The Mamas-stjärnan Dinah Yonas Manna om sin stil: ”Jag framhäver gärna mina långa ben”

Dinah Yonas Manna är en av de tjusiga medlemmarna i The Mamas, aktuella i Melodifestivalen 2021. I en intervju med Damernas Värld berättar hon om, samt visar, sin garderob och sin stilfilosofi där färg och mönster bärs året runt.

The Mamas Dinah Yonas Manna om … Sig själv

Dinah, berätta om hur du är som person?

– Jag är passionerad, engagerad, känslosam och går alltid all-in i varje relation, projekt och äventyr. Det gör mig också till en nörd som har lätt för att snöa in sig i olika intressen. Som tvåbarnsmamma, samt äldst av fyra syskon och alla kusiner som bor här i Sverige, är jag både en naturlig ledare och vårdare. Jag är lojal och omtänksam, solidarisk och samhällsengagerad. 

Hur länge har du arbetat som sångerska? 

– Jag har en bakgrund i jazz, soul, gospel, afrobeat och hiphop och har frilansat som sångerska sen början på 20-årsåldern. Innan dess har jag sjungit i kör sen barnsben, samt gått utbildning på Stockholms musikkonservatorium och Kulturama. Under min karriär har jag körat bakom svenska och internationella artister som Katy Perry, Jocelyn Brown, John Lundvik, Jerry Williams, Jenny Wilson, Jonas Gardell, Blacknuss och Kristin Amparo. Jag tillbringade nästan 20 år i Tensta Gospel där jag grundade ungdomskören Tensta Gospel's Joyful Noise, innan jag lämnade för att starta gospelgruppen New School Testament och grunda afrosvenska kören AfroGärisKören. Jag skriver även musik och har bidragit med låtar till The Mamas båda EPn.

Dinah i turkoslilamönstrad klänning från Zimbochic. Foto: Weronika Bela
”Min yngsta dotters lekhörna i vardagsrummet, tillika vår musikhörna med vinylspelare, instrument och platinaskivan för Move med The Mamas.” Foto: Weronika Bela

Finns det något du älskar att göra när du inte arbetar?

– Musiken är ju både mitt yrke, min passion och min hobby, så det blir mycket av det på fritiden. Jag skriver låtar, övar piano och försöker lära mig fler instrument. Just nu är det ukulelen som gäller. Ibland sjunger jag tillsammans med mina döttrar eller med vänner. Annars så gillar vi att pyssla, sy och skapa här hemma. Jag älskar även att läsa böcker och kolla på filmer och serier. Favoritgenrer är fantasy, sci-fi, deckare och kostymdramer. Tillsammans med barnen blir det japansk anime och sydkoreanska historiska dramer...

Den roligaste träningsformen är den som inte känns som träning

När är du som lyckligast?

– När jag har mina nära och kära runt mig och vet att vi alla har det bra. Finns inget vackrare än att se sig omkring i ett rum fyllt med dem man älskar. Det bästa är att slå ihop allas födelsedagar och fira stort. I år hade jag och mina döttrar fyllt 60 år ihop, men på grund av pandemin så fick vi skjuta på kalaset. Att vi är friska och har varandra är lycka nog. Mina barn är min största stolthet och kärlek i livet.

”Kylskåpsmagneter som barnen och jag samlat på oss som souvenirer från olika ställen och speciella upplevelser. När jag kommer tillbaka från en turné har jag oftast med mig ett par från staden eller landet jag har varit i.”  Foto: Weronika Bela

Berätta om din träningsrutin?

– När jag är ledig går jag till gymmet ett par gånger i veckan. När jag har ett viktigt uppdrag och behöver vara i extra god form, börjar jag varje dag med att promenera. Då har jag bättre förutsättningar för att orka både dans och sång på scen. Men den roligaste träningsformen är den som inte känns som träning, till exempel att dansa och spela pingis. Jag tycker även om att varva ner inför natten med yoga, vilket jag gör med min äldsta dotter. Mentalt så mediterar jag och försöker skriva ner mina tankar.

”Klänning och sjal från Lindex.” Foto: Weronika Bela

The Mamas Dinah Yonas Manna om … Melodifestivalen

Hur tänker The Mamas kring scenkläder?

