Agneta Sjödin är aktuell med sin nya podd, Så in i själen.
Agneta Sjödin är aktuell med sin nya podd, Så in i själen. Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN

Agneta Sjödin: ”Just nu skrattar jag så fort jag får träffa en annan människa”

Mytologi, hjärtan, Sting, kontraster och kontrollbehov: det var bara några av de ämnen som kom upp när DV ringde och pratade med programledaren, författaren och poddaren Agneta Sjödin.

Vad eller vem gör dig lycklig?
– Min dotter Maja gör mig väldigt lycklig. Men sen blir jag också lycklig när jag märker att världen förändras i rätt riktning. Just nu upplever jag att vi börjar tänka om lite grann. Man vill ju att både människor och planeten ska få må bra.  

 Vilka är dina tre bästa egenskaper?
– Jag tycker att jag är ganska modig. Sedan är jag känslig vilket kan vara en bra egenskap. Jag är också ärlig och äkta. 

Och vad är din mest irriterande egenskap?
– Att jag vill ha saker på ett visst sätt. Det har blivit lite av en vana eftersom jag lever mycket själv. Men jag tränar på att försöka släppa kontrollen mer och mer. 

När var du riktigt modig senast?
– Jag tycker att jag är modig hela tiden, haha. När jag pilgrimsvandrade, när jag seglade över Atlanten, när jag ställde upp i träningsprogrammet 16 weeks of hell och när jag startade min podd. 

Berätta lite om din nya podcast, Så in i själen?
– Det är en podd som fokuserar på djupare, själsliga frågor. Jag skissade på idén för ett tv-format men när jag fick frågan om att starta en podd i samma veva tänkte jag att jag kunde börja med det. Då hade jag också redan namnet Så in i själen. Just det här med det själsliga är ett ämne jag känner mig hemma i eftersom jag sysslat med den typen av frågor i över 20 år. Till varje avsnitt bjuder jag in en ny gäst. Framöver kommer bland annat Marie Göranzon, K.G Hammar och Klas Bergling vara med. 

Det själsliga är ett ämne jag känner mig hemma i eftersom jag sysslat med den typen av frågor i över 20 år.

Vad är den bästa lärdomen du fått under inspelningen av podden hittills?
– Att vi alla är väldigt lika. Jag minns samtalet jag hade med Ola Rapace. Till det yttre är vi två väldigt olika människor men under ytan har vi så mycket gemensamt, och det har vi med alla. Det är så häftigt, att vi alla kämpar med att må bra i djupet av oss själva och längtar efter att finna mening och förstå livet. Vi söker på olika sätt, men har samma längtan. 

LÄS ÄVEN Pernilla Wahlgren: ”Jag var före min tid” 

Hur tror du att dina vänner skulle beskriva dig?
– Som snäll och roligt kanske och att jag har mycket erfarenheter så att jag kan ge kloka råd. 

Vad är den viktigaste samhällsfrågan i dag?
– Det är nog den psykiska ohälsan kan jag tycka. Vi måste börja se till att alla får må bra och få bukt på det faktum att så många känner sig ensamma och isolerade. Det är ett stort problem. Ju bättre människor mår desto bättre mår samhället, det är något vi måste ta tag i och göra tillsammans. 

Vad är det bästa rådet du har fått?
– Hur viktigt det är att bygga upp en bra relation till sig själv. Att bli sin närmsta vän och att skapa en kärleksfull relation till sig själv. 

Vad gör du för att må bra i vardagen?
– Jag tränar, jag tar mina dagliga promenader och så kör jag lite styrketräning några gånger i veckan. Jag äter bra mat och ser till att få bra med sömn. Jag försöker hitta någon sorts balans i mitt liv och undvika stress efter bästa förmåga. Därför planerar jag och gör listor för att inte hamna i stress. 

Var mår du som bäst?
– Jag älskar mitt hem och mår väldigt bra när jag är hemma. Men jag måste också känna kontraster och byta miljö emellanåt för att sedan kunna njuta av att komma hem. För mig är det viktigt med kontraster, att det blir balans mellan lugn och äventyr. 

Vad brukar du få komplimanger för?
– Jag kan få komplimanger för mitt utseende på sociala medier om jag lägger upp någon selfie. Men jag tycker också om när jag får komplimanger för mina inre egenskaper. När jag får positiv feedback för min podd, att människor lyssnar och tycker de får ut något av samtalen. Det trevligaste är när människor berättar att jag berört dem och fått dem att må bra. 

