Forskning: Därför är mys och att sova ihop med någon bra för hälsan

Ta en extra sovmorgon ihop med någon du tycker om! En undersökning visar nämligen att personer som gosar ofta och sover ihop med någon mår bättre än de som sover ensamma.

En stor undersökning sammanställd av reportern Andrea Petersen för The Wall Street Journal visar att det finns flera fördelar med att gosa och sova tillsammans med någon jämfört med att sova ensam. Forskare menar att de som sover ihop med en partner tenderar att ha en bättre hälsa och också leva längre än de som sover ensamma.

Att sova tillsammans med någon skapar en känsla av säkerhet och trygghet, något som kan leda till att nivån av stresshormonet kortisol minskar. Samtidigt som nivån av hormonet oxytocin, det så kallade kärlekshormonet, ökar. Oxytocin är känt för att minska oro och göra oss människor lyckligare och tillitsfulla. Det ökar även viljan till parbildning, och är starkt involverat i sexuell lust.

Alltså, om du är lite extra orolig eller nervös inför något (kanske har du en viktig presentation på jobbet?), eller lider av sömnproblem – se till att gosa ner dig under täcket med någon alldeles speciell.

Och som en bonus. Allra helst ska du även sova naken med din älskling, eftersom tidigare studier visat att par som sover nakna sägs vara lyckligare i sina relationer än de som inte gör det.

Källa: Time, Wikipedia

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!