Foto: Carl Thorborg/Söderberg Agentur

Linnéa Claeson: "Det är de som kränker som behöver ändra sig, inte jag"

Handbollsspelaren Linnéa Claeson tröttnade på de ständiga trakasserierna och beslöt sig för att slå tillbaka – på Instagram. I dag påhejas hon av 188000 personer, på och utanför planen.

Även om Sverige är ett av världens mest jämställda länder är jobbet inte färdigt förrän målet är nått. Damernas Värld har träffat fyra fantastiska kvinnor som kämpar för kvinnors rättigheter – alla på sitt eget sätt.

Här kan du läsa intervjun med en av dem, 

Linnéa Claeson som driver kontot @assholesonline. Längre ner hittar i artikeln hittar du också länkar till intervjuerna med de andra kvinnorna: Amanda Lundeteg, Nina Rung och Sarah Delshad.

Nina Rung, Linnéa Claeson, Sarah Delshad, Amanda Lundeteg. Vårt hjärta klappar lite extra för de här fyra kvinnorna som hjälper till att göra vår värld mer jämställd – och därmed bra mycket bättre. Foto: Carl Thorborg/Söderberg Agentur

Linnéa Claeson – driver kontot @assholesonline

Linnéa Claeson blev ett namn även för oss som inte har stenkoll på proffsnamnen inom handboll när hon med humor och skärpa verbalt sköt ner en obehaglig chattraggare på Facebook och publicerade dialogen på Instagram.

Linnéa – som i likhet med många andra kvinnor tyvärr är van vid att få obehagliga raggförsök från äldre män och oönskade dickpics –satt och pluggade till sin juridiktenta när just denna dök upp. "Hej, har du lust att snacka lite med en äldre man? Hur är läget med dig sötnos? " Inviten besvarades med "Men JA, vilken tur att du skriver. Jag sitter och försöker bryta ned en text om Aristoteles och skulle verkligen behöva din hjälp. Jag gissar från din profilbild att ni var typ klasskompisar ... " Chattdialogen delade hon sedan på sitt konto @assholesonline där hon lägger upp många av de sexuella trakasserier hon får utstå.

– Jag har fått liknande kommentarer på alla forum med chattfunktion sedan jag var elva år. Efter ett tag blev jag van vid det, precis som tjejer i dag är vana vid att bli tafsade på på krogen eller få obehagliga bilder från män i telefonen.

Linnéa Claeson i kavaj från H&M, skjorta från By Malene Birger och byxor från Stella McCartney. Stolen kommer från Dusty Deco. Foto: Carl Thorborg/Söderberg Agentur

I dag har @assholesonline 188 000 följare, och Linnéa föreläser på företag och i skolor om civilkurage och jämställdhet. Hon berättar att hon alltid fått höra att det bara är att ignorera kränkningar, men hon vill uppmana kvinnor att göra vad desjälva vill. Ibland slår hon tillbaka genom att kontakta männens partners eller föräldrar. Ofta möter hon trakasserierna med humor, men det betyder inte att hon för den skull ser någon humor i det.

– Det är dagsformen som avgör hur jag reagerar på kränkningarna. Vissa dagar är jobbigare än andra, och ibland kan jag bli riktigt rädd av dödshoten, men då känner jag att jag måste välja att vara modig och fortsätta kämpa för att nästa generations tjejer inte ska tvingas utstå samma skit. Jag vill att alla kvinnor ska känna som jag, nämligen att jag inte har något att skämmas över. Det är de som kränker som gör fel och behöver ändra sig, inte jag.

Linnéa spelar handboll i elitserielaget Skuru IK, och påpekar att varje gång en match sänds på tv får hon ta emot fler sexistiska inviter och påhopp än vanligt. Lösningen, eller åtminstone en del av den, tror Linnéa ligger i att prata med våra söner.

– Vi måste flytta fokus till att prata med våra pojkar, som är framtidens män, om jämställdhet, könsroller, sex och alkohol. Sen tror jag att det är viktigt att föräldrar hänger med i de nya kanalerna. Om det kommer en ny app med chattfunktion, ladda ner den, lär dig hur den fungerar! Då är det lättare att förstå vad dina barn riskerar att utsättas för.

Missa inte de andra intervjuerna i vår serie om de nya powerkvinnorna:

Amanda Lundeteg: "9 av 10 bolag inom Sveriges näringsliv är ojämställda"

Nina Rung: "Många liv skulle räddas om grannar vågade ingripa"

Sarah Delshad: "Vi måste se kvinnor som individer, oavsett religion"

Av: Sofie Zettergen, Foto: Carl Thorborg/Söderberg Agentur, Styling: Nadia Kandil, Hår och makeup: Mia Högfeldt

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!