Catharina Enblad förklarar varför stress kan vara bra – men återhämtning livsviktig.
Catharina Enblad förklarar varför stress kan vara bra – men återhämtning livsviktig. Foto: Gabriel Liljevall/Forum Förlag

Författaren Catharina Enblad om smart återhämtning – och positiv stress

När Catharina Enblads hjärtat rusade insåg hon att hon måste förändra sitt liv. Fast inte genom att ligga på soffan. Med smarta återhämtningsmetoder kan hon leva ett liv i full fart – men med mindre osund stress.

AV CATHARINA ENBLAD

”Gå hem och lägg dig. Gå direkt hem och lägg dig. Ditt hjärta slår jättefort och du behöver lugna ner dig”

Läkaren på vårdcentralen är tydlig. Nu är det dags att stanna upp.

Hemma har jag tre barn, varav det yngsta är konstant sjuk. Jag vet det inte då, men det ska visa sig att hon har ett hjärtfel som går att åtgärda. På jobbet som chef på en tidning med hög produktionstakt behöver jag vara på plats för att leda och fördela arbetet. Egna aktiviteter har jag helt slutat med. 

Jag känner mig konstant otillräcklig. Hemma tycker jag att jag borde vara på jobbet och ta mitt ansvar. På jobbet känner jag att jag borde vara hemma hos min lilla sjuka dotter. Oron är min ständiga följeslagare. Verkliga problem och uppförstorade småsaker invaderade alla tankarna i ett virrvarr och bidrar till att hålla mig på helspänn. Varför är yngsta tjejen jämt sjuk? Tänk om det är något som är fel på allvar? Kommer det bli vab i dag igen? Hur ska jag hinna med allt på att göra-listan? 

Catarina Enblad: ”Livet snurrade snabbare och snabbare”

Jag har alltid varit effektiv, men nu går livet snabbare och snabbare. Och snabbare. Till slut rusar hjärtat lika fort som allt annat. Men att gå hem och lägga sig? Nej, det kan läkaren glömma! Det har jag verkligen inte tid med. Har han inte i stället någon liten enkel kur, kanske någon medicin, så att allt blir bra?

Nej, det har han inte.

Jag skyndar tillbaka till jobbet, men läkarbesöket är ändå en väckarklocka. Någonstans inser jag att så här kan jag inte fortsätta. Som journalist med erfarenhet från både ledarskaps- och hälsomagasin hade jag skrivit spaltmeter om stress och återhämtning för att ge tips till andra. Nu är det dags att fundera lite över hur jag kan hjälpa mig själv.

Tillsammans med Henrik Fexeus har Catharina Enblad skrivit boken Reload. Så blir du återhämtningssmart. Foto: Gabriel Liljevall/Forum Förlag

Min första tanke är att jag måste sluta stressa – stress är farligt. Det brukar inte sluta bra när man trycker gaspedalen i botten under för lång tid. Stress kan ge magproblem, hjärt- och kärlsjukdom, mentala skavsår … Listan kan göras lång. Om stresspåslaget pågår för länge hamnar vår kropp i obalans och vår förmåga att tänka tar stryk.

Samtidigt gillar jag att ha ett liv i full fart. Jag vill spänna fast säkerhetsbältet och hänga med i den berg- och dalbana som är livet, inte bara ligga hemma. 

Men jag vill må bra under färden.

”Stress behöver inte vara dåligt, men brist på återhämtning kan vara riktigt illa.”

Jag börjar fokusera på stress och återhämtning, läser all forskning, intervjuar psykologer och läkare. Ju mer jag läser på, desto mer inser jag att stress faktiskt kan vara bra för oss. All form av inlärning och utveckling, för att inte tala om att möta nya utmaningar, innebär att vi går på högvarv. Det är då vi presterar som bäst – men bara under en kort stund. Det är när det där högvarvet blir permanent som problemen uppstår. 

Återhämtning ser till att ett stresspåslag inte blir permanent. Därför är det viktigt att med jämna mellanrum komma ner till en lugnare nivå, där vi får chansen att ladda våra batterier.

Jag inser också att balans i livet är en myt. Det går inte att få ett liv i balans. Tänk dig själv hur bra det går att hela dagarna stå på en gungbräda och hålla den stabil på mitten. Nej, den far ner i botten på ena sidan, sedan upp och så ner i botten på andra. Om man då lassar alla krav och måsten på gungbrädans ena sida och sedan fyller på med smart återhämtning på den andra är det helt okej att gunga brädan i botten, så länge man gör det åt båda håll.

Men då infinner sig nästa fråga: vad är smart återhämtning? Att utmattad slänga sig i soffan och bingetitta tv-serier är ett populärt sätt att ”ta igen sig”, men forskningen jag tar del av är tydlig med att även om det är mysigt, så är det rätt förkastligt som återhämtning. När tankarna får löpa fritt, speciellt efter en hektisk dag, är det lätt att vi börjar älta allt som gick fel på jobbet. Eller att vi bombarderar hjärnan med ny information när vi svarar på några mail samtidigt som vi scrollar Facebook och Instagram. 

Aktivitet är bästa återhämtningen

Det kan låta märkligt, men jag förstår efter ett tag att effektiv återhämtning faktiskt handlar om att aktivera sig. Så jag drar ihop ett kompisgäng som börjar träna boot camp ihop, för att sedan avsluta med fika och prat. Jag tar mig tid att läsa skönlitterära böcker igen. 

Catharina Enblad började träna bootcamp tillsammans med kompisar för att återhämta sig. Foto: Privat / Catharina Enblad

Och det coola är att när jag bit för bit börjar klämma in mer återhämtning i mitt redan späckade schema så frigörs tid. När vi har fullt upp går ju hjärnan och kroppen på högvarv och efter ett tag börjar de fungera sämre – precis som en maskin som blir överhettad. Under förlängd stress gör vi fler misstag och det tar längre tid att utföra uppgifter, även om vi (som jag) tror att vi är effektiva och försöker göra fem saker samtidigt. Genom att regelbundet ”nollställa” nivåerna i kroppen och hjärnan blir jag mer fokuserad och mer effektiv – vilket frigör tid till andra, roligare, saker.

Med mer återhämtning i mitt späckade schema frigjordes mer tid

Nu reloadar jag som en naturlig del i vardagen. Dotterns hjärtfel är lagat, och som en bonus mötte jag mentala experten och författaren Henrik Fexeus, som också insett att stress inte behöver vara farligt, men att brist på återhämtning kan vara riktigt illa.

LÄS MER: SVT-profilen Farah Abadi: ”Är det verkligen värt att kämpa tills vi inte orkar mer? 

Tillsammans skrev vi först boken Reload. Så blir du återhämtningssmart, för att dela med oss av våra lärdomar, tips och tekniker. Sedan gjorde vi en utbildning i att bli återhämtningssmart. Det är en häftig känsla att våra Reload-tips och verktyg nu når folk i allt från Kina till Spanien och Ryssland – så att fler kan bli återhämtningssmarta och må bra även i deras stressigaste perioder – precis som jag.

LÄS MER: Tv-profilen Nikki Amini om framgångarna: ”Jag har vägrat att förminska mig själv” 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxigt kit från Clarins. Köp nu!