4 inredningstrender att ha koll på våren 2016

Tillåtande, tidlöst, organiskt och lekfullt – så vill vi inreda våren 2016. Här är fyra av våra favoriter bland säsongens inredningstrender!

Inredningstrend 2016: 1. Fri lek

De platta paketen och det praktiskt masstillverkade kommer såklart alltid att ha en plats i våra hem, men nu väljer vi i allt större utsträckning detaljer som visar vår personlighet. Vi vill trots allt att hemmet – precis som matbilderna på Instagram – ska säga något om oss själva. Vi väljer gärna det som har en lite barnslig glimt i ögat och får andra att reagera. Extra plus för saker som är egenhändigt tillverkade – att ta sig tid att vara kreativ är den ultimata lyxen i dagens stressade samhälle.

1. Glaslampa, pris vid förfrågan, Mollie ”Meimei” Albertsson. 2. Bord av marmor/stål, 21 000 kr, Jonathan Adler. 3. Vas av tummat porslin, 1 500 kr, Emelie Thornadtsson. 4. Porslinstallrik, 365 kr, Seletti. 5. Porslinsskulptur, 229 kr, Åhléns.

6. Ljusstake av keramik, 1 200 kr, Lisa Holmberg. 7. Pall av termoplast, 2 400 kr, Kartell.

Inredningstrend 2016: 2. Blåljus

Att inreda hemmet enligt ”ljust och fräscht”-traditionen är synonymt med den skandinaviska stilen, men nu börjar dovare toner ta för sig allt mer. Just nu är det mörka blå toner som är extra omhuldade och syns på allt från småsaker till mattor och hela väggar. I en orolig värld har vi en tendens att dras till det mer ombonade, och där passar de lugna blå tonerna väl in. Känslan i rummet behöver inte alls bli mörk om du tänker på att välja ett rum med generöst ljusinsläpp och att kontrastera med möbler i exempelvis ljust trä.

1. Keramikkopp, 179 kr/styck, Bloomingville. 2. Lampa av stål, 5 380 kr, Please wait to be seated. 3. Vas av keramik, 105 kr, House doctor. 4. Salladsbestick av melamin, 165 kr, Normann Copenhagen. 5. Matta av ull/viskos, 26 000 kr, &tradition. 6. Serveringsvagn av stål/ask, 8 500 kr, Klong. 7. Hattask av laminerad papp, 259 kr/styck, Granit. 8.Porslinstallrik, 825 kr, Vista alegre.

LÄS OCKSÅ: 7 inredningsmisstag som gör dig stressad hemma (och så får du harmoni)

Inredningstrend 2016: 3 Geometri

Vårt formspråk när det gäller inredning har en tendens att vara ganska likriktat, så ett enkelt sätt att förändra är att smyga in några detaljer med en annorlunda form. Överraskande formlösningar och oväntade materialmixer väcker ögat till liv men kan kräva en ganska lugn omgivning för att komma till sin rätt. Den geometriska trenden har vi redan sett mycket av på kakel och nu letar sig romber, kuber och skeva kombinationer vidare ut i resten av våra hem.

1. Soffa av stål/valnötsträ/läder/ull/polyester, 28 100 kr, Petite friture. 2. Krok av ask, 279 kr/3-pack, Hay. 3. Marmorlampa, 2 300 kr, Tom Dixon. 4. Underlägg av silikon, 240 kr, By May. 5. Ljusstakar av marmor, 99 kr/4 stycken, Lagerhaus. 6. Bord av marmor/glas, 165 400 kr, Lee Broom.  7.Vas av glas, 60 kr, H&M. 8. Spegel/skulptur av marmor/spegelglas, 3 350 kr.

Inredningstrend 2016: 4. Träsmak

Naturmaterialen fortsätter att vara populära, och det mesta som är gjort av ljusa träslag får tummen upp för tillfället. Den här trenden går hand i hand med vår strävan att leva mer ekologiskt och närmare naturen, även om vi bor mitt i en storstad. Även vurmen för hantverk påverkar, och träet ska se så obearbetat ut som möjligt. Det alltför välputsade ger en känsla av fabrikstillverkning, och det är just det vi vill ta oss långt bort ifrån.

1. Skål av återvunnen teak, 529 kr, Muubs. 2. Spegel av bambu/glas, 129 kr, Indiska. 3. Stol av poppelplywood, 11 200 kr, Woodstockholm. 4. Decilitermått av olivträ, 199 kr, matsked av olivträ, 99 kr, tesked av olivträ 69 kr, Edblad. 5. Teakpall,

1 250 kr, Hübsch.
6. Knopplist av ask/läder, 399 kr, Granit. 7. Korg av vass, 239 kr, Afroart. 8. Skåp av björk, pris vid förfrågan, Stoft studio.

Vill du få mer härlig inspiration direkt i ditt flöde? Gilla Damernas Värld på Facebook så missar du ingenting!

Av: Lisa Millqvist och Jenny Bergquist

Artikeln publicerades ursprungligen i Damernas Värld nummer 4 2016. Vill du vara säker på att inte missa fler liknande artiklar kan du prenumerera på tidningen. Just nu hittar du förmånliga erbjudanden här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!