Inatt går vi över till sommartid – glöm inte att ställa om klockan

Sommartider hej hej, sommartider! Även om vi i natt får sova en timme mindre än vanligt så kan vi glädjas åt att det nu blir ljusare på kvällarna. Klockan 02.00 natten mellan lördag 26 mars och söndag 27 mars går vi nämligen över från vintertid till sommartid.

Sommartiden innebär som sagt att du får sova en timme mindre än vanligt, eftersom vi ställer fram klockan. Prick 02.00 natten mot söndag ska klockan dras fram en timme så att den blir 03.00 istället. Vi kan alltså säga att vi "förlorar en timme".

Lyckligtvis är dagen efter omställningen en söndag, så du kan unna dig lite extra sovmorgon för att "ta igen" för den förlorade timmen. I år sammanfaller sommartiden dessutom med påskhelgen vilket gör att de flesta är lediga även på måndagen, annandag påsk, och därmed får ytterligare ett dygn på sig att anpassa sig till den nya tiden. Så bra!

Har du svårt att komma ihåg åt vilket håll du ska vrida klockan när det är dags att ställa om? Här kommer ett enkelt minnesknep:

På våren ställs utemöblerna – och även klockan – fram i trädgården eller på balkongen. Då blir det sommartid.

På hösten ställs utemöblerna – och klockan – tillbaka i förrådet. Då blir det vintertid.

År 1980 infördes sommartid och vintertid permanent i Sverige, även om det varit ett tillfälligt inslag redan år 1916. Det sägs faktiskt att det var den amerikanske vetenskapsmannen Benjamin Franklin som tog initiativet till sommartidsomställningen redan år 1784, för att få folk att stiga upp tidigare på morgnarna.

Av: Lisa Nylén

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!