Henrik Schyffert: ”Jag har inga framtidsdrömmar längre”

Henrik Schyffert är mitt i livet med flickvännen Nour El Refai, sina två barn och karriären som komiker. Och visst njuter han till fullo – så pass att framtidsdrömmarna redan är uttömda. I en intim intervju lär vi känna en av Sveriges mest älskade män.

Utanför fotostudions dörrar är det en helt vanlig tisdagsmorgon 

i mars - en man går förbi med sin hund och blir nedstänkt av snömodden när en sopbil bränner förbi – men inne i studion är det vår. Där står Henrik Schyffert barbröstad i en kimono och viftar med en blomma.

– Tänk Vogue! Du är en miljardär! Se uttråkad ut!

Henrik följer fotografen Daniel Stigefelts direktiv utan att blinka. Även om han ibland har svårt att hålla sig för skratt. Någon timme senare sitter vi och pratar över en kopp kaffe. Henrik är aktuell med humorserien Sjölyckan, en tv-produktion av Felix Herngrens bolag FLX (som även står bakom Solsidan), som hade premiär på TV4 i början av april, och är inne på sista sträckan av sin Sverigeturné med showen Var inte rädda.

Foto: Daniel Stigefelt

Sjölyckan får vi följa familjen Kling i deras sommarparadis i Stockholms skärgård. Och dramatiken (och komiken) som uppstår när tre generationer ska samsas om ett gemensamt lantställe.

– Sjölyckan är familjens knutpunkt, deras ryggrad. Precis som gården Tara i Borta med vinden är det dit de alltid återvänder, där historien drivs framåt. I många familjer finns det en plats som inte får ändras, som ska vara som det är. Vissa familjemedlemmar är okej med det, medan andra vill riva allt och bygga en betongkloss. Min syrra, som spelas av Malin Cederbladh, och hennes kille, som spelas av Gustaf Hammarsten, är väldigt traditionella medan jag och min nya tjej, Shima Niavaranis karaktär, rör om i grytan. Eller särskilt hon. Det är en situation som många nog kan känna igen sig i. Även Henrik.

– Det var hög igenkänning när jag läste manuset. Vi har lantställe på Öland, för min pappa är ölänning. När han gifte om sig hade hans nya fru en massa nya idéer om hur det borde vara där, som inte riktigt stämde med hur vi hade det när jag var liten... Men det blev bra det också.Inspelningen av Sjölyckan innebar att Henrik fick arbeta tillsammans med sin gamla kompis Felix Herngren igen. Att jobba med någon som man känner väl har sina fördelar, menar han. Det går snabbt, då båda vet hur den andre tänker och menar.

LÄS OCKSÅ: Efter vändningen – det här ska säsong 3 av Bonusfamiljen handla om

– Felix tar inte på sig silkesvantarna utan ber mig bara göra något bättre. Och roligare. Han är väldigt skarpsynt och vet vilka små detaljer som gör stor skillnad. Vi jobbar bra ihop, samtidigt är vi helt olika som personer. Jag hade födelsedagskalas nyligen, då höll han ett tal till mig där han sa att det var ett under att vi blev kompisar för vi är så himla olika. Han har inte ett spår av sarkasm eller cynism i sig. Jag höll ett tal tillbaka där jag sa att Felix tror att ironi är en inställning på strykjärnet.

Foto: Daniel Stigefelt

Rädsla inför turneringen med Var inte rädda

Förutom att spela in film och tv har Henrik turnerat land och rike runt med sin scenshow Var inte rädda. En show där han talar om hur rädslan nästlat sig in i våra medvetanden, och hur det utnyttjas av alla från politiker till företag och medier.

Folk, företag och politiska partier har kommit på att de kan tjäna pengar och vinna på att göra oss rädda.

