Foto: Daniel Stigefelt

Carina Berg, 41: "Jag har gett bort två tredjedelar av min garderob"

Nytt tv-program, nygift och ett nytt projekt som ger "glitter" i magen - Damernas Värld har träffat ständigt aktuella Carina Berg för att prata om stil, hennes värsta jobb och hur hon ser på sitt privatliv.

Att 

Carina Berg har en speciell plats i svenska folkets hjärtan råder det knappast något tvivel om. Hon har blivit framröstad som landets mest populära programledare, har lett ett antal stora produktioner, och när ett resebolag nyligen gjorde en undersökning om vilken kändis som vi svenskar helst vill ha som resesällskap hamnade den omtyckta programledaren i topp. Att hon dessutom har lyckats hålla sig på topp i tv-branschen i över tio år, trots den hårda konkurrensen, är i sig imponerande. Så när det folkkära intervjuprogrammet Här är ditt liv nu gör comeback är det ganska logiskt att det är just Carina Berg som håller i trådarna.

Carina Berg är aktuell med nytt tv-program. Foto: Daniel Stigefelt

Berättar om livet med maken Erik Johansson på Instagram: "Där kan jag vara väldigt privat"

Det händer mycket i Carinas liv just nu, både yrkesmässigt och privat: Här är ditt liv har just haft premiär på dplay.se, ett "hemligt projekt" med vännen Carolina Gynning kommer vi snart att få veta mer om, och strax före jul gifte sig Carina med sin kärlek, fotbollsspelaren Erik Johansson. Men innan du börjar hoppas: nej, vi kommer inte att få veta allt om Carinas kärleksliv här - den delen av sitt liv vill hon hålla privat, och när hon vill säga något om relationen gör hon det på sitt eget Instagramkonto:

– Där har jag en möjlighet att säga saker precis på mitt sätt, konstaterar hon och ler lite.

– Jag kan bestämma exakt vad jag lägger ut, och jag kan också ta bort det om jag skulle känna för det. Där kan jag vara väldigt privat, eftersom det är jag som kontrollerar innehållet. När jag har lagt upp bilder på Erik känns det alltid bra och mysigt och sen räcker det för mig. Jag kan vara privat och personlig på andra sätt, men det finns ju en låda som man vill ha för sig själv, eller åtminstone bestämma över utan att den blir till allmängods och får vingar.

LÄS OCKSÅ: Inspireras av Kate Middletons tidlösa stil – 15 av hertiginnans bästa looks

Vanliga frågan: Hur lång är Carina Berg?

Om man googlar dig kan man se att folk är mest nyfikna på din son, din nyblivna man och även din längd. Så nu reder vi ut det: Hur lång är du egentligen?

– Jag är 176 centimeter. Så nu slipper man googla det. Men man är ju nyfiken på folks längd. Jag har också suttit och googlat på olika personer när jag har kollat på tv-serier. Så jag kan förstå nyfikenheten, jag är själv ganska fixerad vid längder på folk.

Har du alltid varit bekväm med din längd? 

– Nej, tyvärr. Det tog mig ganska lång tid att börja ha klackar, faktiskt. Jag hade korta, petita och söta vänner när jag växte upp, med den påföljden att jag fick ett slags ostbågehållning - för jag ville också vara så där liten och söt som Hanna och Lisa var. Jag blev väldigt lång väldigt snabbt, och jag hade komplex för min längd ända fram tills jag fyllde 21 och tog på mig klackskor för första gången. Det var faktiskt även då jag sminkade mig för första gången. Jag är en väldigt "late bloomer". Men nu har jag bytt ut klackskorna mot gympaskor, och jag har inte problem med min längd längre.

Carina i randig kostym från Selam Fessahaye och sneakers från Maje. Smyckena är privata. Foto: Daniel Stigefelt

Jag har luskat kring hur du var i gymnasiet och fick svaret "lite udda". Känner du igen dig i det? 

