Foto: Getty Images

Roligaste tipset för julafton – så spelar du populära julklappsspelet!

Ett roligt och spännande tips är att spela ett julklappsspel på julafton. Vi har samlat de vanligaste varianterna av julklappslekarna och har sammanställt de officiella reglerna. En rolig och lättsam jul utlovas!

Det är något särskilt med julen då familjen samlas för att umgås, äta gott och njuta av varandras sällskap. En rolig aktivitet som uppskattas av många är julklappsspelet, även kallad julklappsleken.

Vi har samlat regler till flera olika varianter av den popilära leken som samtliga är väldigt enkla att förstå sig på och genomföra. Ett fantastiskt roligt tillägg till glöggmyset och passar lika bra att spela med familj och vänner som kollegor på julfesten.

LÄS ÄVEN: 42 julklappstips till hela familjen (vi har gjort julklappsjakten åt dig!)

Julklappspelet – innehåll

1. Julklappsleken med tärning

2. Julklappsleken med två tärningar

3. Julklappsleken med grytvantar

4. Julklappsleken med lappar

5. Andra julklappsspel

Foto: Getty Images/iStockphoto

 

Julklappsleken med tärning

Det klassiska julklappsspelet och den mest populära varianten spelas med en tärning. Kul och utmanande! Kom överens hur mycket julklappen ska kosta så det inte blir orättvist och tänk på att presenten ska passa alla som ska spela.

Ni behöver:

En tärning

En klocka (mobiltelefon fungerar utmärkt)

Valfritt antal paket (vi rekommenderar 1-3 paket!)

Så här spelar ni:

1. Slå er ner kring ett bord eller på golvet. Alla klappar placeras i mitten så att de är synliga.

2. Nu är det dags att kasta tärningen! Låt den yngste spelaren börja och varvet går sedan medsols.

3. Om personen slår en etta eller en sexa så får man välja valfritt paket från högen. Övriga siffror innebär att turen går till nästa person.

4. Fortsätt spela tills alla paketen i mitten har plockats av en spelare. Nu är det dags för nästa händelse!

5. Sätt tidtagaren på 10 minuter. Spelet fortsätter som tidigare, men om du nu slår en etta eller en sexa får du plocka ett paket från någon annan!

6. När tiden är ute och klockan ringer är spelet slut. Vissa kommer ha fler klappar än andra – medan några kanske till och med sitter utan! Sådana är reglerna.

7. Öppna paketen!

Givetvis kan det bli tråkigt att bli utan paket så om ni vill kan ni lägga in några regler. Exempelvis kan ni bestämma att man inte får ta paket från någon som bara har ett – eller så spelar ni tills alla har åtminstone ett paket.

Det går också att spela så att en etta betyder att man ger bort ett paket till någon och en sexa betyder fortfarande att man får ta ett paket från någon.

 

Julklappsleken med två tärningar

Den här varianten är en aning mer stressig och svårighetsgraden ökar markant. Spelet har liknande regler som ovan men istället för att bara behöva slå en etta eller sexa krävs att båda tärningarna visar två ettor eller två sexor!

LÄS ÄVEN: 12 modeböcker du måste läsa under julledigheten (coffee table-material!)

Foto: Getty Images

 

Julklappsleken med grytvantar

För den som gillar fart, fläkt och lite tokiga utmaningar så passar spelet med grytvantar utmärkt. Kom först överens om hur mycket pengar som julklapparna ska kosta!

Ni behöver:

En tärning

Ett par grytvantar (tjockare tumvantar fungerar också!)

En mössa – eller en tomteluva (det är ju jul!)

Valfritt antal paket! Se till att alla tar med sig lika många och att de kostar lika mycket för rättvisans skull.

Så här spelar ni:

1. Placera julklapparna i mitten av ett bord eller på golvet.

2. Låt den yngste deltagaren ta på sig grytvantarna och mössan. Ge ett paket som personen får ha framför sig.

3. Personen som sitter till vänster om personen med grytvantarna tar tärningen. Nu ska personen med vantarna försöka öppna paketet samtidigt som personen med tärningen försöker att slå en sexa.

4. När tärningen visar en sexa så flyttas vantarna och mössan vidare till personen som slog en sexa. Samma sak händer då igen med att personen till vänster slår tärningen. Spelet fortsätter tills någon lyckas öppna paketet – den får du innehållet!

5. Börja om igen med ett nytt paket.

Om någon blir utan och det känns extra tråkigt kan man ha som regel att den med mest paket får dela ut en present till den som inte har några.

 

Julklappsleken med lappar

En enkel klassiker som är rättvis eftersom alla då får en julklapp var! Det bästa är att få det högsta numret. Precis som vid alla julklappsspel måste ni bestämma vilken summa julklappen får kosta – och om ni vill köpa fler än en klapp.

Ni behöver:

Penna

Papper

Julklappar så klart!

Så här spelar ni:

1. Få till lika många lappar som ni är spelare och skriv sedan siffror på dem. Exempelvis om ni är sju spelare så skriver ni siffrorna mellan 1 och 7.

2. Vik ihop lapparna och placera i en skål eller en hatt.

3. Placera alla presenter i mitten och sätt er runt klapparna.

4. Nu drar alla en varsin lapp!

5. Personen som får siffran 1 får välja vilket paket som helst. Personen öppnar paketet omgående. Nästa person att välja är den som får siffran 2.

6. Personen med siffran 2 får välja att ta ett nytt paket – eller plocka på sig presenten från nummer 1! Det fortsätter tills alla paket är slut. Den som får siffran 7 har alltså möjligheten att välja vilket paket den vill.

LÄS OCKSÅ: 18 praktiska och fina julklappar som även bidrar till välgörenhet

Foto: Getty Images/iStockphoto

 

Andra julklappsspel

• Den enkla lappleken. För den som inte vill komplicera saker går det att skriva lappar med siffror baserat på antalet spelare. Sedan skriver man två exemplar av varje nummer. Dela upp dessa i två högar. En del klistras på paketen – och den andra hamnar i en skål som personerna får dra ifrån. Nu tar man enkelt bara paketet som har samma nummer som ens lapp!

• Gissningsleken. En julklapp går varvet runt bordet och varje person får gissa vad det är – gärna i frågeform. Då samlar man på sig ledtrådar – och den som gissar rätt får klappen!

• Ledtrådsspelet. Alla får en varsin julklapp – men du får den bara om du lyckas gissa vad det är. Till hjälp får du antingen lappar med ledtrådar – eller andra billiga klappar som symboliserar den större julklappen. Exempelvis om det är vinglas så kan de mindre klapparna vara vindruvor, en glasbit och en vinkork.

LÄS OCKSÅ: 19 röda klänningar till jul – här finns något för alla stilar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxiga produkter från Filorga. Köp nu!