– Det har varit väldigt intressant att vara ute och turnera, särskilt då ämnet är vad det är. Jag var lite rädd innan - vilket såklart går stick i stäv med titeln – för jag var orolig att det skulle bli en massa tjafs när jag var ute. Nu när jag har turnerat i ett och ett halvt år har jag förstått att Sverige inte är det vi ser på internet. Folk är öppna, generösa, glada och vill prata. Det var en positiv överraskning. Speciellt nu när det är valår och allt man läser pekar på att det är ett så himla hårt klimat i Sverige. Det är inte så. Det är 150 tokstollar i olika källare som matar den myten, säger han och fortsätter:

– Folk, företag och politiska partier har kommit på att de kan tjäna pengar och vinna på att göra oss rädda. Om de kan skrämma oss att tro att vi har fel mobiltelefon, bär fel smink och går på fel gym så gynnar det dem. Reklam handlar om rädsla, och att göra oss osäkra. Tidningarna använder det för att sälja lösnummer. Sanningen är ju jättetråkig. Sanningen är att allt är helt okej, men löpsedeln "allt är ganska bra idag också" blir ingen rik på.I dag ställs saker nästan alltid på sin spets. Antingen är partierna helt för eller helt emot, det finns inget lagom i politiken nu för tiden, menar han. Själv propagerar Henrik för mittenspåret.

– Jag skulle vilja få folk att tycka om kompromisser. Det vi håller på med just nu är så polariserande. Ut med alla eller in med alla, jättehög skatt eller knappt nån skatt - det är ett kortsiktigt tänk. Landet lagom är jävligt fint, det är inget att skämmas för. Politik ska vara tråkigt, inte sexigt. Det ska vara ett möte på LO-basen där de enas om 1,17 procent och ingen är nöjd. "Make America great again" är ju lättare att sälja, men det är bara floskler. Jag slår ett slag för mitten.

Näthat på Instagram och Twitter

Att Henrik ofta tar ton och vädrar sina åsikter om orättvisor, politiska agendor och andra aktuella händelser är något som resulterat i att han är en av dem som drabbas av de där 150 tokstollarna i källarna då och då.

LÄS OCKSÅ: Instaglam – så styr sociala medier innehållet i din neccessär

– De tycker att jag är en pajas som ska hålla mig till humor. Men mitt jobb är ju att peka på någon som pruttar och säga "titta, hen pruttar!". Vi människor förstår att det finns svält, bomber och barnarbete och tycker att det är fruktansvärt. Men om vi går och tänker på sådant hela tiden skulle våra hjärnor explodera. Humor är som en pysventil, det lättar på trycket. Och jag väljer ju det ämne som jag är intresserad av, annars hade jag inte orkat. Skulle jag stå och prata om hur det går i Det stora tårtslaget? Det är inget jag brinner för, direkt.

Humor är som en pysventil, det lättar på trycket.
Foto: Daniel Stigefelt

Men näthat är inget som avskräcker honom.

– Tar man två minuter och kollar upp vem som har skrivit det så blir det faktiskt mindre jobbigt. En kille som var väldigt aggressiv mot mig hade skrivit 60 000 arga tweets på några månader. Okej, då är det alltså detta han gör – han är en arg rabieshund. Det är lätt att avfärda sådana män. Och ja, det är alltid män. De har gått på Googlemyten att "man inte får säga någonting i det här landet längre". Men går du till ett stand up-ställe står folk på scen och pratar om precis allting. Tricket är att göra det lite smartare, och bättre. Skämten som funkade på 70-talet, typ att "kärringen är hemma och gör kåldolmar och svärmor är jobbig" funkar inte längre för att vi har högre krav, tack och lov.

"Nour fick mig att förstå att avsändaren är viktig"

Henriks partner Nour El Refai är också komiker - den dynamiska duon kan ju inte ses som något annat än Humorsveriges it-par. De bollar ofta sina material och hjälper varandra med referenser.

– Hon har verkligen fått mig att förstå att avsändaren är viktig. Jag måste tänka på att jag är en vit medelålders man, och att det betyder någonting. Även om vi säger samma sak betyder det något annat om det kommer ur min mun än om Sabina Ddumba säger det. Om jag ska prata om jämställdhet ryggar många tjejer tillbaka – "du kan inte prata om det, du är en del av problemet". Det förstår jag. Så då måste jag ju hitta min vinkel i det för att bli trovärdig.

Foto: Daniel Stigefelt
Om jag ska prata om jämställdhet ryggar många tjejer tillbaka, det förstår jag.

Och visst är det annorlunda att stå själv på en scen än att vara två, som när Henrik var ute på turnéerna Ägd och Ljust & Fräscht med Fredrik Lindström, eller att vara del av en hel grupp – som när Killinggänget hade sin prime time. Vi bör dock inte förvänta oss något nytt av Killinggänget än på ett tag. Eller alls.

