Foto: Martin Stenmark

Jens Lapidus: "Största missuppfattningen om mig är att jag är proper"

Kanske får bilden av den oklanderligt klädda succéförfattaren Jens Lapidus – aktuell med nya boken Top dogg – en törn nu när han tillkännagett att han hänger in advokatkostymen i garderoben för gott. Frågan är: kommer Jens att hålla stilen?

Det händer mycket i Jens Lapidus liv just nu. Vid årsskiftet tog han beslutet att lämna advokatyrket för att kunna ägna sig åt skrivandet på heltid. Samtidigt är han aktuell med en ny bok, en podd och som medskapare till en ny tv-serie. Vi har tagit pulsen på en av våra bäst säljande författare.

Din nya bok Top dogg är mer filmisk än någonsin. Är det medvetet?

– Nej, det tror jag inte. Jag har alltid haft en väldigt visuell prosa som kan ta sig uttryck alltifrån att jag zoomar in på varumärken till, som i den här boken, ett antal storslagna actionscener.

Top dogg är sista delen i Teddy & Emelie-trilogin – din andra trilogi, efter Stockholm Noir-serien. Du verkar gilla trilogiformen?

– Nej, det bara blev så den här gången också. Jag visste att jag skulle skriva mer än en bok om Teddy och Emelie, och när jag skrev VIP-rummet var jag tydlig med att den var lite av ett intro till något större – men om det skulle bli två, tre, fyra eller fem böcker visste jag inte då. Det här är min sjätte roman, och alla är ungefär lika långa. Det krävs tydligen ett visst antal sidor för mig att berätta en berättelse. Och även om det här är sista boken i den här serien är det nog inte sista boken om Teddy och Emelie.

LÄS MER: Sommarläsning – 11 boktips från deckare och romaner till biografier

I januari sa du upp dig och gick ur Advokatsamfundet. Du är alltså inte längre advokat. Varför?

– Jag älskar verkligen jobbet, men redan när vi fick vårt tredje barn började jag jobba mindre, och under 2016 jobbade jag bara 25–30 procent. Det är svårt att jobba så lite om man ska vara en av de främsta brottmålsadvokaterna i Sverige. Då hamnade jag i ett lyxvägval: antingen går jag upp och gör det fullt ut igen och då kommer jag inte att kunna skriva så mycket, eller så satsar jag på att skriva och då är det bättre att sluta helt.

[adSpace placement="manual"]

Som läsare utgår man från att du har koll på den kriminella världen genom ditt yrke. Kommer det att bli svårare att ha den kollen nu?

– Det kommer nog kräva mer aktiv research. Tidigare har väldigt mycket kommit till mig gratis. Inom vissa områden gör jag redan aktiv research. Det som triggar mig är att ta reda på vilken musik en viss karaktär skulle tycka om, vilka kläder hon skulle ha – alla de här markörerna. Det finns en karaktär i den nya boken, Roksana, och kring henne har jag gjort mycket research och intervjuat folk som är i hennes ålder och som bor i Stockholm, för att fånga upp den tidsandan. Men jag har ju också kvar kontakter inom advokatvärlden, så skulle jag behöva någon sån information vet jag var jag kan få den.

Du är inblandad i en ny tv-serie, Advokaten, som ska gå på Viaplay och TV3 i höst. Vad är din roll?

– Det är en idé som Hans Rosenfeldt (som skrivit manus till Bron), Michael Hjorth (författaren bakom Sebastian Bergman-serien) och jag har haft, sedan har manuset tagits fram av ett antal andra personer. Där har jag varit lite inblandad som ett slags idékonsult, men det är inte jag som har skrivit manuset.

Jens Lapidus nya roman Top dogg är den avslutande boken i triologin om Teddy och Emelie. Foto: Martin Stenmark.

I maj debuterade du som manusförfattare med Darknet, en krimpodd i åtta delar. Hur kommer det sig?

Martin Johnson, som bland annat har gjort kriminalpodden Spår för Sveriges Radio, hörde av sig till mig med den här idén. Jag tyckte det lät kul och är alltid sugen på att testa något nytt. Jag har gjort en serieroman och jag har skrivit noveller, så för mig var dramatiserad fiktionspodd ett kul format att pröva.

Lyssnar du själv på några poddar?

– Mycket lite. Serial har jag lyssnat på, och några rättsfallspoddar, men jag är annars en ganska svag poddlyssnare.

Du har tidigare utnämnts till Sveriges mest välklädde man. Kommer du att hålla stilen även när du inte behöver klä upp dig i rättssalen?

– Stilen håller jag alltid, men det kommer inte bli lika mycket slips och kostym. Det är ju advokatens arbetsuniform, och det kommer jag kanske bara ha någon enstaka gång per år. Jag har en garderob hemma som är full av kostymer och slipsar som jag inte riktigt vet vad jag ska göra med. Jag har redan gått ner med några till Stadsmissionen.

Har du några favoritmärken när det gäller mode?

– Jag tycker om ett italienskt märke som heter Aspesi, som gör jackor, och Incotex som gör byxor.

Du har sagt att du är skofetischist…

– Ja, men det hängde också samman med arbetsskorna som man har som advokat. Jag kunde gå i gång ordentligt på ett par schysta läderskor och känna att ”tar jag hand om de här så håller de hela livet”. Men nu står de ju bara där och samlar damm.

[adSpace placement="manual"]

Vad är det mest brottsliga du har gjort?

– Det vill jag inte nämna. Det pratar vi inte om.

Vilken bok önskar du att du hade skrivit?

– Jag önskar inte att jag hade skrivit några andra böcker än mina egna, men det finns ju böcker som jag tycker är fruktansvärt bra, och som jag har som inspirationskällor. Flera av James Ellroys böcker är oerhört starka, både i hans språk och sättet på vilket han mixar fakta med fiktion. Här hemma tycker jag till exempel Knausgård och Lena Andersson har en förmåga att med enkla penseldrag kunna skildra vardagliga saker.

 

Drömmer du om att skriva en bok? Åk på skrivarhelg och bli coachad av etablerade författare – här hittar du mer information!

 

Vad var ditt drömjobb när du var liten?

– Brandman, när jag var riktigt liten.

Vilket råd hade du velat ge ditt femtonåriga jag?

– Det mesta ordnar sig.

Vilken är den största missuppfattningen om dig?

– Att jag är så himla välklädd och proper hela tiden.

Vilken film har du sett flest gånger?

– Det är ganska få filmer jag ser mer än en gång. Den enfaldige mördaren har jag sett ett antal gånger, så antingen är det den eller Sagan om ringen-trilogin.

Vilken låt brukar du sjunga i duschen?

– Någon raplåt med Eminem.

Vilken är din paradrätt?

– Det är nog fiskgryta.

Vilken talang önskar du att du fötts med?

– Jag hade gärna haft bättre bollsinne.

Vad tycker du är sexigt hos andra?

– Intellektuell styrka.

Vad skulle du göra om du var politisk makthavare i Sverige för en dag?

– Jag skulle se över lagstiftningen kring häktning och häktningsförfarande.

Vilken var den senaste presenten du köpte?

– Jag köpte en present till mina barn på flygplatsen, för jag var utomlands förra veckan. De blev något lustigt spanskt godis. En present till varje barn.

Har du något drömprojekt?

– Nej, jag känner inte att jag bär på en massa drömmar som jag inte får utlopp för.

Hur vill du bli ihågkommen?

– Som en skildrare av vår samtid och av olika sidor av Stockholm som annars inte kommer fram så mycket i litteraturen. Stockholmsskildrare och folkbildare – det låter väl bra?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!