Med sin podd Raseriet vill Fanna Ndow Norrby och Amie Bramme Sey fördjupa samtalen om rasism och feminism.
Med sin podd Raseriet vill Fanna Ndow Norrby och Amie Bramme Sey fördjupa samtalen om rasism och feminism. Foto: Alexander Urombi

Raseriets Fanna Ndow Norrby och Amie Bramme Sey: ”Folk har blivit mer engagerade i antirasism”

Kusinerna Fanna Ndow Norrby och Amie Bramme Sey saknade fördjupade samtal om rasism. Så för fem år sedan drog de i gång Raseriet, en bildningspodd som lockar tusentals lyssnare.

Hur fick ni idén till er podd Raseriet?
Fanna:
– Vi ville ha en podd med smarta samtal om rasism och feminism, eftersom vi upplevde att det saknades.

Rasism och sexism är strukturella problem som genomsyrar hela samhället

Amie: – Visst fanns det redan forum för att diskutera rasism och feminism, men bara i debattform. Och debattforum tillåter inte fördjupande, reflekterande och konstruktiva diskussioner, eftersom det lätt fastnar i replikskifte. Vi reflekterar och analyserar systematiska samhällsproblem. Rasism är, precis som sexism, ett strukturellt problem som genomsyrar hela samhället.  

Fanna Ndow Norrby och Amie Bramme Sey gör podden Raseriet. Foto: Raseriet

 

Fanna Ndow Norrby ”I Raseriet ska alla få tala till punkt”

Vad vill ni med podden?
Fanna:
– Vi vill få lyssnaren att börja göra egna antirasistiska och feministiska analyser av samhället och sina egna liv. Till exempel genom att illustrera hur en svart kvinnas självbild formas, hur hon port­rätteras i film. Skapa utrymme för en trygg diskussion där alla får tala till punkt. 

LÄS MER: Mona Mohammed Ali, grundare av agenturen Fiiri Agency: ”Jag vill visa Sveriges mångfald” 

Amie: – Så länge människors liv formas av förtryck måste vi kämpa vidare, fortsätta diskutera och reagera. Black Lives Matter-rörelsen i USA har fått människor över hela världen att inse hur rasism funkar och att vilja agera mot det. Vi har sett att vår podd har vuxit i och med BLM och att folk är mer engagerade i antirasism generellt. 

Vad driver er?
Amie:
– Att tusentals svenskar varje vecka vill lyssna, och på ett roligt och smart sätt diskutera dessa ämnen med oss – det ger drivkraft och energi.

”Fler markerar tydligt mot rasism nu”

Vad har er podd och andra forum som diskuterar rasism för effekt?
Fanna:
– Vi ser att det har hänt ganska mycket på den senaste tiden. Fler företag, mediehus och privatpersoner markerar tydligt mot rasism nu än för fem år sedan när vi drog igång. Vi hoppas att engagemanget håller i sig, och inte bara är en övergående trend. 

Hur ser ni på framtiden?
Amie:
– Vi är verkligen inte i mål än. Men vi märker att den unga generationen är mer medveten och det ger självklart hopp. 

LÄS MER: Föreläsaren Lovette Jallow: 5 saker alla kan göra för att öka jämlikhet och minska utanförskap 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxigt kit från Clarins. Köp nu!