Festfixaren Micael Bindefeld släpper porslinskollektion: "Jag skulle aldrig duka utan en..."

Att Micael Bindefeld vet hur man ställer till med fest har vi vetat länge, men att han har en genuin passion för porslin kanske inte lika många vet. Nu släpper PR-gurun nämligen en egen porslinskollektion, och för Damernas Värld passar han på att dela med sig av sina bästa tips för en lyckad helkväll.

Micael, hur viktigt är det med en vacker dukning när man bjuder hem gäster?

– Jag tycker att ett vackert gör väldigt mycket, det signalerar generositet och omtanke och visst är det väl härligt att sätta sig som gäst vid ett fint bord. Man äter ju med som bekant med ögonen, och om maten presenteras på ett vackert sätt så förhöjer det smakupplevelsen.

Vilket är ditt bästa tips för att få till dukningen?

– Personligen börjar jag alltid med att först välja duk, vilket är väldigt viktigt. Därefter väljer jag en servis, eller så blandar jag från olika. Jag älskar att mixa allt från arvegods till nytt till fynd. Har man ett bra basporslin kan man lätt piffa till det med en matchande skål, serveringsfat etcetera. Jag tycker det är viktigt att tänka på att få till höjd och volym på dukningen – det blir en mer dynamisk dukning om man dukar med en undertallrik, varmrättstallrik, assiett och vackra glas till, till exempel. Och så blommorna, så klart. Jag gillar verkligen överdrivet stora, amerikanska, blomsterarrangemang. Men tar bort dem så fort gästerna

satt sig, så att man ser varandra och kan prata tvärs över bordet.

Vilken är din paradrätt?

– Det beror ju lite på säsong. Jag gör en förbaskat god midsommarmarängtårta. Och rabarberpaj. Och så lagar jag faktiskt världens godaste kalkon, och en himmelskt bra

lammstek.

Vad ska man tänka på för att lyckas med sin middagsbjudning?

– Även om porslin, dukning och mat är nog så viktiga så är ingenting viktigare än att få till en den perfekta gästblandningen. Det åligger dig som värd att se till att alla gäster känner sig inkluderade. Våga ta ut svängarna, och se till att gästerna inte är för lika varandra – då kommer samtalen att bli mycket intressantare.

Foto: " "

På tal om middagsbjudningar, du har ju släppt en egen porslinskollektion med Fyrklövern. Varför just porslin?

– Jag samlar på porslin, och har flera hyllmeter porslin från jordens alla hörn. Det har nog synts vilken passionerad porslinssamlare jag är i mitt tv-program där dukningen varit en av hörnstenarna. Fyrklövern kontaktade mig för två år sedan, och sedan dess har vi jobbat med att få det perfekt. Jag är så glad och väldigt stolt över att äntligen kunna duka upp med ett eget porslin!

Var kom din inspiration ifrån?

– Det är mycket som har inspirerat mig. Min mormor målade porslin och jag har bland annat ärvt en omfattande kaffeservis som mormor målat och bränt själv. Jag har döpt

servisen till Aspvik, som det område i skärgården där jag har mitt sommarparadis heter. Blommönstren är inspirerade av blommorna i min trädgård. Färgerna, blått och vitt, är ju väldigt klassiska men det flörtar också lite med det ostindiska porslinet, som en av mina favorittallrikar jag köpte i Hanoi för 2,20 kronor 1991.

Ditt lantställe är ju känt från tv, och din passion för trädgården är tydlig. När vaknade det intresset?

– Det är jag född med. Mina föräldrar brukade säga att mitt första ord var mamma, men mitt andra var ”bomma” – alltså blomma. Jag hade en underbar barndom, och hade turen att vara överöst med kärlek, men jag hade en extra speciell relation med min morfar. Vi var kompisar, och han lärde mig så mycket om trädgårdsskötsel, odling och matlagning. Min morfar har i mångt och mycket format mig till den jag är i dag.

Michael Bindefeldts porslinskollektion hittar du hos Fyrklövern.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!