Nicole Kidman om "Big little lies" och varför hon valde Alexander Skarsgård

Skådespelaren Nicole Kidman har just fyllt 51 år och är hetare än på länge, tack vare succéserien Big little lies. Snart ser vi henne i två omtalade projekt - den andra säsongen av Jane Campions serie Top of the lake och Sofia Coppolas nya film De bedragna.

Nicole Kidman är en veteran i Hollywood och har vid 51 års ålder sett både svindlande höga toppar och relativt djupa dalar i sin långa karriär. Men just nu surfar hon definitivt på en framgångsvåg, och vart man än vänder sig verkar hon finnas där i något omtalat film- eller tv-projekt.

Tidigare i år blev hon dessutom nominerad till både en Golden globe och en Oscar för sin roll i den verklighetsbaserade filmen Lion, där hon spelar den australiska adoptivmamman till en indisk pojke som i vuxen ålder åker tillbaka till Indien för att försöka hitta sin biologiska mor.

Imponerande nog var detta hennes tionde Golden globenominering och hennes fjärde Oscarsnominering, och man skulle ju kunna tro att en så rutinerad skådespelare med så många nomineringar och ett flertal vinster bakom sig skulle vara lite blasé på saken vid det här laget. Men inte Nicole Kidman.

– Nu för tiden gillar jag det faktiskt mer, säger hon, och verkar genuint uppspelt.

Foto: Ryan Pfluger/August Images/So Photo Agency

 Nicole Kidman nominerades både till en Oscar och en Golden globe för sin biroll i filmen Lion. Foto: Ryan Pfluger/August Images/So Photo Agency

– Jag har gjort det här så länge, men när jag blev nominerad i år blev jag mer känslosam och mer tacksam än någonsin förut. När du är ung är du så nonchalant, men nu, när jag har hållit på med det här så länge känns det mer betydelsefullt. Ibland har jag svårt att förstå att jag får jobba med något som jag älskar och dessutom bli uppmärksammad för det. Jag har gjort filmer som inte har fungerat och filmer som har gått bra, så jag har sett båda sidorna och vet hur stor kontrasten är.

Succén med Lion följdes upp med tv-serien Big little lies som hade premiär på HBO i vintras och har blivit hyllad av både publik och kritiker. Serien (som ryktas vara på gång med en andra säsong) utspelar sig i den välbärgade staden Monterey på USA:s västkust och kretsar kring några kvinnor som har barn i samma skola.

Nicole Kidman var involverad i projektet redan från starten och producerade serien tillsammans med sin vän och kollega Reese Witherspoon. Efter att Nicole hade sträckläst romanen som serien är baserad på flög hon till Australien för att träffa författaren Liane Moriarty och lovade henne att om de bara fick filmrättigheterna till boken skulle Reese och hon själv se till att få serien gjord. Liane Moriarty hade bara ett krav: att Nicole skulle spela karaktären Celeste.

Sedan 2006 är Nicole gift med countryartisten Keith Urban. Foto: IBL Foto: IBL

Nicole gick med på det, och så var affären i hamn. Ett och ett halvt år senare hade hon och Reese lyckats få projektet i produktion (vilket är väldigt snabbt med Hollywoodmått mätt). Att över huvud taget få saker att hända i Hollywood är inte lätt, inte ens om man är en A-listekändis, och om projekt är "kvinnofokuserat" underlättar det tyvärr inte, enligt Nicole Kidman.

Vi behövde en skådespelare med en speciell sorts dragningskraft och utstrålning, som gör att tittarna dras till och lockas av rollfiguren. Alex Skarsgård har de kvaliteterna helt naturligt.

Det är svårt, och man måste verkligen hjälpas åt, säger hon, och berättar om hur kvinnor går samman för att få de bra, kvinnofokuserade historierna gjorda.

