Foto: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Malala Yousufzai blir tidernas yngsta vinnare av ett Nobelpris

Malala Yousufzai och Kailash Satyarthi tilldelas i dag Nobels fredspris för sin kamp för barns rättigheter.

I dag applåderar vi på redaktionen över att Malala Yousafzai blott 17 år gammal får ta emot Nobels fredspris. Allt hon redan har hunnit uträtta och kämpa för ger oss inte bara inspiration utan får oss också att glädjas över en fantastisk kvinnlig förebild som gång på gång bevisar att allt är möjligt!

Damernas Världs redaktionschef Terri Herrera, som är engagerad i jämställdhetsfrågor, är en av dem som jublade när det tillkännagavs att Malala Yousafzai var en av de två som fick Nobels fredspris i år.

– Jag hoppades redan förra året att hon skulle få priset, hon var en av de som tippades kunna få det då, säger Terri Herrera. Allas rätt till utbildning, oavsett kön, är en av väldens viktigaste frågor. Att hon, som dessutom har konkret erfarenhet av att leva i ett land där flickors rätt till utbildning stryps, får priset tycker jag är en viktig och positiv markering.

Malala Yousafzai från Pakistan har länge kämpat för för alla flickors rätt att gå i skola, en kamp som 2012 ledde till att hon blev utsatt för ett mordförsök och skjuten i huvudet. Mirakulöst nog överlevde Malala och tog åter upp den viktiga kampen samtidigt som stödet för henne och hennes arbete växte och blev en stor världsnyhet.

Anatalet nominerade till fredspriset var i år rekordhögt, med 278 nominerade personer. Malala var en förhandstippad vinnare redan till förra årets fredspris som då gick till OPCW, Organisationen för förbud mot kemiska vapen. I dag klockan 11 offentliggjordes det att Malala och indiska Kailash Satyarthi, 60 år,  tillsammans tilldelas priset för sitt arbete för barns rättigheter. Kailash Satyarthi är en känd människorättsaktivist som sedan 1990-talet kämpat för barns rättigheter och deras väg ut ur slavarbete.

Foto: Alloverpress

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!