Ines de la Fressange i sin signaturstil – välklädd mix mellan avslappnat och uppklätt.
Ines de la Fressange i sin signaturstil – välklädd mix mellan avslappnat och uppklätt. Foto: TT

62-åriga stilikonen Ines de la Fressanges vassa stiltips

Då var hon hyllad Chanel-modell och Karl Lagerfelds musa - i dag är hon författare och designer, men hennes perfekta franska stil är precis lika flott nu som då. Vi fick en inblick i Ines de la Fressanges stilvärld.

Höjdpunkten i min karriär är framför mig, jag tittar inte bakåt, säger Ines de la Fressange, 62, till Damernas Värld.

Den forna Chanelmodellen och musan är i dag själv en avsändare av mode - både under eget namn och med ett återkommande samarbete med Uniqlo (se det senaste från SS20 här!). Men även om hon själv inte är så intresserad av tillbakablickar, så tar vi gärna den bollen åt henne.

Ines började sin modellkarriär som 17-åring och fick smeknamnet ”den talande mannekängen”, helt enkelt för att hon gärna talade med modejournalister och uttryckte sin åsikt om visningar och trender, något som modeller absolut inte gjorde på den tiden. 

Ines som modell på Chanels couturevisning 1987. Foto: Getty Images
Försök inte vara någon annan. Inte ens mig.

Under tidigt 80-tal började Ines arbeta med Chanel – Karl Lagerfeld var mycket fascinerad av likheten mellan Ines och husets grundare Coco Chanel. Ines blev den första modell som exklusivt arbetade för ett modehus, och hon blev med tiden en populär personlighet både hemma i Frankrike och bland Chanels fans över hela världen.

I dag är hon en firad stilpersonlighet och har skrivit flera böcker om den parisiska stilen, alltså konsten att se avslappnad och chic ut på samma gång. Något hon själv bemästrar till fullo.

– Inspireras gärna, men mitt bästa stiltips gäller alla: Försök inte vara någon annan. Inte ens mig.

LÄS OCKSÅ: Inger Moss, 51: Så klär du dig bäst efter 50

Ines om hur hennes stil har förändrats efter 50

”Jag bär färre och enklare accessoarer i dag än när jag var yngre. Även färre färger – jag är mer zen!”

Ines i maffiga örhängen från Chanel, 1985 Foto: Getty Images

Ines om sitt mångåriga samarbete med Chanel

”I sju år jobbade jag i Chanels studio tillsammans med Karl Lagerfeld. En gång sa han till mig att jag skulle kunna bli designer, och han blev min bästa lä-rare i den bästa skolan. Det bästa råd han gav mig var: ’Prova!’ För att undvika fördomar är det viktigt att testa och se vad som funkar. Du ska respektera traditioner, men undvika konventioner.”

Ines och Karl Lagerfeld i Chanels ateljé 1987 Foto: PIERRE GUILLAUD

Ines om sin familj

”Min familj är helt avgörande för mig. Alla som känner mig vet att jag näm-ner mina döttrar hela tiden, haha.”

Ines med dottern Violette Marie d’Urso på en Chanel-visning. Foto: Rex Shutterstock

Ines om sin inredning

”Min säng är min favoritplats hemma. Jag njuter verkligen av att gå och lägga mig. Inspirationen till mitt hem kommer från gamla konstnärsateljéer som Musée Bourdelle i Paris och loft i Brooklyn, New York.”

Musée Bourdelle Foto: SONNET SYLVAIN

Ines om sitt bästa skönhetsråd

Jag vill tipsa om Crème abricot från Dior som är till för naglarna. Nagelkonturen trans formeras på ett miraku-löst sätt, och du behöver ingen manikyr. Det bästa skönhetsråd jag fått är att skydda huden från solen”

Nagelcrème, 280 kr, Dior.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!