Foto: Jason Lloyd-Evans

70 tals-ikonen Patti Hansens comeback på catwalken

40 år har gått sedan modellen Patti Hansen mötte The Rolling Stones gitarrist Keith Richards på den ikoniska nattklubben Studio 54 och bildade ett av dåtidens it-par. I dag har hon hunnit fylla 63 år, men likväl avslutade hon Michael Kors höstvisning i New York och befäste äldre kvinnors – och discoerans – nya status i modevärlden.

Även om hon beskriver sitt liv som ”en saga”, så var det ingenting Patti Hansen förväntade sig som ung.

– Jag var fräknig och gänglig, en pojkflicka som inte hade en tanke på att bli modell, säger 63-åringen om sitt tonårsjag.

Patti befinner sig hemma i huset i Connecticut, USA, där hon och hennes man Keith Richards uppfostrat sina två döttrar. På väggen hänger bilder av henne, plåtade av världsfotografer som Arthur Elgort, Patrick Demarchelier och Annie Leibovitz. På bordet ligger den coffeetablebok hon gett ut med favoritbilderna ur sitt liv. Hon är en av de modeller som, vid sidan av Jerry Hall, verkligen personifierade det 70-tal som nutida modeskapare inspireras av hösten 2019. I bokens förord skriver Karlie Kloss, ett av dagens stora modellnamn, att Patti Hansen är ”Amerikas ultimata modeikon”. Det känns rimligt. Hon prydde omslaget på tolv nummer av Vogue mellan 1975 och 1978 och frontade kampanjer för Chanel, Calvin Klein och Gap. Patti Hansens storhet som modell var förmågan att gestalta hela spannet från sportig till ultragalmourös. Och hon blev snabbt populär. Från den dag hon skrev på för modellagenturen Wilhelmina när hon var 16 år så var hon på resande fot tre veckor varje månad.

– En stor del av tiden jag arbetade som modell så hade jag bara roligt. Jag önskar att modellyrket var likadant nu för tiden – i dag är allt så seriöst.

Hon gifte sig med Keith Richards 1983 och fick döttrarna Theodora och Alexandra, nu 34 och 32 år gamla. Patti reser visserligen fortfarande runt i världen, men nu mest med Keith på Rolling Stones turnéer. Hon beskriver dem i övrigt som vilket annat par som helst som bor på landet – de handlar, lagar mat och går ut med hundarna.

– När vi blir äldre blir dagarna kortare. Jag hatade när min mamma sa så, men det är sant. Ibland känner jag att det inte finns tillräckligt med tid.

Patti Hansen avslutade Michael Kors Collections Studio 54-inspirerade visning. Foto: Jason Lloyd-Evans

Även om Pattis karriär på 70-talet innehåller många otroliga bilder så är det nog ändå en bild från 2010, fotograferad av Annie Leibovitz för Vogue, som hon håller högst. På bilden har hon lårhöga boots med stilettklackar, en kashmirtröja och bakåtslickat hår. Bilden togs med anledning av att Patti blivit friskförklarad från cancer i urinblåsan, och bilden avsåg att lyfta medvetenheten kring sjukdomen.

– Jag uppskattar att Anna Wintour ville göra den plåtningen för att skapa uppmärksamhet kring cancer i urinblåsan. Det låter som en sjukdom bara äldre män får. Många vet inte att även kvinnor drabbas, säger Patti och rösten blir sårbar vid minnet.

Hon fick genomgå både strålbehandling och operation, men snart firar hon ett decennium som cancerfri och har engagerat sig i att sprida kunskap om sjukdomen.

Stilmässigt är Patti Hansen en klassisk rock n' roll-person i t-shirt, jeans och välanvända italienska skinnjackor, även om hon investerade i en smoking från Ralph Lauren inför sin bokturné. Londonmärket Rixo är hennes senaste upptäckt.

”Allt de säger om Studio 54 är sant.”

Att modevärlden gärna använder sig av äldre kvinnor på visningar och kampanjer är en välkommen trend just nu. Under höstens modevecka i New York avslutade Patti Hansen Michael Kors Collections visning, som hade ett tydligt Studio 54-tema – en klubb där hon var stammis. När Patti inte jobbade så dansade hon sig igenom nätterna på den legendariska nattklubben i New York, som nu alltså är på modetapeten igen.

– Allt som de säger om Studio 54 är sant, säger Patti om klubben där hon mötte sin make samma kväll som hon fyllde 23 år.

1./ I vit badräkt från Calvin Klein, fotograferad av Arhur Elgort för Vogue 1976. 2./ Patti med maken Keith Richards i Vanity Fair 1984. 3./ En ung Patti Hansen på omslaget av Vogue, januari 1976. Foto: Getty

I år är det 40 år sedan. (”När jag träffade Patti så såg vi på varandra och jag sa 'Hej, någonting händer inom mig', har Keith Richards berättat för Vanity Fair.) 

– Jag la aldrig märke till de mest barnförbjudna sakerna, säger Patti. Det var bara en otrolig tid när alla befann sig på dansgolvet hela nätterna. Jag var en nattuggla, när du är 20 kan du vara det. Jag gick bara hem på morgonen, tog en kall dusch och gick till jobbet. Okej, kanske inte när jag hade en omslagsplåtning för Vogue – men annars var det inget problem!

Äldre supermodeller som tar över catwalken

Höst 2017: Benedetta Barzini för Simone Rocha. / Vår 2017: Lauren Hutton för Bottega Veneta. / Vår 2019: Stella Tennant för Salvatore Ferragamo. Foto: Jason Lloyd-Evans

 

Vår 2018: Supermodell-reunion hos Versace med Carla Bruni, Claudia Schiffer, Naomi Campbell, Cindy Crawford och Helena Christensen. Foto: Jason Lloyd-Evans

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!