– Först måste du hitta material som engagerar människor, och sen måste du vara envis och stark. Men jag har alltid sagt att det finns en styrka i att vara fler. Det här att Reese och jag gjorde detta tillsammans och sedan fick ombord otroliga skådespelare som Laura Dern, Shailene Woodley och Zoe Kravitz, som också la sin tyngd bakom oss som producenter... Jag menar, DET är kraftfullt. Det är kvinnor som GÖR något i stället för att bara prata om det.

En annan skådespelare som medverkar i serien - och är väldigt bra - är Alexander Skarsgård. Han spelar Perry Wright, Celestes man och pappan till hennes unga tvillingpojkar. På ytan verkar deras äktenskap nästan provocerande perfekt, men bakom stängda dörrar är Perry Wright en svartsjuk och kontrollerande man som misshandlar sin fru.

Nicole Kidman spelade in många intensiva scener mot Alexander Skarsgård där han misshandlar henne. Vissa scener var så våldsamma att Nicole Kidmans riktige make, den australiske countrysångaren Keith Urban, blev chockad när hon kom hem med blåmärken över hela kroppen.

Själv gick Nicole upp så mycket i rollen, både mentalt och fysiskt, att hon kände sig helt förstörd långt efter att inspelningen var avslutad. Inte för att det var hennes svenske motspelares fel på något sätt, hon ville bara göra scenerna så autentiska och trovärdiga som möjligt.

– I serien har våra karaktärer ett väldigt komplicerat äktenskap, säger Nicole Kidman om sin relation till Alexander Skarsgård, men yrkesmässigt hade vi ett jättebra samarbete, och han är toppen att jobba med. Han är hundraprocentigt närvarande och redo att testa olika saker för att se om det fungerar.

Nicole Kidman understryker att hon kände sig fullständigt avslappnad ihop med Alexander Skarsgård, och att det fanns en känsla av samhörighet dem emellan redan från starten – vilket kan ha berott på att Nicole har jobbat med Skarsgård den äldre, Alexanders pappa Stellan, i filmen The railway man från 2013.

Så när hon valde Alexander till rollen som Perry Wright kändes det lite som att välja en släkting. Och även om Alexander spelar en förfärlig person i Big little lies, skulle hon utan att tveka välja honom som sin "man" igen.

– Självklart skulle jag välja honom! säger hon och skrattar högt innan hon blir allvarlig.

– Min känsla var "jag måste ha honom till den här rollen", och alla som ser honom i serien kommer att förstå varför. Vi behövde en skådespelare med en speciell sorts dragningskraft och utstrålning, som gör att tittarna dras till och lockas av rollfiguren. Alex har de kvaliteterna helt naturligt.

Big little lies är bekräftat för en andra säsong till fansens lycka. Snart får vi se Nicole i ytterligare en framgångsrik tv-serie, den här gången den andra säsongen av polisdramat Top of the lake. Den första säsongen utspelade sig på Nya Zeeland, medan den andra säsongen har Australien som spelplats. Nicole Kidman välkomnar det faktum att allt fler tv-projekt har kvinnor i de ledande rollerna.

Jag tycker inte om att generalisera kring hur det är att jobba med kvinnliga regissörer. Kvinnor är ju precis som män, det vill säga väldigt olika som personer.

I Top of the lake är det Elisabeth Moss – mest känd för sin roll som Peggy Olsen i tv-serien Mad men och hyllade The handmaid's tale – som spelar huvudrollen, kriminalpolisen Robin Griffin. Top of the lake (där en annan svensk skådespelare, David Dencik, medverkar) är regisserad av Jane Campion, som Nicole Kidman jobbade med redan 1996 i filmen Porträtt av en dam.

– Jane och jag har en jobbrelation, men först och främst är vi vänner, säger Nicole Kidman.

– Det var fantastiskt att bli regisserad av henne i Top of the lake och att få jobba med Lizzie Moss och alla de andra kvinnorna på den produktionen, och sen göra något som Big little lies, där jag spelar en karaktär som är raka motsatsen till den jag spelar i Top of the lake. Det är det som gör jobbet roligt för mig, att jag får spela så olika kvinnor nu för tiden. Både på den stora och den lilla duken. Och jag anser mig först och främst vara en karaktärsskådespelare, så det är ju det jag gör – jag skapar karaktärer.

