Katarina Wennstam: "Varför får kvinnor frågor män inte behöver tåla?"

När män på röda mattan får samma frågor om sin klädsel och utseende som kvinnor alltid fått blir de förvånade – eller till och med sura.

Vad är väl en bal på slottet? Kanske dötrist, kanske långtråkig. Kanske ett gigantiskt etikettsbrott från början till slut. Om Askungen går på bal i dag oroar hon sig nog mindre för att hon ska vara hemma före midnatt än om urringningen är för djup, om nigningens knix satt som den skulle och om hon valde rätt handväska till skorna.

Gör hon minsta fel kan hon nämligen räkna med att hamna på tummen-ner-listan och få utstå mediernas spe – ett öde värre än att tappa glasskon.

Ibland inser man hur bisarr en företeelse är först när någon tar tag i den just i all sin orimlighet – och vänder på kakan. Svenska YLE fick för ett tag sedan sociala medier att jubla när de lät kommentatorn Ted Urho fälla omdömen om varannan gäst på den årliga slottsbalen, precis som det brukar gå till. Men ändå inte.

”Ojdå. Hos herremannen med det rödaktiga håret tittar frackvästen fram lite mer än lovligt”, säger Urho indignerat. Han konstaterar allvarligt att trendfärger hos herrarna var svart och vitt också detta år, och säger inte ett ord om alla de klänningar, håruppsättningar och kvinnokroppar som passerar framför kamerorna.

”Men herregud ändå”, utbrister Ted Urho om en frackklädd äldre man. ”Där ser man ju dessutom hängslena. Hängslena är framme! Det här kommer att finnas på kvällstidningarnas framsidor i morgon.”

Otaliga är de skoningslösa domar jag har läst genom åren om kvinnor med olämpligt djupa klyftor mellan brösten, om fatala misstag med för stora väskor på kungliga dop och om svinryggar som det har lagts ner mycket möda på men som ändå inte har varit ”good enough”.

Bilderna på ”Fulast på röda mattan” i Hollywood likaså – tänk dig själv att gå på fest och känna att du är riktigt fin, för att sedan läsa hur världspressen dagen efter hånskrattar åt ditt försök att se ball, sexig eller annorlunda ut.

Nyligen började kändisreportrar ställa samma frågor till manliga filmstjärnor när de passerade förbi kamerablixtarna – och fick fullkomligt underbara svar. Först förvåning och lite generade svar. Berätta vad du har på dig! När gick du upp i morse för att göra dig i ordning? Har du några produkter i ansiktet du kan berätta om? Kan du snurra runt? Please, just spin around, säger reportern leende.

Kevin Spacey surnar till först när han får den för kvinnliga filmstjärnor inte helt ovanliga frågan ”har du dina spanx på dig?”. What the …? Just så. Vad f-n …?

Varför får kvinnor frågor som män aldrig skulle behöva tåla? Och varför är kvinnor på väg mot att belönas för sina insatser som skådespelare inte i första hand intressanta för sina bedrifter på duken eller teaterscenen – utan för hur mycket de har ansträngt sig inför kvällen? Och med insinuanta frågor om att allt nog ändå är fusk och fix?

Manliga sportstjärnor är så vana att bara få prata om sina prestationer att de först blir helt perplexa när de får frågor som vid andra tillfällen har ställts till deras kvinnliga kollegor. Vem skulle du vilja dejta om du kunde dejta vem som helst i hela världen? Att raka bort din kroppsbehåring ger dig fördelar i simbassängen – hur påverkar det i ditt kärleksliv? Say what?! svarar de, alternativt gapar som fiskar. Du har verkligen den typ av kropp som de internationella domarna älskar … Kan du berätta hur du tänkte med dagens outfit? Sedan blir de – förbannade. På ett sätt som en kvinnlig tennis- eller simstjärna med feta sponsorkontrakt aldrig kan tillåta sig att bli. De får le snällt, svara på frågorna och snurra runt, runt framför kamerorna.

Läs mer av Katarina Wennstam: "Varför kommer män undan med lyxkonsumtion medan kvinnor med dyra vanor hånas?"

Krönikan publicerades ursprungligen i Damernas Värld nummer 4 2016. Vill du vara säker på att inte missa fler krönikor kan du prenumerera på tidningen. Just nu hittar du förmånliga erbjudanden här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!