Artikeln innehåller annonslänkar

Journalisten och programledaren Frida Boisens mamma tog livet av sig för tretton år sedan – och pekade ut sin dotter som orsaken. Nu har Frida brutit tystnaden och skrivit en bok om det som hände.
Journalisten och programledaren Frida Boisens mamma tog livet av sig för tretton år sedan – och pekade ut sin dotter som orsaken. Nu har Frida brutit tystnaden och skrivit en bok om det som hände. Foto: Magnus Ragnvid / MAGNUS RAGNVID / WWW.RAGNVID.COM

Frida Boisen berättar om mammans självmord i ny bok: ”Tystnad söndrar och förstör”

Efter att Frida Boisens mamma tog livet av sig la Frida och resten av familjen locket på och pratade inte med någon om det som hänt eller varför. Men nu, tretton år senare, skriver Frida exklusivt för DV om att vi måste lära oss att prata om det svåra ämnet självmord – och få våra nära och kära att förstå att vi vill ha kvar dem hos oss, i livet.

”Mördat din mamma, mördat din mamma, mördat din mamma.” Orden snurrar i huvudet. Plötsligt känns det som om mamma är där. Flinar åt mig bakom min nacke. Det var det här hon ville. Knäcka mig. Jag stelnar till av skräck. Tårarna strömmar. ”Förlåt” kvider jag. Ångesten griper tag. Mamma är borta och det är mitt fel.

I tretton år har jag burit på hemligheten, att min mamma tog livet av sig, i tretton år har jag varit tyst om att hon i brevet jag fann i hennes byrålåda varken skrev ”jag orkar inte” eller ”förlåt”. I stället pekade hon sitt finger mot mig och skrev: ”Nu fick du som du ville.” 

Chocken att läsa de orden går inte att beskriva. Att hon tog livet av sig var det sista jag ville. Att hon tog livet av sig på mors dag. Efter att jag glömt att ringa henne.

LÄS MER: Äventyraren Renata Chlumska: ”Dagen jag slutar vara rädd, slutar jag att vara nyfiken – och det vill jag inte” 

I vårt land tar en ny människa livet av sig var sjätte timme. Så kan vi inte ha det. Inte en enda dag till.

I tretton år gjorde jag vad pappa sa: ”Vad du än gör, berätta aldrig det här.” Han trodde som många andra att självmord smittar, att tystnad skyddar. Att tystnaden blir som ett plåster på allt det onda. Får det onda att försvinna. Ingenting är en större lögn.

Den skam jag burit i tretton år har enbart lärt mig detta: Tystnad söndrar och förstör. I vårt land tar en ny människa livet av sig var sjätte timme. Så kan vi inte ha det. Inte en enda dag till.

LÄS OCKSÅ Jenny Alversjö om livet efter stroken: ”Inget är livsviktigt utom just att vi lever” 

Psykiatrikern och självmordspreventionsexperten Ullakarin Nyberg, beskrev i ett fantastiskt starkt TedX-talk förra hösten hur människor med självmordstankar ofta känner sig: Ensamma, övergivna i ett mörkt hål. Hon beskrev, att även om du inte haft självmordstankar vet vi alla hur det känns att vara övergivna. Det enda man vill, när man är ensam i ett hål, är att någon ska fira ner sig i hålet och ge en riktig kram. 

Vi har alla chansen att hjälpa någon med självmordstankar att förstå hur mycket de betyder för oss, hur mycket vi skulle sakna honom eller henne om de inte fanns. Det är ord, som kan rädda liv.

Jag har jobbat med ord och kommunikation i hela mitt yrkesliv. Ändå lyckades jag inte kommunicera tillräckligt tydligt till min mamma hur älskad hon var.

Jag har jobbat med ord och kommunikation i hela mitt yrkesliv. Ändå lyckades jag inte kommunicera tillräckligt tydligt till min mamma hur älskad hon var. Jag har pluggat journalistik, kommunikation och retorik på universitetet. Inte en minut av alla dessa år fick jag lära mig hur vi bäst kommunicerar med medmänniskor med självmordstankar.

Min fråga: Varför inte? Vartenda barn borde lära sig dessa livsviktiga verktyg. Till dess att det ingår i vår läroplan i grundskolan får vi själva öva oss på att bli bättre.

Så öva på små ord som gör så stor skillnad. Ord som: Jag skulle sakna dig så om du inte var här. Vi har alla kraften att lära oss de orden. Har vi tur, har Ullakarin Nygren lärt mig, kan dina ord rädda någons liv.

Här kan du läsa mer om och köpa Fridas nya bok. 

Frida Boisens bok om sin mammas självmord släpps den 21 september.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxiga produkter från Filorga. Köp nu!