Foto: Carl Thorborg/Söderberg Agentur

Kriminologen Nina Rung: "Många liv skulle räddas om grannar vågade ingripa"

Kriminologen och genusvetaren Nina Rung ger en röst till dem som inte hörs, och får grannar att göra skillnad genom föreningen Huskurage.

Även om Sverige är ett av världens mest jämställda länder är jobbet inte färdigt förrän målet är nått. Damernas Värld har träffat fyra fantastiska kvinnor som kämpar för kvinnors rättigheter – alla på sitt eget sätt.

Här kan du läsa intervjun med en av dem, 

Nina Rung, kriminolog och genusvetare som får grannar att göra skillnad. Längre ner hittar i artikeln hittar du också länkar till intervjuerna med de andra kvinnorna: Linnéa ClaesonAmanda Lundeteg och Sarah Delshad.

Nina Rung, Linnéa Claeson, Sarah Delshad, Amanda Lundeteg. Vårt hjärta klappar lite extra för de här fyra kvinnorna som hjälper till att göra vår värld mer jämställd – och därmed bra mycket bättre. Foto: Carl Thorborg/Söderberg Agentur

Nina Rung – kriminolog och genusvetare

Nina Rung arbetar med det svåraste många av oss kan tänka oss –sexualiserat våld mot barn och våld i hemmet. Som kriminolog ägnar hon sina arbetsdagar åt att utreda brott på Stockholmspolisen, att utbilda kring ämnet och att skapa opinion kring rättssystemets brister.

Men nyligen tog hon tjänstledigt för att i stället kunna ägna sig helt och hållet åt det förebyggande arbetet mot sexualiserat våld och driva den ideella föreningen Huskurage, som hon startade tillsammans med sin sambo Peter Svensson 2014. I dag har den 200 000 medlemmar.

– Huskurage är till för att förhindra och förebygga våld i hemmet genom att få grannar att agera. Vi ger information om metoden till fastighetsbolag och kommuner, och berättar hur de ska få grannar att agera vid oro för att vuxna eller barn far illa. Så många liv skulle räddas om grannar vågade ingripa, säger Nina.

Det är egentligen enkelt. Det handlar om att reagera och visa att man ser och hör vad som händer.

– Huskurage är en policy med tre punkter. Först och främst: om du hör något hos grannen – knacka på. Känner du dig osäker så be andra om hjälp. Den tredje och sista punkten är att man ska ringa polisen, hellre en gång för mycket än för lite.

Nina Rung i en collegetröja från Marc Jacobs, sin privata kjol, strumpor från & Other Stories och smycken från Cornelia Webb. Foto: Carl Thorborg/Söderberg Agentur

Både forskning och praktisk erfarenhet visar att utsatta gör motstånd i förhållande till hur mycket hjälp de förväntar sig att få från sin omgivning.

– Tillsammans skapar vi en norm där vi agerar och hjälper vuxna och barn till ett liv fritt från våld.

Redan som tonåring betraktade hon spelet mellan killar och tjejer, vilka förväntningar som fanns och hur det ledde till att tjejer blev utsatta. När hon sedan läste boken Fittstim rann tårarna av igenkänning, och hon förstod att det handlade om en allmän struktur i samhället. Insikten förde henne vidare till att läsa genusvetenskap och kriminologi på universitetet.

– Mitt arbete på polisen handlar om att utreda olika sexualbrott mot barn och våld de utsätts för i nära relationer. Det är ett svårt jobb, och visst påverkar det mitt privatliv eftersom man blir sekundärt traumatiserad, men det är viktigt, säger hon.

Nina ser främst två vägar till att motverka att barn råkar illa ut: dels att lära barn om deras rättigheter, okränkbara kroppar och privata kroppsdelar, dels att uppfostra pojkar rätt.

– Det handlar om normer och hur pojkar infriar det som förväntas av dem. Det börjar så tidigt som på förskolan. Om en pojke slår en flicka får flickan ofta höra "han är nog bara kär i dig". Det är också viktigt att förstå porrens inverkan på deras syn på kvinnor och sexualitet. Pojkar söker upp porr på nätet flera år innan sin sexdebut, och då är deras bild kring vad som är sex och tändande redan formad. Där har vi vuxna ett stort ansvar att prata med unga, och hjälpa dem att förstå vad de ser.

Missa inte de andra intervjuerna i vår serie om de nya powerkvinnorna:

Linnéa Claeson: "Det är de som kränker som behöver ändra sig, inte jag"

Amanda Lundeteg: "9 av 10 bolag inom Sveriges näringsliv är ojämställda"

Sarah Delshad: "Vi måste se kvinnor som individer, oavsett religion"

Av: Sofie Zettergen, Foto: Carl Thorborg/Söderberg Agentur, Styling: Nadia Kandil, Hår och makeup: Mia Högfeldt

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!