– Vi hade ett möte för något år sedan, men det rann ut i sanden. Det är som en återträff med skolan. Vi har gjort roliga saker ihop, och haft jävligt kul. Men vi kan inte göra samma sak igen, vi är andra människor nu. Humor är en färskvara, som mjölk. Jag försökte visa mina ungar NileCity 105,6 för några år sedan, de tyckte det var astråkigt. Och jag förstår det. Hasse och Tage är ju inte roligt i dag. Det är välgjort och smart. Men man skrattar inte åt det.

23 år sedan Nile City och Hassan

Samtidigt är Killinggänget fortfarande tajta, även om de inte jobbar ihop. I alla fall inte i samma konstellationer som förr.

– De är mina bästa kompisar. Och vi har bråkat, skrikit och haft gemensamma fiender genom åren. Det stärker relationen.

Det har hänt mycket sedan Glenn Killing stod i manegen. Det är svårt att prata med Henrik Schyffert utan att tänka på 90-talet, och klassiska sketcher från radioshowen Hassan eller NileCity. Men det var ju faktiskt 23 år sedan NileCity gick på SVT, även om folk fortfarande refererar till det - eller till och med nostalgikollar på ett avsnitt på efterfesten med det gamla kompisgänget. I dag är Henrik nyss fyllda 50, även om han ser nästan oförskämt fräsch ut. Fast han kan känna sig gammal, ibland.

– Jag har släpat runt ungarna i bävernylonoveraller i många år, dragit dem gråtande mellan olika skidskolor. Men nu kör de ju om mig. Jag har inte en chans! Jag försökte hänga med min son när vi körde offpist förra veckan och höll på att slå ihjäl mig (ett sår på näsan är bevis på detta). Hade jag inte haft hjälm hade det gått riktigt illa. Då kände jag mig fan gammal.

LÄS OCKSÅ: Nicole Kidman om "Big little lies" och varför hon valde Alexander Skarsgård

"Ju svagare du visar dig, desto starkare blir du"

På 2000-talet har Henrik synts i allt från Parlamentet och Roast på Berns till Alla är fotografer och långfilmerna Fyra nyanser av brunt, regisserat sig själv, Jonas Gardell och Johan Rheborg i den mörka komediserien Allt faller och skapat moralpanik över grisars öde i dokumentärserien Köttets lustar. Och Henrik har lärt sig mycket på vägen.

Foto: Daniel Stigefelt

– Ju svagare du visar dig, desto starkare blir du. Jag insåg det när jag gjorde 90's - ett försvarstal (Henriks turné från 2007-2009 som kan streamas på Netflix nu). Istället för att peka på andras svagheter började jag peka på mig själv. Det blev så mycket bättre. Men det tar ett tag att komma dit. Komiker borde ha något slags uniform, så får man sina streck när man klarat av sina strider. Ett streck för taklagsfesten för 200 fulla byggjobbare, ett för de tre direktörerna i köket i Danderyd... Som tapperhetsmedaljer för sådant man måste göra för att komma vidare.

Jag har inga framtidsdrömmar längre.

Som sagt, Henriks cv är gediget. Det svåraste nu är kanske att veta vad han ska göra härnäst.

–Jag har inga framtidsdrömmar längre, haha. Det är mitt stora problem! Det kanske dyker upp nåt? Jag letar nog mer efter personer än projekt. Som när jag gjorde tv-serien Allt faller med Jonas Gardell och Johan Rheborg och fick sitta och skriva med Gardell för första gången. Eller när Thorsten Flinck och jag gjorde teater ihop. Det var också roligt, och oväntat - och struligt. Jag tycker nog om när det är krångligt. Men jag vet inte vad drömprojektet skulle vara ... Typ om Andreas Kleerup skulle vilja göra en musikal? Då hade jag känt "ah, det här verkar svårt, dumt och onödigt – det vill jag göra".

Foto: Daniel Stigefelt, styling: Paola Iyer, hår och makeup: Jessica de la Torre.

Psst.. Missa inte vår systersajt amelias kurs – wellness och yoga som livsstil! Klicka på bilden för att läsa mer.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!