– Det var då jag hade knallorange hår! Jag pluggade ju teater, och vi satte en ära i att vara konstiga. Det var också första kullen med teaterelever på det ganska konservativa Danderyds Gymnasium. Bara vi sa "god morgon" på något visst sätt så stack vi ut. Och det här var under grungeperioden i början av 90-talet, så vi bar rätt flippade kläder.

Carina Berg: "I perioder har jag kört med köpstopp"

Hur skulle du beskriva din stil i dag?

– Just nu skulle jag säga "ganska slö", mina kläder blir bara mjukare och mjukare. Jag kommer nog att sluta i pyjamas snart. Jag tycker om när det är mjukt och stort, vilket ofta resulterar i att jag snor Eriks kläder. Som hans hoodies. Jag blir verkligen latare och latare ... Men det handlar också om att jag blir stylad och sminkad på jobbet, och även om jag tycker att det är roligt så får jag det behovet mättat. I perioder har jag kört med köpstopp och inte ens köpt strumpor eller trosor. Och så har jag har gett bort två tredjedelar av min garderob, minst. Kläderna flyter runt i mitt umgänge. Och jag älskar att det finns möjlighet att låna och hyra kläder i stället för att köpa.

Vad händer efter köpstoppet?

– Då är det inte lika kul att frossa i kläder. Det känns inte så härligt. Jag kan ju inte påstå att jag värnar om miljön om jag fortsätter att konsumera som jag har gjort tidigare. Jag vet att det låter pretentiöst, men det skiter jag i - för vi måste rädda den här planeten. Jag kan i alla fall försöka göra det lilla jag kan.

Du överkonsumerar alltså inte, men då undrar man ju vilket ditt bästa köp är?

– Stylisten Sara Sadeghi är mitt bästa köp! Så fort jag ska göra ett offentligt framträdande där det finns en stylistbudget så ringer jag Sara. Den fördelen har jag.

Och såklart är det just Damernas Världs moderedaktör Sara Sadeghi som har stylat Carina på bilderna till den här intervjun: oversized kavaj, grova sneakers och udda silhuetter - det finns en lekfullhet här som verkligen går ihop med Carinas personlighet.

– Med Sara är mode alltid roligt. Hon försöker inte göra mig till någon annan. Hon skulle aldrig försöka prångla ner mig i någonting som bara är sexigt eller ljuvt. Hon vet att jag blir uttråkad av den typen av kläder. Och jag tror att hon också blir det. Hon vill också att man ska undra "Är det här jättefult eller är det jättesnyggt?" när man har satt på sig någonting, haha. Det ska vara en tunn, tunn linje där emellan. Och det spelar egentligen ingen roll om folk tippar över mot att tycka att det är jättefult - man har i alla fall roligt när man ser det.

I perioder har jag kört med köpstopp och inte ens köpt strumpor eller trosor. Jag älskar att det finns möjlighet att låna och hyra kläder i stället för att köpa.
Finstickad polotröja från COS (till vänster) och rutig over size-kavaj från Linn Sohl/Textilhögskolan. Foto: Daniel Stigefelt

Carina Berg ny programledare när Här är ditt liv återuppstår

Vad skulle du aldrig bära?

– Päls. Det spelar heller ingen roll om det är en gammal päls. För tio år sedan drog jag på mig min farmors gamla päls, och min pappa sa "Ska du verkligen ha på dig päls?". Jag svarade "Jamen, det här är ju ett djur som dog på 30-talet" och han sa "Säg det till de tjejerna som ser dig på stan och tänker: Fan vad coolt, en päls slår jag till på!". Och sedan dess har jag aldrig burit päls igen.

Carina Berg var bara två år när Här är ditt liv sändes för första gången. Nu, 39 år senare, är det alltså hon som sitter på programledaren Lasse Holmqvists plats och drar fram kuriosa ur några av de mest kända svenskarna.

