Mode med mod – Martina berättar om höjdpunkerna från 10 år med DV Mode

DV Mode firar tio år – med ett cocktailparty tillsammans med en av Frankrikes största modeskapare. Chefredaktör Martina Bonnier tar oss med på en nostalgitripp genom ett decennium av modekärlek.

När chefredaktör Martina Bonnier summerar DV Modes tio år dyker många guldkorn upp. Som Ulrika Knutsons intervjuer med alla Ingmar Bergmans kvinnor, modebildsatta av världskända konstfotografen Denise Grünstein. Eller Sara Kadefors specialskrivna mexikanska triangeldrama tolkat i ett modereportage med en passionerad Rafael Edholm som latino.

– Vi startade DV Mode innan den stora modetidningsvågen kom, när det var väldigt nytt att göra en tidning med bara mode. Vi ville utnyttja den enorma kompetens som fanns på Damernas Värld och lyfta blicken med mycket mer internationellt mode. I DV ska ju alla kläder kunna köpas i Sverige, säger hon.

2011 blev DV Mode Årets Oneshot. Varför tror du?

– Vi har alltid jobbat väldigt exklusivt och hållit flaggan högt med de bästa stylisterna, bästa fotot och så vidare. Vi har åkt runt hela världen och samarbetat med kreativa människor och gjort enormt många speciella jobb där man har tänkt ”oj, går det här att göra”. Utmärkelsen har betytt jättemycket. Det var ett tokigt år för samtidigt blev DV Årets Tidskrift. Jag är väldigt stolt över vår moderedaktion – DV Mode är professionell, analyserande och på plats i hela världen. Vi har väldigt goda relationer med de internationella modehusen som alla vet vilka vi är. Det tycker jag är fantastiskt.

Kan du berätta om 10-årsjubileumsfesten?

– Vi har en riktigt tung gäst, Jean-Charles de Castelbajac, som är en av Frankrikes största modeskapare och konstnärer. Jag lärde känna honom i Paris och ringde och frågade om han inte kunde komma till Stockholm. Han kommer att bjuda på live art performance och måla en klänning, som sytts upp i Paris, på plats. Det ska bli kul och säger mycket om vad vi alltid gjort på DV Mode – jobbat nära konstnärer.

Skokonst i jubileumsnumret, av en av den svenska samtidens mest kända konstnärer Jens Fänge, och enligt Martina Bonnier ett typiskt DV Mode-jobb. ”Det kräver guts och energi”, säger hon.

Hur ser du på framtiden för DV Mode?

– Magasinet känns väldigt etablerat men som med alla tidningar i dag ska man hela tiden vässa det. Jag tror absolut på en plats för DV Mode i framtiden som har den starkaste moderedaktionen i Sverige. Något som är roligt är att vi har extremt många dubbelläsare av DV och DV Mode. De som prenumererar på Damernas Värld köper DV Mode för att få den där sista edgen.

TVÅ AV MARTINAS GULDKORN

Filmiska intryck. Ulrika Knutsons intervjuer med Ingmar Bergmans kvinnor, modebildsatta av konstfotografen Denise Grünstein. Ur DV Mode höst 2011.

Heta möten. Författaren Sara Kadefors specialskrivna mexikanska triangeldrama tolkat i ett modereportage. Ur DV Mode vinter 2011.

Av: Moa Thorsell, epost:  moa.thorsell@bt.bonnier.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!