”Folk blir lite rädda när man säger att man är feminist” Zara Larsson

Blott 16 år ung och redan en storsäljare. Zara Larsson är tjejen med rösten som ska ta över världen. Både med sång och med rappa repliker.

När Zara Larsson promenerar ut på scenen framför tv-kamerorna ser det ut som om hon aldrig gjort annat. Hon stämmer upp i Whitney Houstons The greatest love of all och en hel nation tappar samfälligt andan. Herrejösses vilken röst! Bara minuter senare visar samma tv-kameror en liten flicka som med sprittande ben hoppar upp i mammas famn och tjuter av lycka. Zara Larsson är tio år och har just gått vidare i Talang i TV4. Kontrasten mellan den stora rösten och den lilla flickan med sin mamma är rörande.

Sex år senare sitter samma tjej i en fotostudio i Hammarby Sjöstad och pratar feminism och vikten av att säga vad man tycker. Hon har spolar i håret och en blick rak som en motorväg. Under 2013 gjorde hon megasuccé med låten Uncover och i prestigesammanhang som QX-galan och Nobels Fredspris-galan. Och i höst ska hon både album-debutera och styra kosan mot USA.

– Jag tänker aldrig på att jag är en av Sveriges artister. Jag har ju vanliga kompisar och ett helt normalt liv. Det hinner liksom aldrig slå mig. I så fall sent på kvällen när jag inte kan sova, säger hon.

Men stor är hon. Och inte bara som artist. Tjejen med sångrösten har också visat sig vara något av ett debattämne i sociala medier. I somras väckte hon stor uppmärksamhet när hon delade Ung Vänsters lista över tips till killar för att inte våldta. Stormen som följde hanterade hon med att tålmodigt och snärtigt svara många av kommentatorerna. ”Zara du är en sån jävla chef” som radioprataren Brita Zackari skrev efteråt.

– Jag har alltid sagt vad jag tycker och älskar att diskutera och prata med folk. Det är en del av mig, I guess, säger Zara Larsson.

– Vi har alltid haft väldigt livliga diskussioner hemma. Jag och pappa brukar sitta i timmar och diskutera. Mamma är lite räddare av sig. ”Ska du verkligen säga det här och det här?” Folk kommer ju med elaka kommentarer, så är det med vissa ämnen. Men då behöver det antagligen sägas. Om jag har skrivit om självkänsla och kropp i bloggen och får höra att ”du är ful” då är det tydligt att det behöver tas upp, säger hon.

Tvekar du aldrig att säga din mening?

– Nej.

Zara Larssons blick är fast och tveklös.

– Det beror på ämnet, men gäller det självklara saker tvekar jag inte. Men jag har aldrig yttrat mig om till exempel valet eller krig eftersom jag inte kan ämnena.

Nu är det i första hand som sångerska som Zara Larsson är i färd med att göra avtryck i världen. Lanseringen av debut­albumet i Sverige väntar, liksom studier på distans och en halvårslång vistelse i USA ”till att börja med”. Det gäller att vara

på plats där det händer, om det händer. Den internationella succén väntar runt hörnet.

– Jag vill ju att det ska gå jättebra och att jag ska toppa Billboard. Men går det inte hem försöker vi väl på nytt då. Så jag har låga förväntningar men stora förhoppningar. Kan man säga så?

Det enda hon rent konkret upplevt av stjärnliv hittills var när hon agerade förband till Cher Lloyd i USA. Folk som inte hade en aning om vem hon var sprang efter henne och skrek. ”De var helt galna.” Och jämförelserna med Rihanna är väl roliga, tycker hon, men hon förstår dem inte riktigt.

– Det här kan tolkas väldigt fel, men jag kunde förstå om man tyckte att jag påminner om Beyoncé – jag är influerad av allt hon gör. Men Rihanna har jag aldrig haft någon sådan connection till. Sedan vill man ju vara unik. Men när man är ung är man väl oftast inte så unik, säger hon.

”Alla tjejer är feminister, även om de inte vet det ännu. God natt!” Så kan ett typiskt Zara Larsson-inlägg på Twitter se ut. Rappt, självsäkert, kul. Med sina nästan en halv miljon följare på Twitter och Instagram vet hon att hon har inflytande. Och även om hon inte har någon ambition att vara förebild ser hon det som något positivt att kunna påverka genom att säga sitt.

Zara Larsson hejdar sig.

– Jag tänkte just säga att tillsammans blir vi starkare, men jag tar tillbaka det, för det var det klyschigaste jag har sagt i hela mitt liv, säger hon och bryter ihop av skratt för ett ögonblick, men blir snart allvarlig igen.

Som feminist tycker hon att det är viktigt att höja rösten.

– Särskilt i den här branschen där man ofta måste leva upp till något man inte är. Jag blir så trött när en del säger att ”det får man ta, för det är så världen ser ut”. Det är jättekonstigt. Folk blir lite rädda när man säger att man är feminist. Men om någon börjar gråta över det ordet så får de väl göra det. ©

FAKTA: Zara Larsson

Ålder: 16 år.

Gör: Sångerska.

Familj: Mamma, pappa och syster.

Bakgrund: Deltog i, och vann, talangtävlingen Talang 2008. 2013 släppte hon singeln Uncover som hittills sålt sex gånger platina. Under 2013 fick hon också två Rockbjörnar, gjorde en sommarturné i Sverige och var förband till artisten Cher Lloyd i USA. I maj släppte hon nya singeln Carry you home.

Aktuell: Ständigt aktuell med bloggen: http://www.zaralarsson.se/ Med debutalbumet som släpps i Sverige den 24 september. En USA-lansering är också på gång.

Text av Anna K Hedlund Foto: Thron Ullberg

Intervjun har ursprungligen publicerats i Damernas Världs tidning, nr 11 2014.  Vill du vara säker på att inte missa några av tidningens intervjuer kan du teckna en prenumeration här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!