– Vi älskar att uttrycka oss med färg, form och stil. Som kvinnor som bär större storlekar, framhäver vi gärna våra kurvor och har på oss figurnära plagg. Vi gillar och har ofta på oss kläder från Boohoo, Pretty Little Thing och Asos. Oftast stylar vi oss själva, men i Melodifestivalen, och för olika plåtningar, har vi ynnesten att bli stylade av talangfulle Dennis Brøchner. Vi har även haft olika samarbeten med talangfulla afrosvenska designer som Zimbochic och Noomi Collections.

Foto: Weronika Bela
”Trä- och plastsmycken, samt bling, som livar upp vardagen.” Foto: Weronika Bela

The Mamas Dinah Yones Manna om … Sin stil

När och hur fann du din stil?

– Jag har aldrig riktigt kunnat acceptera den jantelag som rådde när jag växte upp på 80- och 90-talet; att inte få sticka ut från mängden. Någon gång i högstadiet insåg jag att jag aldrig skulle tillhöra normen och att jag inte heller ville det. Så en afrosvensk, lång, plus size glasögonorm och plugghäst som kände sig obekväm i sin egen kropp, blev en färgglad sådan som bar vad hon ville när hon ville! Ju mer kreativ jag blev modemässigt, ju bättre självförtroende fick jag. Det var en och annan som vände sig om på stan redan i tonåren. 

Vad är skillnaden mellan din privata stil och den du har på scenen med The Mamas?

– Jag bär nog samma plagg till vardags som på scen; färgglada och mönstrade klänningar, kjolar och jumpsuits. Skillnaden ligger i mina accessoarer; pumps byts ut mot sneakers, kimonos mot stickade koftor, guld- och strassmycken mot träs och plast, hårnålar och spännen mot sjalar och turbaner.

”Strass- och guldörhängen som smyckar på scen.” Foto: Weronika Bela
Jag försöker ha på mig minst en accessoar eller ett plagg som är afrocentriskt. Det grundar mig och ger mig styrka att ha på mig något från den afrikanska kontinenten. Representation spelar roll!

Hur beskriver du din stil?

– Figurnära men bekväm. Eklektisk, färgglad och mönstrad året runt, vilket fungerar som självterapi under vinterhalvåret. Mitt hem går i samma stil. Det värmer i höstkylan och lyser upp i vintermörkret. Jag försöker ha på mig minst en accessoar eller ett plagg som är afrocentriskt. Det grundar mig och ger mig styrka att ha på mig något från den afrikanska kontinenten. Representation spelar roll!

”Rosa kimono med Afrika på ryggen från Zimbochic och gröna örhängen från Uganda.” Foto: Weronika Bela / BJORN BJORNSON

Vad har du mest av i din garderob?

– Klänningar och tunikor i överflöd! Samt leggings och strumpbyxor till dessa.

LÄS ÄVEN: Stilförebilden Hanna MW om hur du ger din garderob mer färg

Hur har din stil förändrats med åren?

– Med åren har jag blivit alltmer medveten om min kvinnlighet och gått över till mer figurnära kläder. Nu har jag landat i den mammakropp jag fick efter graviditeterna. Bara för att man bär stora storlekar behöver man inte alltid bära oversize-plagg. You are a Queen! Own it! Flaunt it! 

”Mitt favoritdjur leoparden och min favoritfärg - regnbågen!” Foto: Weronika Bela / BJORN BJORNSON

Var tycker du utmaningen ligger i att åldras med sin garderob? Och vilka saker är enklare i dag än när du var yngre?

– Utmaningen är nog densamma, att gå sin egen väg i stället för att låta sig påverkas av varje trend och modefluga; att vara en kreativ ledare i stället för en blind följare. Vad som är enklare i dag är just att vara sig själv. Livet är för kort för att bry sig om vad andra tycker. Do you, be you!

Vilket är det plagg du älskat mest genom åren?

– Svårt att välja ett plagg, men allt leopardmönstrat i garderoben har alltid fått extra mycket kärlek av mig. 

”Allt leopardmönstrat i garderoben har alltid fått extra mycket kärlek av mig.” Foto: Weronika Bela / BJORN BJORNSON

Har du någon favoritdesigner?

