Foto: JOEL RHODIN/MINK MGMT

First Aid Kit: "Vi var så trötta på varandra att vi höll på att bli galna" 

Efter succén med albumet Stay gold från 2014 blev det svart – systrarna i bandet First Aid Kit, Johanna och Klara Söderberg, gick in i var sin personlig kris. Med ett nytt sätt att kommunicera med varandra, och med betydligt mer livserfarenhet, är de nu tillbaka med nya skivan Ruins. Damernas Värld träffade dem för ett samtal om att köra på lite för hårt, de nya personliga texterna och att våga säga nej.

Det är en tidig, iskall morgon med lågt, bländande solljus över Södermalm i Stockholm.

 Johanna Söderberg kommer in i fotostudion i sneakers, jeans och rosa stickad tröja. Hon tar en kaffe. Hennes yngre syster Klara är lite sen men dyker snart upp, klädd i en kolsvart outfit. Båda är trötta, men proffsigt redo att påbörja arbetsdagen.  De betraktar raderna med klädesplagg som hänger på klädställningar inför fotograferingen.

Jag kan inte ens föreställa mig att göra det här själv.

– Den gillar vi båda, säger de, nästan i kör, om plagg efter plagg.  Sorteringen går undan, och systrarna är fullkomligt synkroniserade.

Johanna i jacka med puffärmar och vida byxor med bälte, båda från Le T-shirt Fantastique tictail.com. Den ärmlösa manchestertoppen kommer från The Cords & Co. Foto: JOEL RHODIN/MINK MGMT

Efter att de vuxit upp under samma tak, börjat spela och sjunga ihop och dessutom slagit igenom innan de ens hunnit bli myndiga, var det kanske inte så konstigt att det förr eller senare skulle komma en krasch. Deras liv bestod först och främst av First Aid Kit. De delade turnébussar, rampljuset på scenen och i princip alla andra delar av livet.

Men så var inte fallet för ett och ett halvt år sedan.

Sensommaren 2015 ställdes allt på sin spets, och det var mest spillror kvar av den annars så mäktiga duon. Klara Söderberg lämnade Sverige för Manchester i England där hennes dåvarande pojkvän bodde, och relationen mellan systrarna var ansträngd.

– Vi behövde en paus för att vi var helt utmattade. Klara hade ett behov av att inte ses. Vi var så trötta på varandra att vi höll på att bli galna, säger Johanna.

Klara i mönstrad kimono och byxor, Stine Goya. Stickad tröja, H&M Studio. Foto: JOEL RHODIN/MINK MGMT

– Jag var nästan utbränd. Jag var i alla fall nära, fyller Klara i.

– Vi hade inte samma passion och längtan som i början och kände oss lite blasé. Det var autopilot när vi var på turné. Det var ett varningstecken, och vi fick stanna upp, säger Johanna.

Hur upplevde ni att det var att komma ifrån varandra?

J: – Jag tyckte det var jättejobbigt att Klara bodde i Manchester. Jag fick en kris och blev väldigt rastlös. Det kändes tomt att inte ha en turnéledare som sa vad jag skulle göra. Jag behövde upptäckta vad jag gillar att göra. Jag tog körkort och köpte lägenhet. Jag pluggade japanska på universitetet. Jag tror att Klara mådde sämre än jag, men jag mådde inte heller bra. Jag behövde också en paus.

Systrarna Söderberg blir sminkade och får sina hår fönade. De fyller växelvis i varandras svar och lika naturligt låter de den andra prata till punkt när det behövs.

Hur är er relation annorlunda nu jämfört med när ni slog igenom?

J: – Den är bara bättre. Vi bråkar mindre nu än innan, och vi är mer på samma plan. Det var nödvändigt att Klara bodde i Manchester och fick det utrymmet. Vi fick vara i egna kompisgäng, och nu kan vi fly undan till våra egna kretsar. Innan hade vi bara familjen och bandet. Vi kunde inte ens ha en vanlig familjerelation, för den är kopplad till jobbet och vår pappa jobbar med oss.

Det är så mycket roliga saker så det är svårt att säga nej, men då kände jag att jag inte skulle klara av det.

Johannas och Klaras pappa, Benkt Söderberg, var rockstjärna i Lolita Pop under 1980-talet, och har sedan 2008 fungerat inte bara som stjärnskottens far, utan också som producent och ljudtekniker. Det har gett en trygghet åt systrarna, men självklart också utmaningar som "vanliga" familjer slipper.

J: – Det är tufft att veta att när vi ses, så ska vi prata om First Aid Kit. När kan vi vara en vanlig familj? Om det är konflikter på jobbet vill man inte att det ska förstöra vår privata relation, för då har vi ju inget kvar. Man har hört om så många som jobbar så och sedan splittras familjen. Det handlar om pengar också. Vår pappa är ju anställd av oss. Nu försöker vi så gott det går att inte prata om bandet när vi umgås med familjen. Vi försöker separera dem från varandra.

