Isabella Löwengrip berättar om stalkern

Sedan hon blev en offentlig person genom sin blogg har Isabella Löwengrip, 22, ständigt haft stalkare efter sig. Förra året hotade en att stycka och äta upp henne, en annan började spionera genom brevinkastet.

– Jag vågar inte åka tunnelbana, jag går ingenstans ensam. Jag har alltid en vän eller min pojkvän med mig. Att jogga utomhus eller sitta ensam på ett kafé är otänkbart. 8 000 kronor i månaden går åt till taxi och 6 000 kronor  till olika säkerhetssystem och en privatbetald vakt.
– Visst är mitt liv beskuret, men jag har vant mig, säger hon.

AV CECILIA HELLEFör två år sedan brast det för Isabella Löwengrip. Hon vågade inte gå ut med soporna eller ens till tvättstugan. Hon blev rädd för att gå ut i trapphuset. Hon försökte jobba på som vanligt men tappade håret, förlorade aptiten och kunde inte sova.

Hon hade nyligen separerat från sin dåvarande pojkvän och flyttat till en ny lägenhet när en okänd man började skicka brev till henne. Han skrev att han ville stycka och äta upp henne. Kort därefter började en annan man förfölja henne. Han spionerade genom brevinkastet och stoppade in handskrivna lappar.
– Efter tio nätter utan sömn kom panik-ångesten, jag inbillade mig att han var inne
i min lägenhet. Jag fick åka till psykakuten.

Vid det laget var Isabella Löwengrip ”van” vid att vara förföljd, i tre år hade hon blivit trakasserad av okända. Efter varje tv-program hon var med i dök det upp en ny person som påstod sig vilja skada henne. En kvinna skrev att hon ville skära av hennes fingrar så att hon inte skulle kunna skriva, en man ringde hennes föräldrar och sa att de hade fått djävulens barn.

Så hon var härdad, men att förföljas i hemmet blev för mycket. Psykakuten gav sömn-tabletter och tid hos en terapeut, något hon tycker har hjälpt henne att hantera ångesten. Men stalkningen fortsätter.

Rådet hon har fått från polisen är att lägga ner bloggen eftersom stalkarna upplever att de har en nära relation med henne när de läser vad hon gör varje dag.
– Men det vill jag ju inte, det skulle kännas som att bli tystad.
Med hjälp av alla säkerhetssystemen och terapin klarar Isabella Löwengrip vardagen.
– Jag har fått nog av att gå och vara rädd, jag vill inte anpassa mig efter sjuka människor. 

Isabella Löwengrip har tagit kontrollen genom att polisanmäla alla ofredanden, och följa upp med åklagaren hur fallen handläggs. Hennes assistent läser alla brev först så att hon ska slippa påverkas känslomässigt av alla hot. Hon har respekt för vad de som förföljer henne kan ta sig till och vidtar de försiktighetsåtgärder som krävs, men hon vill fortsätta att leva sitt liv, hon går på bio med sin pojkvän och på bar med sina vänner.
– Jag tänker inte låta mig knäckas!

Här hittar du Isabellas inlägg om förföljelserna och dödshoten.
I senaste numret av Damernas Värld hittar du hela reportaget Förföljda. Där kan du även läsa Susanne Boll och Theresé Mattsons erfarenheter av stalkers. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxigt kit från Clarins. Köp nu!