Foto: Copyright: Kay Taenzer

Haka på odlingstrenden – du hittar allt du behöver i nya webbshopen!

Haka på odlingstrenden och skapa en egen liten grön oas på balkongen eller i trädgården. Odla för njutning, hälsa och något gott för gommen. Det har aldrig varit enklare att starta. Nu kan du handla både plantorna och inredningsdetaljerna direkt från vår systertidning Allt om Trädgårds nya webbshop! Här är de bästa tipsen för att snabbt komma igång och få ut mesta möjliga av säsongen.

Äntligen är nya trädgårdsshoppen här!

I Allt om Trädgårds webbshop finns växterna, de schysta krukorna och allt du kan tänkas behöva för att lyckas skapa en grön oas. Satsa på en härlig säsong med växter av högsta kvalitet från 19 kr!

”Vi satsar på en trädgårdsshop där växterna står i fokus. Äntligen kan vi handplocka våra favoriter i egna kampanjer och våra läsare kan få tag på sorter som inte finns att köpa i den vanliga handeln.”

Viveka Ljungström, chefredaktör Allt om Trädgård

Må bättre – rensa lite ogräs

Det kallas för biofili – när människan har en nedärvd fallenhet för att tycka om levande varelser och vistas i naturen. Kärlek vi känner till liv har utvecklats under människans historia för att den gynnat vår överlevnad. Trädgårdsarbete är rena terapin och åtskilliga vetenskapliga studier fortsätter att välla in om hur växter och odling påverkar oss positivt både fysiskt och psykiskt. 30 minuters trädgårdsarbete om dagen minskar stress, ger oss motion och ökar hälsoeffekterna, samtidigt som riskerna för många ålderssjukdomar sänks markant. För bästa effekt ska du variera dina uppgifter och skaffa ergonomiska verktyg som passar din kropp. Har du rygg- eller ledproblem kan du låta anlägga upphöjda bäddar. Gör det du kan och anlita proffs för det du inte vill/kan göra. Även de lätta sysslorna ger positiva effekter, så underskatta inte att gå runt och plocka bort vissna blommor och vattna och bara njuta!

Ätliga växter kan också vara dekorativa

Att odla några egna grönsaker och kryddväxter har blivit mer regel än undantag om man har en trädgård, men alla vill inte att stora fyrkantiga trädgårdsland ska fylla trädgården. Det går jättebra att mixa in ätliga växter i finrabatten. Kryddor som är nybörjarens vän, sätter du i krukor vid uteplatsen nära grillen. Bärbuskar har precis samma funktion som andra buskar, fast ger goda bär. Har du bara balkong byter du lätt ut några blommor mot dina favoritblad till salladen.

Tips: Många vanliga grönsaker som rödbetor, olika kålväxter eller ärter är inte så yteffektiva att ha på t ex en balkong om skörden är i fokus. Men varför inte bara odla dem för bladens skull? Baby leafs är supergott och går jättesnabbt från frö till skörd under hela säsongen!

Gör det lättskött från början och njut

Rätt växt på rätt plats är A och O för lättskött. Välj växter som är solälskare och klarar torka till söderläget. Och har du nu bara en skuggig balkong, ska du inte misströsta – det finns lika många växter för skugga som det finns för soliga lägen! Du har tur som kan lumma till det med gröna lundaväxter. Välj gärna självvattnande krukor. De underlättar mycket av stressen kring om man vattnat rätt och tillräckligt. En jämn tillförsel av näring i vattningen ger bästa resultat. Nu för tiden står det på näringsflaskor och jordpåsar vilka växter de lämpar sig för, så det kan inte vara enklare.

Välkommen in till Allt om Trädgårds shop för mer inspiration och massor av vårkampanjer!

Av: Karina Brozinic

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!