Foto: Bojan Kontrec

Läkare: Kvinnor borde slappa på soffan efter jobbet

Kvinnor stressar ända fram till läggdags, medan män börjar slappna av så fort arbetsdagen är slut, enligt en dansk undersökning. Nu uppmanar överläkaren Ane Marie Thulstrup kvinnor att koppla av mer.

Undersökningen har gjorts via analyser av män och kvinnors urin, före och efter arbetsdagen, och visar på stora skillnader på män och kvinnors stressnivåer när de är lediga.

– Stressnivåerna faller rätt snabbt hos männen efter fyratiden medan kvinnors går ner först mellan klockan 22-23, säger Ann Marie Thulstrup som arbetar överläkare vid Arbejdsmedicinsk klinik på Århus universitetssjukhus, till dr.dk.

Enligt studien tyder resultaten på att kvinnor dubbelarbetar, och tar ett större ansvar för hemmet. Enligt SCB ägnar kvinnor i Sverige varje dag fyra timmar åt hemarbete medan män bara ägnar 3 timmar och 14 minuter åt det. Mest tid lägger kvinnor på matlagning och städning.

LÄS OCKSÅ: 9 tips för att bota din vårtrötthet (slipp sötsuget och bli pigg!)

För att minska stressen tipsar Anne Marie Thulstrup om att man ska försöka släppa jobbet när man är hemma, och vice versa.

– Man ska lära sig själv att ha fokus på jobbet när man än där och på familjen när man är hemma. Som det ser ut nu sitter många kvinnor och läser jobbmejl på kvällen hemma och funderar på hemmet när de är på jobbet.

Att sänka sina ambitionsnivåer och ta sig tid att bara ligga på sofflocket rekommenderas också.

– Man kan öva på att slappna av i bara tio minuter och bara låta barnen kravla på en om det är det som behövs, säger Anne Marie Thulstrup.

Vill du läsa mer sånt här? Gilla Damernas Värld på Facebook så missar du inget!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!