Systrarna har hittat nya knep för att få både arbetslivet och privatlivet att fungera. Och Klara Söderberg har lärt sig det kanske viktigaste av allt.

J: – Jag tror att jag har pushat dig för hårt. Vi bråkade ganska mycket vid Stay gold. Jag ville göra allt, och du orkade inte. Jag pushade dig till maxgräns.K: – Jag har lärt mig att säga nej.

K: – Jag sa aldrig nej, så du visste inte.

J: – Alla pushade, manager, skivbolag ... I USA jobbar de hårdare än i Sverige. De har inte ens semester. Det är lätt att påverkas och jobba lika hårt. Men nu inser vi att vi faktiskt har makten.

Systrarna Söderberg, som blev vuxna tillsammans mitt i rampljuset, har nu arbetat på att hitta ett bättre sätt att prata med varandra så att de inte hamnar i samma situationer som tidigare. När det var som värst var First Aid Kit inbokade på en späckad turné i USA och hade inplanerade lediga dagar. Men problemen uppstod när de fick spännande erbjudanden som var omöjliga att tacka nej till och valde bort de välbehövliga andningspauserna. Johanna drev på, medan Klara var utmattad men aldrig riktigt sa ifrån.

– Jag pushade dig att göra Ellen DeGeneres show, för du orkade egentligen inte. Vi var i Denver och skulle flyga till Los Angeles för att vara med på tv och sedan spela i Minneapolis efteråt. Vi fick ingen ledig tid alls.

Johanna tittar på Klara.

K: – Man kämpar på. Det är så mycket roliga saker så det är svårt att säga nej, men då kände jag att jag inte skulle klara av det.

Johanna i skjorta från Calvin Klein Jeans, klänning från Ganni och boots från Calvin Klein Jeans. Klara bär en tröja med fransar från Minimum, kjol från By Malene Birger och boots från Non Sense. Foto: JOEL RHODIN/MINK MGMT

När turnén tog slut och Klara Söderberg flög till Manchester var hon i dåligt skick.

– Jag gick i terapi då, och jag hade en hund som jag gick långa promenader med.

Klara Söderberg sökte anonymiteten i Manchester som ett sätt att komma ifrån den enorma uppståndelse som de senaste åren hade inneburit. Både hon och Johanna är tokiga i film, så Klara gick en skådespelarkurs i Manchester.

K: – En tjej kände igen mig där, fast jag hade hoppats på att få vara helt anonym.

Hon ler och fortsätter:

K: – Jag har lärt mig att lyssna på mig själv och ta mig själv på allvar. Jag har insett att allt jag håller inom mig kommer ut på ett annat sätt, och det var så jag lärde mig att säga nej.

I musikbranschen får vi väldigt mycket kommentarer om hur vi ser ut och vad vi har på oss.

K: – Jag hade mycket att tänka på där. Många av låtarna handlade om det. När First Aid Kits fjärde album Ruins nu släpps har det föregåtts av mycket väntan – skivan har legat klar ett helt år – och även ett helt annat sätt att skriva musik. Tidigare, när duon var tonåringar, fick de skriva texter om andra personer. Nu har de gått igenom egna personliga kriser, hjärtesorger och upplevelser som gör att albumet blir betydligt närmare dem själva. Det är utlämnande och inte lika änglavackert. I början av 2016 åkte systrarna till Los Angeles i fem veckor för att skriva nytt material till det som skulle bli Ruins. Det var en stukad Klara Söderberg som kom till USA med en nykraschad relation i bagaget.

J: – Du mådde ju jävligt dåligt då.

K: – Ja, som man gör i en sådan situation.

J: – Vi hade sett fram emot att åka dit så länge. Det slutade med att vi skrev låtar, och jag försökte stötta Klara. Men du behövde tid för dig själv. Du hade aldrig varit singel.

K: – It's a shame (singeln som släpptes i höstas – reds anm) skrevs om den känslan. Låtarna blev mer personliga och jag hade mer att skriva om mitt eget liv. Det här är en break up-skiva trots att det inte var tanken från början, men det blev så.

J: – I början var inget av det vi skrev självupplevt. Vi ville åt något mer rått på den här skivan. Det ska inte vara så perfekt och polerat. Vi vill komma närmare lyssnaren, så vi tänkte på det i produktionen och har spelat in nästan allt live. Det finns en nerv som inte fanns innan.

Johanna i mönstrad blus från Second Female, byxor från H&M Studio och ankelboots från Zadig & Voltaire. Klara bär en skinnjacka från Samsøe & Samsøe, klänning från H&M Studio och låga cowboyboots från Non Sense. Foto: JOEL RHODIN/MINK MGMT

När man tänker på First Aid Kit går det inte att förbise deras estetik. Deras karaktäristiska 60-talsklänningar på scen ger en extra dimension till musiken. Själva är de helt tokiga i både 60- och 70-talsmodet och älskar att utveckla sin scenstil.

