Därför blundar du när du kysser någon – nu har forskarna svaret

Har du också tänkt på att du nästan alltid blundar när du kysser någon? Och undrat varför? Keep on reading, för här kommer svaret!

Mysteriet kring varför vi blundar när vi pussas har äntligen fått en förklaring. (Och nej, det är inte för att det är väldigt skumt att stirra någon i ögonen på så nära håll, även om det hade varit en rimlig förklaring.)

Psykologerna Sandra Murphy och Polly Dalton vid Londons universitet bestämde sig för att ta reda på det här kyssmysteriet genom en studie. Deltagarna i studien fick leta efter bokstäver på massa olika sätt samtidigt som en liten maskin kopplades till deras händer och skickade vibrationer till huden.

LÄS MER: Därför är mys och att sova ihop med någon bra för hälsan

Murphy och Dalton fann att ju svårare övningarna var, alltså ju mer ögonen behövde koncentrera sig på att hitta rätt bokstäver, desto mindre kändes vibrationerna på deras händer. Deras ögon var för fokuserade på att se, därför kände de mindre.

De drog slutsatsen att det är samma sak när vi kysser någon. Om vi har ögonen öppna känns inte kyssen lika mycket. Då är våra sinnen upptagna med att titta, vilket gör att all action på läpparna och tungan känns mindre.

– Det här kan förklara varför vi blundar när vi vill fokusera uppmärksamheten på ett annat sinne, förklarar Dalton.

Och när man tänker på det här lite till känns det faktiskt ganska logiskt. Det finns ju fler härliga tillfällen där ens ögonen sluts helt automatiskt.

Till exempel när det plötsligt doftar nybakta bullar och man vill lokalisera doften, då blundar man. Eller om man vill njuta av en lugn favoritlåt, då sluter man ofta ögonen. Eller om man verkligen vill känna doften av en blomma.

Av: Emelie Lindblom Carlsson

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!