Jag tycker om när jag får komplimanger för mina inre egenskaper.

Vad får dig att bli riktigt arg?
– När jag ser på dokumentärer om hur vi förstör planeten. De här stora företagen och industrierna som bara styrs av pengar och inte har något samvete alls. Jag såg en dokumentär om vattnet nu på Vetenskapens värld där de visade hur vi gör slut på grundvattnet i vissa områden i världen. Orättvisor gör mig arg, när människor utnyttjar och skadar andra människor. 

När gjorde du senast något du ångrade och vad var det?
– Det är svårt det där, för på ett sätt är det ju bra med ånger för då vet man vad man inte ska göra igen, men samtidigt är det ju redan gjort. Det kan vara tillfällen då jag blivit arg för något och känt efteråt att det var dumt att jag tog i på det där sättet. Men då kan man ju alltid säga förlåt. Det är så lätt att gå och ältar saker man ångrar, och det är inte bra. Det går ju bara att förändra framtiden. 

LÄS ÄVEN Nikki Amini: ”Jag har vägrat att förminska mig själv” 

Vem beundrar du?
– Det finns många jag beundrar. De som forskar på miljösmarta lösningar inför framtiden. Alla som eftersträvar att leva medvetet och göra jorden och samhället till en bättre plats utifrån sina förmågor. Alla kan vara hjältar.  

Vilken känd person skulle du helst hänga med en dag och vad skulle ni göra?
Sting, det var den lättaste frågan hittills. Eller i och för sig, jag kanske vill hänga med Steven Spielberg. Då skulle jag kunna vara med under en filminspelning och få regi från honom. Men om jag hängde med Sting skulle jag kunna vara med och uppträda på hans konsert och uppleva det och så kan vi sitta i logen efteråt och snacka och ta en kall öl eller en kopp te. 

Vad har du mest av i garderoben?
– Det var länge sedan jag handlade kläder eftersom jag tycker att jag har så himla många bra plagg. För mig handlar det nog bara om att hitta nya kombinationer och våga blanda. Jag har ju rensat en hel del och försökt hitta någon balans, men jeans har jag mycket av. 

Vad får dig att skratta?
– Maja och jag skrattar mycket ihop, senast häromdagen när vi spelade något spel. Men i dag skrattar jag så fort jag får träffa en annan människa eftersom jag blir så lycklig, det är väl en effekt av att vi varit så isolerade en tid nu. Jag skrattade väldigt mycket med Marie Göranzon när vi spelade in podden, hon är ju så otroligt duktig på att återberätta historier och imitera. 

Samlar du på något?
– Jag samlar på hjärtan. Jag fotar dem i naturen och om jag hittar någon sten eller liknande som ser ut som ett hjärta kan jag ta med den hem. Det har bara blivit så. De började dyka upp överallt och till slut blev det en grej och något som jag gjort i många år nu.

Vilket ämne skulle du kunna tävla i på Jeopardy?
– Jag har ju haft många intressen som jag nördat in mig på när jag var yngre, som exempelvis mytologi, det tyckte jag var spännande. Så om jag fick putsa till de kunskaperna lite tror jag att jag skulle kunna bli ganska bra. 

 Vad är du riktigt bra på?
– Jag är nog lite bra på många olika saker. Jag är bra på att vara närvarande i stunden, om det så är i ett privat samtal, en intervju i tv eller i min podd. Sedan har jag skrivit tio olika böcker, romaner och inspirationsböcker, så det kan jag ju också. 

Jag är bra på att vara närvarande i stunden, om det så är i ett privat samtal, en intervju i tv eller i min podd.

Vad skulle du vilja bli riktigt bra på, som du inte kan nu?
– Oj vad svårt! Jo men jag skulle vilja kunna världens alla språk. Då kan man ju verkligen kommunicera och medla mellan olika människor. 

 Har du något ordspråk eller livsvisdom som du gillar extra mycket?
– Jag gillar ju Anonyma Alkoholisters Sinnesrobönen, den körde jag mycket när jag korsade Atlanten på segelbåten. Den går: ”Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.” Den är klok tycker jag. Det finns vissa saker man försöker förändra även fast det inte går. Det är viktigt att leva i tacksamhet och tillit, att ha tillit till att allt är som det ska och att fokusera på det man är tacksam över. Då blir livet lite ljusare. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!