Hemma hos Cecilia Blankens – drömvillan i Hollywood är fylld av loppisfynd

När Damernas Världs bloggare Cecilia Blankensflyttade till Los Angeles lämnade hon det ljusa och fräscha bakom sig. I ett hus med stor personlighet trivs hon bland färgglada loppisfynd och amerikansk 1950-talscharm.

Hollywoodglittret som lockar många svenskar över Atlanten känns långt borta från

 Cecilia Blankens gata i Los Angeles. Här råder idylliskt förortslugn med barn som cyklar till skolan, grannar som vattnar rabatterna och så Cecilia Blankens, som möter oss på sin uppfart där hon precis pluggat in Teslan. Elbilen laddas med solceller som installerats på villans tak.

– Det känns bra att man kan vara självförsörjande med elen, säger hon och ropar in hunden Goldie medan hon visar upp sitt hem sedan drygt ett år tillbaka.

– Det är så nära ett svenskt vanligt förortssmåbarnsliv som man kan komma i LA. Jag älskade det livet i Sverige och jag har saknat det här.

För fyra år sedan packade familjen Blankens nitton flyttlådor med kläder, leksaker och småprylar och flyttade till Los Angeles. Maken Per hade fått ett toppjobb som producent för amerikanska Idol, och familjen hängde på. Sedan dess har de bott sig igenom olika delar av staden, från en "alldeles för stor" lyxvilla i Los Feliz till en modernistisk dröm i Laurel Canyon för att landa i Valley Village, ett litet bostadsområde norr om Studio City.

Hemma ska man känna sig trygg och omsluten av mys och saker som är vackra, mjuka och sköna.
Familjen Blankens hem ligger i Valley Village, med närhet till allt det bästa LA har att erbjuda.

– Vi hade gjort det där Hollywoodköret och började längta efter ett vanligt liv, där barnen kan ha kompisar nära och där man inte behöver köra hela tiden, säger Cecilia Blankens och hänvisar till LA-bornas eviga dilemma – balansen mellan trivsamt boende och tiden som det tar att köra till jobb, skola och ärenden. Valley Village har nära till allt, minus stöket och stimmet från de mer turistiga delarna av stan.

– Det var viktigt att det låg nära en bra kommunal skola, så att vi skulle slippa ha barnen i privatskola. Och så ville vi ha pool! Det vill man ju som svensk.

LÄS MER: Cecilia Blankens favoriter i Los Angeles – från hotell till shopping

Med sina många år i modebranschen som skribent, stylist, bloggare och på senare år även skodesigner har Cecilia Blankens renodlat en bohemiskt lekfull stil som även avspeglas i hemmet: det är ombonat men på ett avskalat sätt, hippt utan att vara tvångsmässigt trendigt. När familjen flyttade in såg det dock helt annorlunda ut, huset hade knappt uppdaterats sedan det byggdes 1954.

– Det hade massor med personlighet. Till och med för mycket! Det var som en liten fjällstuga bland palmerna, och man blev nästan yr av att kliva in här.

ANNONS

Cecilia och Per valde att bevara eldstaden, de exponerade takbjälkarna och träpanelen utmed vardagsrumsväggen.

– Det behövde rensas upp och tonas ned. Vi tog bort 80 procent och behöll några godbitar. Det är inget tråkigt hus, jag känner att det finns soul här.

Snart hade heltäckningsmattan rivits ut, kök och badrum bytts och väggarna målats. Resultatet? Ett retrochict hem med en stor dos kaliforniskt cool. Långt ifrån den genomsnittliga amerikanska förortsvillan alltså, fast med minst lika hög mysfaktor.

En murad öppen spis ger karaktär åt huset. Stolar vid köksön från C8. Till höger syns det inbyggda vitrinskåpet.

– Hemma ska man känna sig trygg och omsluten av mys och saker som är vackra, mjuka och sköna, i färger man tycker om.

LÄS MER: Så inreder du med färg hemma – enkel webbkurs lär dig kombinera nyanser som ett proffs

I husets många skrymslen och vrår finns en samling klenoder värdiga en äkta sakletare: ryska dockor från Martin Margiela och krukor från Isaac Nichols trängs med uppförstorade släktfoton och keramikfiguriner signerade Folke och Elsa Jernberg från Cecilias Blankens hemtrakter i Västergötland.

ANNONS

– Jag hittar en pryl jag gillar, och sedan får resten anpassa sig. Jag har aldrig letat efter den perfekta orange fåtöljen i hela mitt liv, utan det är mer: "Åh, en orange fåtölj!"

Aplampan.

Hon pekar mot en udda sammetsfåtölj som tillsammans med ett sidobord och en matchande lampa – samtliga loppisfynd – bildar en läshörna.

– Fast fåtöljen ska jag i och för sig klä om, min son har tagit en tugga ur den.

USA-flytten blev en nystart för Cecilia Blankens, inte bara i livet och karriären utan också stiloch inredningsmässigt.

– Det var hälsosamt för mig att få distans till Stockholm. Jag var så mottaglig för ängsligheten som finns där och trodde nog att man måste ha det ljust och fräscht, annars skulle det se konstigt ut. Men det är verkligen inte min stil och har aldrig varit det.

Läshörna i sovrummet med fönster ut mot poolen.

Med avståndet kom modet att ta ut svängarna:

– Här har jag utrymme att vara excentrisk, jag kan känna själv vad jag trivs i och inte vänta på att någon annan ska hitta rätt åt mig.

När hon väl tänkt sig ur ljust & fräscht-boxen höjdes ribban för vad som kändes rätt. Vissa saker som hon älskar i LA hade aldrig kommit över tröskeln i Sverige:

– Som mina indiantavlor, en är från en loppis och den andra en inramad scarf. Det hade känts så löjligt att ha i Farsta, som om jag var en spåtant eller något. Här känns det naturligt. Jag tycker att det ser mäktigt ut.

En perfekt idé blir ändå aldrig som man tänkt sig, man måste vara öppen för vad som dyker upp.

Alla loppisar, marknader och butiker i Los Angeles har gett inspirationen en skjuts, och numera går Cecilia Blankens helt på magkänslan när ett fynd uppenbarar sig:

Acne Studios-sjalen.

– Vi ska göra om ett av badrummen och hittade ett jättefint grönt kakel på Craigslist [USA:s Blocket]. Då planerar vi resten runt det. Jag vet inte om det kommer att räcka, men då får vi väl ha det till en vägg bara.

Man får inte vara perfektionist, med andra ord.

– En perfekt idé blir ändå aldrig som man tänkt sig, man måste vara öppen för vad som dyker upp. Det är en kul sport att få till grejer som passar och lägga pengarna på sitt drömhandfat eller sin drömkran i stället.

Craigslist-kap i all ära, i framtiden hoppas Cecilia Blankens göra några mer påkostade uppgraderingar:

– Jag skulle vilja äga några designklassiker. Det är väl ett framtidsmål att byta ut några av loppisfynden och investera i en fåtölj som barnen kommer att tjafsa om på ens begravning.

Av: Linda Clausson, Foto: Lina Eidenberg Adamo

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!