Foto: Anna-Lena Ahlström

Louise Boije af Gennäs aktuell med ny trilogi – en psykologisk thriller

I sin nya trilogi vill Louise Boije af Gennäs berätta om rättsröta och skandaler i svensk nutidshistoria – men hon gör det i form av en psykologisk thriller. Första boken i serien heter Blodlokan, den andra Skendöda och den sista Verkanseld.

Palmemordet. Geijeraffären. Boforsskandalen. Journalisten 

Cat Falcks mystiska död och krigsmaterielinspektören Carl Algernons plötsliga fall framför tunnelbanetåget. Svensk nutidshistoria är full av rättsskandaler, gåtor och ouppklarade affärer.

Dessa affärer utgör fonden för Louise Boije af Gennäs nya roman Blodlokan, som handlar om Sara, en ung tjej från Örebro som flyttar till Stockholm och får jobb på en trendig pr-byrå. Saras pappa har dött i en mystisk eldsvåda, och när hon hittar pappans efterlämnade papper utsätts Sara för ett antal underliga händelser, där människor inte är vad de utger sig för att vara och där hon börjar inse att hon inte kan lita på någon.

För de flesta är nog Louise Boije af Gennäs mest känd för Stjärnor utan svindel, en kärleksroman om den framgångsrika författaren från överklassen som blir förälskad i en radikalfeminist, och som skrevs när Louise själv var tillsammans med författaren och feministen Mian Lodalen. Förutom ett tiotal romaner har hon också skrivit pjäser som spelats på Dramaten och Stockholms stadsteater samt varit medskapare till tv-serier som Rederiet, men med Blodlokan ger hon sig ut på helt ny mark.

Jag tycker det är intressant hur man kan manipulera människor

Boken, som är första delen i en trilogi, är en tät psykologisk thriller som är helt omöjlig att lägga ifrån sig – en blandning av Millennium-trilogin, Klas Östergrens Gentlemen, Kafka och Hitchcock.

Det är till och med så att jag själv hajar till och tittar mig över axeln en gång vid läsningen. Louise och jag har nämligen stämt träff på det klassiska kaféet Ritorno i Stockholm, en plats som jag föreslog innan jag börjat läsa boken. Så plötsligt, på sidan 340 i Blodlokan, beskrivs hur huvudpersonen Sara stämmer träff med journalisten Andreas.

Louise Boije af Gennäs är tillbaka med en thriller som behandlar ouppklarade affärer i svensk nutidshistoria.

"Låter bra", sa jag. "Var ses vi?"

"Kafé Ritorno vid Vasaparken, lördag klockan ett", sa Andreas. 

Det är så klart en slump ... men i Louise Boije af Gennäs roman händer ingenting av en tillfällighet. Så varför ville hon skriva om detta, och varför just nu?

– Jag började skriva på den här boken 2014, och sedan dess har vi både fått se Trump bli president och Brexit. Sverige har alltid haft hög svansföring, men vi har sopat mycket under mattan under många år, och det föder misstro hos oss vanliga medborgare som inte är politiker. Och jag tror det är viktigt att ta tag i de här gamla sakerna och rensa ut. När man staplar det här materialet på hög ser man att det är väldigt maffigt.

Hade det kunnat bli en ren debattbok i stället?

– Nej, för om jag vill få ut de här funderingarna lite bredare kan jag inte skriva en torr faktabok. Min styrka är att berätta en historia och hitta på karaktärer och relationer. Men varför inte kombinera det? Jag har alltid älskat Hitchcock-filmer som En dam försvinner och I sista minuten. Jag tycker det är intressant hur man kan manipulera människor, därför att vi alla någon gång tänker "Är jag galen? Såg jag det där eller inte? " Då tänkte jag att om man kan berätta om en liten människa som man kan identifiera sig med kontra det här stora maktspelet så är det möjligt att kombinera fiktion med autentiskt material. Jag har varit jättenoga med att de dokumentära texterna ska vara korrekt återgivna.

Vad vill du ha för reaktioner på boken?

– Jag vill att den ska bli läst, och att man ska diskutera. Jag tror att det finns nu levande människor som har en massa information men som är svurna till att inte tala om de här sakerna, och det stör mig oerhört. Men sen vill jag förstås att det ska vara underhållande och rolig läsning också!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!