, för att omfamna ett nytt jag.

Med andra ord: du behövs. Vi behöver fler förebilder som visar vägen och breddar utrymmet - oavsett hur rummen du befinner dig i ser ut.

Så det blev mjukisbrallor och t-shirt till styrelsemöten, galaklänning på mingel och hoodies på författarplåtning. Jag använde kläder som ett kommunikativt verktyg för att lyckas som techentreprenör och insåg snabbt att just detta att göra det oförväntade var den rätta vägen att gå, även om vägen skulle bli långt ifrån spikrak. Men här står jag nu. Med den slingrande vägen bakom mig och med en garderob fylld av det som skriker mitt namn. Inte Sid, utan Siduri. Mina kläder skriker Siduri. 

Här kan du läsa mer om och köpa Siduris bok.  

Hur du lyckas i en vit värld av Siduri Poli släpps 26 augusti. Foto: pressbild

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård & doftljus. Köp nu!