– Som ensamstående mamma, tillika frilansande musiker, har jag aldrig kunnat rättfärdiga inköp av svindyra märkeskläder, så jag har alltid satt ihop min stil så ekonomiskt som möjligt. Att fynda är min superkraft! Selam Fessahaye är en designer jag beundrar. Hur hon leker med färg och form, tyll och tyg. Hennes designs ser ut som prinsessdrömmar för grown ass women. Att vi har samma eritreanska ursprung är också kul! Rodjebjer är ett annat svenskt favoritbrand.

Vad är en typisk vardagsoutfit för dig?

– Stickad tröja över en tajt body, svart minikjol över svarta leggins, veganska DrMartens och accessoarer efter dagsform.

Jag passar bäst i en mini som framhäver mina långa ben, eller i en maxi som framhäver mina 178 centimeter.

Och hur ser du ut när du går på fest?

– Om jag ska på en spontan AW, så tar jag av mig den stickade tröjan, fräschar upp sminket och tar på mig lite lyxigare smycken som jag oftast har med i väskan. Om det är en planerad fest, så kommer jag antingen i en jumpsuit med timglasform och vida ben, eller en klänning. Jag passar bäst i en mini som framhäver mina långa ben, eller i en maxi som framhäver mina 178 centimeter.

Jumpsuit från Monki, strumpbyxor från Lindex, skor från Din Sko och örhängen från Pow. Foto: Weronika Bela / BJORN BJORNSON

Om du var ett klädesplagg/accessoar – vad skulle det vara?

– En sjal. Då skulle jag kunna omsluta dem jag älskar med värme. När jag är på turné brukar min yngsta dotter sova med en som doftar som mig.

Vad är din stilsignatur?

– Stora örhängen och armband, hårsjal och eyeliner á la Amy Winehouse.

Vad känner du dig snyggast i?

– Omlottöverdelar och plagg som framhäver min midja.

På vilka sätt tänker du på att konsumera hållbart i fråga om mode?

– Jag handlar gärna secondhand och retroplagg. Barnen ärver ibland kläder av mig, familj och vänner. 

”På kroppen använder jag mig av Bio-Oils hudvårdsolja som är superbra mot ärrbildning, då vi med mörk hy har mer synliga ärr, eller Eight Hour Cream från Elizabeth Arden. En annan favorit är bodybutters med jordgubbs- och hallondoft!” Foto: Weronika Bela

Hur tänker du kring skor?

– Bekvämt ska det vara, så sneakers for the win! Snygga sådana funkar ju när som helst, till vad som helst. Om jag ska ha på mig högklackat så föredrar jag block- eller kilklack. 

The Mamas Dinah Yonas Manna om … Sin stilinspiration

Vilken person tycker du är inspirerande stilmässigt?

– Allas vår Queen B! Banbrytande gudinna! Beyoncé har verkligen åldrats baklänges och med stil. Hon är född dagen innan mig och i mitt huvud tänker jag mig att vi skulle kunna vara bästisar. Hennes syster Solange är en annan samtida stilikon, likaså skådespelerskan Issa Rae och komikern/aktivisten Amanda Seales. Under barndomen inspirerade Grace Jones, Janet Jackson, Sade, Whitney Houston, TLC med flera både sång- och stilmässigt. 

”Inspirationshylla med bilder på förebilder som Toni Morrison, Black Panther och allas vår Queen B! Banbrytande gudinna! Beyoncé har verkligen åldrats baklänges och med stil. Hon är född dagen innan mig och i mitt huvud tänker jag mig att vi skulle kunna vara bästisar.” Foto: Weronika Bela

Dinah Yonas Mannafrån The Mamas 3 stilråd

1. More is more… except when it’s too much. Avsluta varje styling med att ta bort en accessoar. Tada! Det rådet fick jag av Dennis Brøchner; stylist extraordinaire. 

2. Våga mixa och matcha olika mönster. Det blir ett tema i sig. 

3. Bär monokromt på rätt sätt. Att ha på sig två plagg i samma färg men i olika nyanser är tveksamt... men att ha på sig en hel outfit med flera plagg i till exempel olika rosa nyanser är ett statement! 

”Inspiration i hallen med pepp och årets motto.” Foto: Weronika Bela

LÄS ÄVEN Stig in i H&M:s kreativa chef Ann-Sofie Johanssons garderob

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!