Katarina Wennstam: "Sluta använda systerskapet mot oss själva"

Nej, ingen har rätt att hänga ut någon annan för att denna inte levt upp till systerskapet. Damernas Världs krönikör Katarina Wennstam har tröttnat på ett av världens mest missbrukade citat.

"Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra." Citatet kommer från USA:s tidigare utrikesminister Madeleine Albright och används ofta då systerskapet kvinnor emellan inte riktigt fungerar. Det är också, enligt min mening, ett av de mest missbrukade citat som finns.

För det används oftast av just kvinnor som är förbannade på någon annan kvinna för att denna inte har behandlat ytterligare en annan kvinna med respekt, och därför ska denna icke-systerliga kvinna bespottas och brännmärkas. På samma vis som hon ska ha gjort mot andra kvinnor. Hänger ni med?

Så många tusentals timmar av förspilld kvinnokraft går åt till att vakta på varandra.

Ibland känns det som att sociala medier framför allt fungerar som forna tiders skampåle på torget, och då som nu är det framför allt kvinnor som kedjas fast för att offentligt bli utskämda, kritiserade eller få någon stämpel i pannan.

Det sorgliga är att det så ofta är just andra kvinnor som är där och kastar skit på henne. Inte sällan för att hon just påstås ha betett sig på ett icke önskvärt sätt mot ytterligare någon annan kvinna. Systerskapet, eller Albright-citatet, används som slagträ.

Så många tusentals timmar av förspilld kvinnokraft går åt till att vakta på varandra. Ena veckan hängs någon bloggare ut för att hon har ätit fet glass, eller om det är för att hon vill gå ner i vikt men koketterar med att hon ändå äter glass.

Det verkar alltid finnas någon kvinnas läppstiftskulör, axellösa topp eller rufsiga frisyr att ägna dagen åt. Kvinnliga skribenter kan elakt kritisera normalviktiga kvinnor för att de dansar och visar sina kurvor på Instagram eller för att deras icke-platta magar syns på en bild i tidningen.

[adSpace placement="auto"]

Därpå kritiseras de som hetsade mot dem som visade magen. Sedan de som kritiserar kritikerna. Rundgången är total och kommentarsfälten fylls med kvinnor som sätter sig till doms över andra kvinnor. Nu är jag själv i gång, och kritiserar kvinnor som recenserar kvinnor.

Har vi inget bättre för oss? Har vi inte en värld att kämpa för, en jämställdhetskamp som är viktigare än att vakta på andra kvinnors varje steg, bild eller klädesplagg?

Jo. Men jag tror inte att detta är så enkelt att vi raljant kan tala om catfight, eller att kvinnor bara snackar skit och sprider rykten. "Varför beter sig kvinnor så?" är en viktigare fråga.

Anledningen finner vi i en samhällsstruktur som genom historien har delat upp kvinnor i antingen "fina" eller "dåliga".

När jag har granskat så kallad slut-shaming, både i nutid och förr i tiden, blir det tydligt att rykten, framför allt om kvinnors sexualitet, ofta startas av en man eller utgår från vad män anser om kvinnor. "Sminka dig inte så mycket." "Med den kjolen kan jag inte koncentrera mig." Och så vidare. Men de flitigaste ryktesspridarna är ofta andra kvinnor. Det är grymt, men tyvärr sant.

Anledningen finner vi i en samhällsstruktur som genom historien har delat upp kvinnor i antingen "fina" eller "dåliga". Skyddsvärda eller förkastliga. Flickvänsmaterialet eller slampan. Och eftersom sorteringen enligt denna snäva, fördomsfulla mall tyvärr är en central del av kvinnors liv blir det också viktigt att positionera sig.

Jag tror inte att vi kommer att brinna i helvetet för att vi snackar skit.

Tyvärr görs detta inte alltid genom att definiera vem jag själv är, utan genom att peka på andra. Jag är inte som hon. Så skulle jag aldrig göra. Jag blir något, något bättre, finare, genom att sätta mig till doms över andra. Jag stiger om hon sjunker.

Jag tror inte att vi kommer att brinna i helvetet för att vi snackar skit. Helvetet finns här på jorden, på nätet, i kommentarsfälten och i de ständiga jämförelserna. Kvinnor som hackar på kvinnor för att de hackar på kvinnor... Kanske inser vi först när det är för sent att det har blivit ett fängelse också för oss själva.

Läs mer av Katarina Wennstam: ”Mönster skapade av män definierar vad som är en bra kvinna” 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!