– Det har varit så roligt att spela in programmet! Vi satt i tre timmar med varje person och bara frossade i arkivbilder och klipp. Det är en parad av människor som kommer in. Till exempel får man lära känna

Pernilla Wahlgren genom alla syskon som kommer in i studion, inklusive den hemlige brorsan Peter. Det var så kul att se hennes reaktion! Ett annat roligt ögonblick är när Leif GW Perssons lillasyster Maud kommer in när Leif precis har berättat att han tappade henne ur vagnen när hon var liten. Men det verkar vara utrett nu, haha. Han är dråplig, Leif GW.

Vad händer härnäst för dig?

– Alltså, jag har mitt absolut största jobbglitter i magen nu. Jag och Carolina Gynning har ett jätteroligt projekt på gång som vi snart får prata mer om - och det är så kul. Vi har inte jobbat ihop på över tio år, då vi gjorde Stjärnor på is tillsammans.

LÄS MER: Därför bär Meghan Markle alltid för stora skor (anledningen är så smart!)

Fick utmana sina rädslor i Världens tuffaste jobb

Vilket har varit ditt tuffaste jobb hittills?

– Just programmet Världens tuffaste jobb, där jag fick utmana mina rädslor i några av världens farligaste jobb. Programmet gick makalöst bra på Kanal 5, och det bestämdes att vi skulle göra ytterligare en säsong. Men det höll på att knäcka mig. Vi reste över hela världen, och varenda gång vi spelade in hade jag något typ av adrenalinpåslag. Allt jag gjorde var våghalsiga saker som jag på kvällarna låg och adrenalinavgiftades ifrån. Så när inspelningen av säsong två började närma sig fick jag ett sånt stresspåslag av bara tanken. Så jag ringde till min chef och sa "Antingen löser vi det här innan eller så dyker vi rakt in i en eventuell katastrof". Då var de otroligt förstående och jag fick hoppa av. Det var för tungt att göra två säsonger. Det är på riktigt det värsta jag har gjort. Och Adam Alsing som gör programmet nu - vilken kämpe han är!

Vad var det absolut värsta du utsatte dig för?

– Det var när jag skulle putsa fönster på en skyskrapa i Malmö. Man sitter bara fast i linor... Visst, jag litade på min egen muskelstyrka, men linorna litade jag inte på! Bara det första steget över kanten tog mig säkert två timmar. Sen klipptes det ju ner så jag framstår som mycket modigare än vad jag egentligen var. Jag var livrädd, men jag gjorde det ändå av någon konstig anledning.

Du och Christine Meltzer är ju annars ett radarpar i tv - när kommer ni att jobba ihop igen?

– Jag längtar jättemycket efter att vi ska jobba ihop, men vi har inte fått ihop det. Hon jobbar mer och mer med skådespeleriet och trivs så himla bra med det, men det tar också mycket av hennes tid. Och varken jag eller Christine är förtjusta i att jobba mer än vi behöver. Vi har varit inne i såna stressperioder och har lärt oss av det, så vi ses privat i stället.

Har du många nära vänner?

– Ja, det har jag. Många långa relationer. De flesta av mina vänner har jag känt sedan jag var liten. Christine är min nyaste kompis. Vi har känt varandra i fem år. Vi lärde känna varandra på planet till New York när vi skulle spela in Berg & Meltzer i Amerika. Vi har jobbat så extremt mycket ihop att jag har spenderat mer tid med henne än vad jag har gjort med de flesta av mina vänner. Vi umgås även ihop med våra familjer.

Vad önskar du dig mest av 2019?

– En massa saker. Nästan lite girigt faktiskt. Att alla börjar källsortera, eller åtminstone gör vad de kan och mäktar med för att rädda planeten, att jag ska få åka skidor så mycket som möjligt, att det uppfinns en apparat som tränar åt en och att jag får fortsätta göra makalöst roliga saker på jobbet.

 

Text: Annika Leone. Foto: Daniel Stigefelt. Styling: Sara Sadeghi. Hår och makeup: Eva Ahlbin. Modeassistenter: Emma Sundström och Sofie Hultbom.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!