Hon påpekar att hon är glad över att ha fått möjlighet att jobba med så många bra regissörer de senaste åren. Jean-Marc Vallée, som regisserade Big little lies, vännen Jane Campion, Yorgos Lanthimos i The killing of a sacred dear och inte minst Sofia Coppola, i vars nya film De bedragna Nicole Kidman gör en av huvudrollerna i. Filmen (som kommer på svenska biografer i slutet av sommaren) har andra stora namn som Kirsten Dunst, Colin Farrell och Elle Fanning på rollistan.

På två av de ovan nämnda projekten jobbade Nicole med kvinnliga regissörer, Jane Campion och Sofia Coppola.

– Men jag tycker inte om att generalisera kring hur det är att jobba med kvinnliga regissörer, säger Nicole snabbt.

– För kvinnor är ju precis som män, det vill säga väldigt olika som personer.

Hon ler och lägger till:

– Men Sofia är väldigt mycket en "dam". Hon talar alltid tyst men besitter en enorm kraft, trots att hon är så mjuk i sitt sätt. Hon kan säga ett enda dämpat ord och ändå gör hela filmteamet precis som hon vill. Hon har verkligen en imponerande gåva, och hon är väldigt visuell i sitt sätt att arbeta, med en stark filmisk vision.

Nicole Kidman och resten av ensemblen står samlade runt regissören Sofia Coppola under inspelningen av De bedragna. Foto: ©Focus Features/Courtesy Everett Collection/IBL

Som den här texten säkert har visat gillar Nicole Kidman att arbeta ihop med andra kvinnor. Ja, hon gillar kvinnor rent generellt, och säger att hon känner sig väldigt "moderlig". Hon skrattar lite när hon berättar att hennes man brukar påpeka att det beror på att Nicole är storasyster och att hon alltid har känt att hon behöver ta hand om sin tre år yngre syster Antonia.

– Och ja, jag tycker om att ta hand om andra, och att ha roligt tillsammans. Jag uppskattar lojaliteten och värmen som finns kvinnor emellan. Jag växte upp med systrar och kvinnliga kusiner, och hela min släkt består av många kvinnor, men jag har inga bröder. Min man kommer däremot från en väldigt mansdominerad familj. Så jag är väldigt bekväm ihop med andra kvinnor, för det är det jag är van vid från min uppväxt. Jag tror att alla kvinnor som har systrar förstår den känslan.

För Nicole Kidman kommer familjen alltid i första rummet, och hon tackade nyligen nej till ett högprofilerat teaterjobb i New York eftersom hennes döttrar, Sunday och Faith, inte ville bo i den staden under de månader som det var tänkt att deras mamma skulle jobba där.

Nicole och hennes familj har i stället valt att ha sitt hem långt ifrån både New York och Hollywood, i Nashville, Tennessee, där Nicoles man bodde när de träffades 2005. Han frågade om hon kunde tänka sig att flytta dit och hon tänkte: "Varför inte? " Hon reser mycket i jobbet och tycker att det är skönt att ha en bas där det är lugnt och enkelt och där hon kan ha "ett härligt liv", som hon själv beskriver det.

Och kanske är det även så man kan sammanfatta Nicole Kidmans karriär. För att det är härligt att hålla till högst uppe på toppen, det är hon säkert den första att hålla med om. Nu när hon är tillbaka precis just där.

h2 style="text-align: center;">

Grundkurs i astrologi

Lär dig använda astrologi för att förstå dig själv och andra

Allt om hur stjärntecknen, solen, månen och planeterna påverkar oss

Lär dig ta fram och tolka ditt och andras födelsehoroskop

Med ledande astrologen  Margareta Hedin som kursledare

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!