K: – Kläderna är något som har utvecklats mer och mer under åren. Det är väldigt kul att stå på scen och ha annorlunda kläder jämfört med hur vi ser ut privat. Det är en del av showen. Vi tycker att det visuella och vad man kan förmedla med kläder är väldigt kul.

Vilka är era favoritmärken?

K: – Danska Ganni och självklart Rodebjer. Vi har gått från flanellskjortor till vintageklänningar från 60-talet. Nu har vi börjat gilla 70-talsglam också.

J: – Nu går det också att hitta nya kläder som ser ut som vintage, men har bättre passform. Vår stilförebild är Alexa Chung. Klara såg henne på en bar i London. Sedan är det Cher. Alltid Cher.

K: – Vi gillar systerduon Heart också. Det är roligt att kolla vad de hade på sig. Vi gillar fransar och glitter på scen. Det blir ceremoniellt att ta på sig scenkläder, för då går man in i rollen.

Hur ser era shoppingvanor ut?

J: – Jag har problem. Jag köper alldeles för mycket. När vi reser måste jag köpa ny resväska för att få hem allt. När man är i USA tycker man inte att det verkar så dyrt. Man blir dum i huvudet när man reser.

K: – Man känner en viss press att man måste vara snygg hela tiden. I musikbranschen får vi väldigt mycket kommentarer om hur vi ser ut och vad vi har på oss.

J: – Man önskar att man kunde ta på sig en t-shirt, gå ut osminkad och bara köra.

K: – Ja, som män gör.

J: – Man önskar att man kunde få göra både och.

K: – Att inte bli dömd som lat eller ful.

J: – Man får gå upp tre timmar tidigare för att bli sminkad. Om jag inte skulle raka armhålorna är det det enda folk skulle prata om – inte musiken. Vi pratar jättemycket med varandra om hur vi ska hantera det.

First Aid Kit har faktiskt så många klänningar att de får förvaras i en bod i deras föräldrars trädgård.

J: – Vi kan ju inte slänga våra gamla klänningar som vi har fått uppsydda. Mamma och pappa får ta hand om dem. Vi har våra instrument där också.

Ni kanske skulle ha en modeutställning för allmänheten i era föräldrars bod?

J: – Våra kläder var faktiskt utlånade till Swedish hall of fame. De har aldrig kemtvättats – och stinker! Men de var i en glasmonter, som tur var.

Hur packar man kläder för en lång turné?

J: – Nu har vi wardrobe cases som åker med i turnébussen så vi slipper ha alla kläder i våra resväskor. Vi har ingen stylist, så vi gör allt själva. Det är skitjobbigt, och allt blir fel när man ska packa för sex veckor. Det är alltid något man saknar. Men det är kul också.

En svårighet är att sociala medier har gjort att First Aid Kit känner att de ständigt måste vara redo för kameran.

J: – Förr i tiden hade man mer tid att slappna av. Nu ska man lägga ut Instagramstories hela tiden. Samtidigt får vi en väldigt nära relation till våra lyssnare, men det är en press också. Ibland orkar man inte. Förr var artister mer mystiska. Nu vet man vad de äter till frukost.

I Stockholm bor både Johanna och Klara med sina respektive pojkvänner. De är inte musiker, men stöttar sina berömda flickvänner.

K: – Det är svårt att vara borta på turné från någon man älskar. Det vill man inte. Men de fattar att vi måste göra det för att må bra. De har inte så mycket val.

Hur ser ni på er inbördes relation – finns det någon konkurrens er emellan?

J: – Nej, det tycker jag inte. Många vill att det ska vara så – som att det är något slags tävling. Jag är så glad att jag får göra musik med Klara, som är ett musikaliskt geni. Det är ett samarbete.

Att vara tjej i musikbranschen är inte alltid enkelt. Det finns det otaliga exempel på. First Aid Kit är tacksamma för att de hela tiden har haft varandra.

J: – Vi började så pass unga och hade nog väldigt lätt kunnat bli utnyttjade. Vi hade sån tur att ha en pappa som hade en egen musikkarriär. Vi har varandra också, vilket gör oss starkare. Det är jättetufft, och nästan bara män överallt. Jag kan inte ens föreställa mig att göra det här själv.

STYLING: LISA PETTERSSON, MODEASSISTENT: PAOLA IYER, FOTOASSISTENT: JULlA DANSARIE, MAKEUP: JEANETTE TÖRNQVIST/LUND LUND, HÅR: JOANNA RASK/MIKAS LOOKS

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxigt kit från Clarins. Köp nu!